Dostupni linkovi

Ministarka za EU integracije Srbije: Potvrđeno otvaranje Klastera o Zelenoj agendi


Srbija je počela pregovore sa EU u januaru 2014. (na fotografiji specijalno izdanje poštanske marke štampano tim povodom)
Srbija je počela pregovore sa EU u januaru 2014. (na fotografiji specijalno izdanje poštanske marke štampano tim povodom)

Evropska unija (EU) otvorila je Klaster o Zelenoj agendi i održivoj povezanosti u pregovorima sa Srbijom o članstvu. To je u sredu, 8. decembra saopštilo Ministarstvo za evropske integracije Srbije.

Kako su naveli, Klaster obuhvata četiri poglavlja: Transportna politika (Poglavlje 14), Energetika (Poglavlje 15), Trans-evropske mreže (Poglavlje 21) i Životna sredina i klimatske promene (Poglavlje 27).

„Otvaranjem klastera EU uvažila je sav naš rad i trud u oblasti vladavine prava, pravosuđa, borbe protiv korupcije, organizovanog kriminala“, izjavila je resorna ministarka Jadranka Joksimović, a saopštilo Ministarstvo za evropske integracije Srbije.

Međuvladina konferencija EU i Srbije, na kojoj će Klaster broj četiri biti zvanično otvoren održaće se u Briselu, 14. decembra.

Joskimović je istakla da je otvaranje novih poglavlja potvrda onoga što je urađeno u ispunjavanju kriterijuma u oblasti životne sredine, energetike i održive povezanosti.

„Otvaranjem Klastera 4 intenziviraće se saradnja između nas i EU u pogledu jačanja kapaciteta za investicije u navedenim oblastima“, navela je Joksimović.

Podsetimo, Evropska komisija je u oktobru preporučila otvoranje dva klastera u okviru prisutnih pregovora sa Srbijom.

Srbija se već usaglasila da pristupne pregovore nastavi u okviru nove metodologije koju je Evropska Komisija usvojila 2019. godine.

Po novoj metodologiji pregovora kroz klastere, kada se otvori ceo klaster, pregovara se o svakoj temi pojedinačno, i svaka oblast ċe se zatvarati posebno.

Evropska komisija je u više navrata upozorila, a to stoji i u internom dokumentu ove institucije, da ni jedno poglavlje, ili tema u okviru klastera se neće moći zatvoriti pre nego što se ispune sva prelazna merila koja se tiču vladavine prava.

Srbija je zahtev za prijem u članstvo EU podnela 2009. godine.

Pet godina kasnije, u januaru 2014. u Briselu je održana prva međuvladina konferencija Srbije i EU, čime su zvanično počeli pregovori na političkom nivou o evrointegracijama Srbije.

XS
SM
MD
LG