Dostupni linkovi

Fabrici: Srbija još da ulaže u reforme, posebno u vladavinu prava


Sem Fabrici, Šef Delegacije EU u Srbiji, Beograd, jul 2018.
Sem Fabrici, Šef Delegacije EU u Srbiji, Beograd, jul 2018.

Srbija napreduje na svom putu ka EU, ali je potrebno još mnogo rada, zaključili su 15. juna na zajedničkom sastanku predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministarka za evropske integracije i glavni pregovarač Jadranka Joksimović i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici.

Na sastanku kome su prisustvovali i ambasadori država članica EU, predstavnici Srbije govorili su o najvažnijim koracima koje je vlada preduzela kako bi ubrzala put Srbije ka članstvu u EU.

Šef Delegacije EU u Srbiji, Sem Fabrici, i ambasadori država članica EU pozdravili su posvećenost Srbije na putu evropskih integracija i pozdravili odluku da se iduće nedelje održi naredna Međuvladina konferencija u Luksemburgu, prva od usvajanja nove pregovoračke metodologije.

Fabrici je istakao da se saradnja sa Srbijom u pogledu sprovođenja programa i projekata koje finansira Evropska unija odvija prema zajedničkim planovima i da će naša zemlja i region Zapadnog Balkana nastaviti da dobija razvojnu pomoć.

Ova podrška, kako je zajednički zaključeno, neophodna je kako bi se ubrzale reforme, unapredila regionalno ekonomsko povezivanje i podržala tranzicija ka zelenoj i digitalnoj ekonomiji.

On je takođe ohrabrio Srbiju da i dalje postiže konkretne rezultate u reformama, posebno u oblasti vladavine prava.

Brnabić je podsetila da je Srbija prihvatila novu, unapređenu metodologiju politike proširenja EU i prilagodila joj svoje strukture za vođenje pregovora.

Savet opštih poslova Evropske unije 11. maja saglasio se o primeni revidirane metodologije proširenja u procesu pristupnih pregovora sa Crnom Gorom i Srbijom, a u saopštenju koje je izdato nakon odluke stajalo je da će se promene prilagoditi postojećim pregovaračkim okvirima sa Crnom Gorom i Srbijom tokom narednih međuvladinih konferencija.

Govoreći o Polugodišnjem izveštaju EK o vladavini prava u Srbiji, Brnabić je naglasila da veruje da taj dokument obezbeđuje potreban balans kao uslov za dalje napredovanje u procesu, i dodala da u tom cilju Srbija inicira značajne projekte regionalne saradnje.

U Izveštaju EK sa kraja maja se između ostalog kao najveći izazovi Srbije na putu ka EU navodi visok pritisak na sudstvo i tužilaštvo u Srbiji, javno osporavanje međunarodnih presuda za ratne zločine, te izostanak strategije za suzbijanje korupcije.

XS
SM
MD
LG