Dostupni linkovi

Srpski fudbal pod nadzorom UEFA


Sumnje u regularnost elitne Superlige Srbije, kao i u slabijim takmičenjima sve do poslednje lige, svake godine pojačavaju se pred kraj prvenstva kada se ne odlučuje samo o trofejima, već i o ispadanju u niži rang (utakmica Partizan - Zvezda, juni 2020)
Sumnje u regularnost elitne Superlige Srbije, kao i u slabijim takmičenjima sve do poslednje lige, svake godine pojačavaju se pred kraj prvenstva kada se ne odlučuje samo o trofejima, već i o ispadanju u niži rang (utakmica Partizan - Zvezda, juni 2020)

Evropska fudbalska unija UEFA u toku ove godine poslala je Fudbalskom savezu Srbije (FSS) tri informacije o mogućim neregularnostima u srpskom fudbalu, a dva slučaja za sada su završena kaznama za klubove, izjavio je Svetislav Đurović, komesar za integritet FSS, za Radio Slobodna Evropa (RSE).

UEFA je za RSE saopštila da redovno nadgleda utakmice i obaveštava nacionalne asocijacije u slučaju sumnji.

Poslednjih meseci aktuelizovana je priča o takozvanom nameštanju utakmica u domaćim ligama, posebno nakon vesti da je UEFA ponovo početkom aprila pisala krovnoj fudbalskoj organizaciji u Srbiji, zbog sumnje u regularnost utakmica između klubova Železničar Pančevo – Borac Čačak (1:0) i Trajal Kruševac – Jagodina (3:0).

„Apsolutno je utvrđeno da je došlo do narušavanja integriteta u tim utakmicama i da su klubovi, koji su potom kažnjeni, preko pojedinih igrača dozvolili da se takvi rezultati dogode“, kaže Svetislav Đurović.

Formulacija da je “narušen integritet fudbala“, koju UEFA koristi u svojim dopisima nacionalnim savezima, praktično znači da se radi o nameštanju mečeva.

Epilog je da su klubovi Jagodina i Borac Čačak, koji nastupaju u drugom rangu takmičenja u državi – Prvoj ligi Srbije, po proveri informacija od UEFA-e i dopunskoj istrazi od strane FSS-a kažnjeni oduzimanjem po šest bodova i novčanim kaznama od šest miliona dinara (51.000 evra) i četiri miliona (34.000 evra).

Jagodina i Borac porekli su bilo kakvo učešće u zakulisnim radnjama ali je odluka izvršna nakon što je Disciplinska komisija FSS-a zaključila da su, kako je objasnio Svetislav Đurović, pustili svoje rivale da ih pobede, koji za tu nameru nisu znali, sa ciljem da se stekne finansijska dobit u kladionicama.

Po rečima komesara Đurovića, istraga trećeg prijavljenog slučaja je u toku i, kako nalažu i pravila UEFA-e, do okončanja postupka podaci ne mogu biti dostupni javnosti.

UEFA za RSE: Podaci strogo poverljivi

UEFA je 10. maja na pitanja Radija Slobodna Evropa o sumnjama u rezultate fudbalskih mečeva u Srbiji odgovorila da ne komentariše potencijalne ili postojeće istrage mogućih nameštanja utakmica kako se ne bi kompromitovao istražni proces.

“UEFA komunicira o određenim utakmicama tek kada se pokrene disciplinski postupak i donesu odluke. Treba uzeti u obzir i da su nadgledanje i razmena informacija u vezi sa integritetom utakmica i takmičenja u 55 nacionalnih saveza u okviru UEFA strogo poverljivi”, navela je UEFA u pisanom odgovoru RSE i za eventualne informacije u vezi sa slučajevima u domaćim takmičenjima uputila na nacionalnu fudbalsku asocijaciju.

Mirko Poledica, predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera Srbije Nezavisnost, ocenio je za RSE da su dve pomenute utakmice samo vrh ledenog brega problema u srpskom fudbalu.

“Od juniorskih selekcija pa do seniorskog fudbala gotovo stalno se u Srbiji nameštaju utakmice i, na žalost, svakog vikenda smo prinuđeni da gledamo taj fudbalski cirkus”, smatra Poledica koji, kako kaže, tu konstataciju kao bivši fudbaler zasniva na iskustvu i informacijama igrača koji razgovaraju sa sindikatom čiji je predsednik.

UEFA, kako navode iz te organizacije, ne komentariše potencijalne ili postojeće istrage mogućih nameštanja utakmica kako se ne bi kompromitovao istražni proces.
UEFA, kako navode iz te organizacije, ne komentariše potencijalne ili postojeće istrage mogućih nameštanja utakmica kako se ne bi kompromitovao istražni proces.

Sistem “tri za tri”

Sumnje u regularnost elitne Superlige Srbije, kao i u slabijim takmičenjima sve do poslednje lige, svake godine pojačavaju se pred kraj prvenstva kada se ne odlučuje samo o trofejima, već i o ispadanju u niži rang.

Fudbalski klub Novi Pazar, iz istoimenog grada 300 kilometara južno od Beograda, zatražio je 9. maja od Zajednice klubova Superlige i Prve lige Srbije da se utakmice poslednja dva kola prvenstva ne igraju tokom dva dana, već u isto vreme, kako bi se izbegla mogućnost da se kroz nameštene mečeve odlučuje ko ostaje u ligi a ko ispada.

"Osim u Srbiji, završnice ostalih evropskih liga igraju se u jedinstvenom terminu. To ostavlja ozbiljnu sumnju da su odabrani klubovi u Srbiji stavljeni u privilegovan položaj", saopštio je FK Novi Pazar.

Osim nameštanja utakmica zarad dobitaka na kladionicama, kada akteri podese rezultat na koji odigraju tiket, u Srbiji decenijama postoji sumnja da se klubovi dogovaraju po sistemu “tri za tri”, što znači da u situaciji kada im rezultat ne znači mnogo prepuštaju pobedu rivalu za koju se dobija tri boda, a da im taj isti tim na isti način tri boda vrati nekom drugom prilikom.

“Uočili smo tu pojavu, ona postoji. Ima dosta indikatora koji na to ukazuju. Međutim, takvu manipulaciju veoma je teško dokazati i procesuirati”, kaže Svetislav Đurović, iz FSS-a.

Procesuiranje nameštenih utakmica, kao i kod drugih krivičnih dela, je na tužilaštvu, policiji i sudu kroz klasične istrage i prikupljanje dokaza, dok nacionalna fudbalska organizacija na raspolaganju ima disciplinske mere. Po Članu 83 pravilnika FSS-a, kada UEFA locira klub za koji dobije dokaze da je učesnik nelegalnog klađenja, najteža sankcija je diskvalifikacija iz takmičenja od jedne do tri sezone, a za fudbalske radnike zabrana vršenja aktivnosti u vezi sa fudbalom od šest meseci do dve godine.

Jedna od retkih sudskih presuda u domaćem fudbalu bila je 31. marta ove godine kada je Posebno odeljenje za borbu protiv korupcije Višeg suda u Novom Sadu prvostepeno osudilo fudbalskog sudiju Srđana Obradovića na 15 meseci zatvora zbog, kako je navedeno u presudi, zloupotrebe službenog položaja na utakmici između Spartaka iz Subotice i Radničkog iz Niša (2:0), a sporan je bio dosuđeni penal.

Viši sud obrazložio je da je favorizovao domaći tim, stavio ga u povoljniji položaj u odnosu na gostujuću ekipu, i izrekao mu i meru zabrane da u trajanju od deset godina od pravosnažnosti presude obavlja sudijsku funkciju i poslove u Fudbalskom savezu Srbije.

Anonimne prijave na mejl FSS-a

Prvi put u više od veka dugoj istoriji Fudbalskog saveza Srbije, koji je naslednik Fudbalskog saveza Jugoslavije iz 1919. godine, FSS je 20. aprila pozvao imaoce informacija o nelegalnim radnjama u fudbalu da ih anonimno dostave, tako što je na svom sajtu otvorio rubriku „Prijavi neregularnost“.

“Fudbalski savez pokušava da spreči neregularnosti, naročito one koje se tiču integriteta. Do sada smo na mejl dobili jednu informaciju koja se trenutno proverava. Radi se o utakmici Srpske lige”, naveo je za RSE Svetislav Đurović, komesar za integritet FSS-a, koji je na toj funkciji od ove godine.

Mrežu oficira za integritet u 55 nacionalnih saveza pod njenim okriljem UEFA je uspostavila od 2011. i njima dostavlja podatke i poverava istrage, a oni potom sarađuju sa domaćim organima za sprovođenje zakona. Informacije koje šalje fudbalskim organizacijama UEFA prikuplja pomoću njenog sistema za otkrivanje prevara sa klađenjem koji detektuje neregularna kretanja na kladionicama pre i tokom odigravanja mečeva.

Sindikalni lider Mirko Poledica smatra da država ne sme da bude pasivna.

“Ako mi informacije o neregularnostima u našem fudbalu dobijamo od stranaca, onda imamo ozbiljan problem. To mi govori da mi definitivno sa time nismo sposobni da se izborimo”.

Poledica: Pravosuđe da kažnjava

Predstavnici vlasti u Srbiji periodično objavljuju konačni obračun sa zloupotrebama u srpskom fudbalu, a poslednji je 5. maja najavio šef države Aleksandar Vučić koji je rekao da će mafija iz fudbala biti pohapšena.

Mirko Poledica smatra da je ključno da se aktiviraju pravosudne institucije.

“Da budem iskren, voleo bih da se desi taj obračun, nevezano za to da li predsednik ima ovlašćenja da se time bavi. Na prvom mestu zbog fudbala, da zaštitimo decu koja ga igraju, da ljudi koji imaju kredibilitet i kvalitet dođu na pozicije u tom sportu”, zaključio je Poledica.

Poslednji veliki potres u srpskom fudbalu dogodio se krajem marta kada je predsednik FSS Slaviša Kokeza, funkcioner vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), podneo neopozivu ostavku na tu funkciju nakon što je u medijima povezivan sa organizovanim kriminalom. UEFA nije odgovorila na pitanje RSE da prokomentariše njegovu ostavku.

Vulin: Iskoreniti sportsku mafiju

Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova Srbije (MUP), izjavio je 11. maja da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić dao jasan zadatak da se iskoreni sportska mafija. On je rekao da neregularnosti u sportu ne može biti.

„Naš zadatak je jasan - iskoreniti“, poručio je Vulin.

Kako je u saopštenju preneo MUP Srbije, ministar je rekao da u borbi protiv sportske mafije niko neće biti zaštićen.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG