Dostupni linkovi

Policija ispitivala šefa fudbala u Srbiji zbog veza navijača i mafije


Slaviša Kokeza (fotoarhiv)

Predsjednika Fudbalskog saveza Srbije saslušala je policija u Beogradu u vezi sa nedavnim hapšenjima nekoliko članova fudbalskih navijačkih grupa optuženih za ubistvo, otmicu i trgovinu drogom.

Slaviša Kokeza, koji je na čelu beogradskog upravljačkog tijela za fudbal u Srbiji, ispitan je o svojim vezama sa liderima navijačkih grupa Partizana iz Beograda, koji su uhapšeni ranije u februaru, što je, prema navodima zvaničnika, veliko raskrinkavanje veza fudbala sa organizovanim kriminalom.

Detalji iz policijske istrage koji su procurili u medije uključuju navodna ubistva članova grupe njihovih rivala, uključujući odrubljivanje glave i mučenje u posebnom "bunkeru" na stadionu Partizana u glavnom gradu Srbije.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se često hvalio da je u mladosti bio radikalni navijač Partizanovog rivala beogradske Crvene zvezde, rekao je 27. februara da će neki od "šokantnih" detalja istrage biti objavljeni u idućoj sedmici.

Rekao je da će djeca biti upozorena da ne gledaju izvještaje.

Srbija ima historiju tolerisanja huliganizma koji je često rezultovao nasiljem i ispadima nacionalizma na stadionima. Tokom balkanskih ratova 1990-ih, mnogi od njih pridružili su se zloglasnim paravojnim grupama povezanim sa ratnim zločinima protiv drugih nacionalnih grupa u bivšoj Jugoslaviji.

Posljednjih godina ubijeno je više od desetak istaknutih ličnosti iz grupa navijača fudbala u Srbiji. Većina je stradala u ubistvima u mafijaškom stilu.

XS
SM
MD
LG