Dostupni linkovi

Tužilaštvo u Beogradu kaže da tvrdnje Hrkalović nemaju dokaznu snagu


Zgrada Tužilaštva za organizovani kriminal u Beogradu
Zgrada Tužilaštva za organizovani kriminal u Beogradu

Tužilaštvo za organizovani kriminal reagovalo je povodom optužbi koje je iznela bivša državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Dijana Hrkalović i odgovorilo da takvi javni istupi nemaju nikakvu dokaznu snagu te da se ne mogu smatrati relevantnim i verodostojnim.

Tužilaštvo je u pisanom odgovoru Radiju Slobodna Evropa (RSE) navelo da " svaki okrivljeni ima prava da u skladu sa Zakonom iznese pred Tužilaštvom svoju odbranu, ali da je Hrkalović to odbila".

"Tokom istražnog postupka okrivljena Dijana Hrkalović se branila ćutanjem, dok je na glavnom pretresu iznela odbranu, uz odbijanje da odgovara na pitanja tužioca", stoji u odgovoru Tužilaštva.

Oni navode da je Hrkalović "odbijanjem da odgovara na pitanja tužioca pokušala da oteža utvrđivanje istine i potpuno resvetljavanje svih okolnosti i činjenica krivičnih dela koja joj se stavljaju na teret, pred sudom i u sudskom postupku".

Iz Tužilaštva su dalje objasnili da "u poslednje vreme istupanje okrivljenih u javnosti, van sudnice, i iznošenje sopstvenog viđenja događaja za koje su optuženi je postalo gotovo uobičajena praksa, ali da to ne može biti dokaz na sudu".

Dijana Hrkalović, koju Tužilaštvo za organizovani kriminal tereti za trgovinu uticajem u dva slučaja, rekla je 18. juna u intervjuu portalu Objektiv da je bivši ministar policije Nebojša Stefanović "ostvarivao neovlašćeni uvid u sadržaj telefonske komunikacije Aleksandra Vučića i članova njegove porodice" i da je štitio kriminalni klan Veljka Belivuka.

Dijana Hrkalović, kojoj je nedavno kućni pritvor zamenjen merom zabrane napuštanja boravišta, navela je u intervjuu da je njena krivica bila jedino u tome što "nije pozvala predsednika da ga pita da li je o svemu obavešten".

"Belivukov klan je štitio niko drugi do Nebojša Stefanović lično, dok predsednik Vučić nije saznao za to. Stefanović je to radio zarad svojih ličnih interesa, mimo bilo čijeg znanja", kazala je Hrkalović.

Veljko Belivuk i članovi njegove grupe uhapšeni su 4. februara 2021. u Beogradu. Terete se za najteža krivična dela, ubistva, otmicu, prodaju droge i nedozvoljeno nošenje i promet oružja.

Brnabić: Čim institucije urade svoj posao, ja ću uraditi svoj

Povodom tvrdnji Hrkalović oglasila se i premijerka Srbije Ana Brnabić, koja je 21. juna izjavila da će ona, čim institucije urade svoj posao, uraditi svoj deo.

Nakon otvaranja Implantološko-istraživačkog centra, Brnabić je kazala novinarima da veruje u institucije i vladavinu prava.

"Ja nisam tužilaštvo, nisam sud. Srpska napredna stranka je stranka koja je tu da gradi institucije Srbije, da sprovodi reforme u oblasti vladavine prava kao što smo i pokazali kada smo izgurali ustavne amandmane za nezavisno pravosuđe i samostalno tužilaštvo", rekla je premijerka.

Nebojša Stefanović koji se sada nalazi ma mestu ministra odbrane odgovorio je 19. juna da je Hrkalović iznela "novi talas laži" protiv njega i najavio odgovor u narednih 48 sati. Njegov odgovor očekuje se tokom današnjeg dana.

XS
SM
MD
LG