Dostupni linkovi

Brnabić u Parizu najavila jačanje partnerstva Srbije i Francuske


Premijerka Srbije je izjavila da najveći potencijali za dalju saradnju sa Francuskom predstavljaju investicije u oblasti zaštite životne sredine.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je 11. februara u Parizu da su odnosi sa Francuskom "sve bolji".

Brnabić je na radnom doručku sa predstavnicima francuskih kompanija rekla da Srbija planira još veće investicije u kapitalnu infrastrukturu i zaštitu životne sredine i da u narednih nekoliko godina očekuje još veće prisustvo francuskih kompanija, saopštila je Vlada Srbije.

Premijerka Srbije je navela da najveći potencijali za dalju saradnju predstavljaju investicije u oblasti zaštite životne sredine, energetike i zelene tranzicije, kao i u nastavku ulaganja u putnu i železničku infrastrukturu.

Ona je rekla da će se, pored beogradskog metroa, raditi i na projektima izgradnje železničkog koridora, uz podršku Evropske unije, odnosno Evropske investicione banke.

U izgradnji metroa u Beogradu, koja je počela krajem novembra 2021, učestvuju francuske firme "Almstom" i "Egis Rail" i kineska kompanija "Power China".

Potpredsednik francuskog Senata Roger Karoutchi ocenio je da ima prostora za jačanje ekonomske saradnje i da Francuska trenutno ne zauzima veliki investicioni prostor u Srbiji kao Nemačka i Austrija, uprkos klimi koja je veoma povoljna za investicije.

"Radićemo na novim partnerstvima i vezama i nadam se da ćemo povećati našu saradnju", poručio je francuskim preduzećima potpredsednik francuskog Senata.

Premijerka Srbije rekla i da su odnosi Srbije i Francuske u političkom smislu odlični, kao i da je tome doprinela poseta predsednika Emmanuela Macrona Beogradu.

Macron je boravio u poseti Srbiji 15. jula 2019. godine.

Tada je izjavio da su Srbija i Kosovo evropske države i da Francuska mora da pomogne da se to "prevede u činjenice".

XS
SM
MD
LG