Dostupni linkovi

Eskobar tvrdi da je Srbija sve zainteresovanija za odnos sa Evropom


Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar.
Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar.

"Mnoge zemlje Zapadnog Balkana su ranjive, ali će pažnja koju su Evropska unija (EU) i SAD usmerili na region pomoći i izolovati ga od svih destabilizujućih faktora", izjavio je 11. aprila specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

U intervjuu za N1 Eskobar je istakao da se nestabilnost iz Ukrajine neće preliti na Zapadni Balkan jer su se zemlje regiona obavezale da neće dopustiti da se to dogodi.

"Na Zapadnom Balkanu smo zapravo fokusirani na rešavanje problema Zapadnog Balkana. Iako su mnoge zemlje ranjive, mislim da će pažnja koju su EU i SAD usmerili na region pomoći da ga izoluju od svih destabilizirajućih faktora. I sve su u Generalnoj skupštini UN dale svoj glas prilikom osude invazije. Stoga mislim da će ovaj region dati pozitivan doprinos stabilizaciji krize", rekao je Eskobar.

Odgovarajući na pitanje da li bi politika Srbije trebalo da bude odlučnija u smislu da li naginje Istoku ili Zapadu, Eskobar je rekao da "je to pitanje za srpski narod, ali da je članstvo u EU strateški cilj Srbije".

"Zemlje koje su ušle u Evropsku uniju postale su demokratičnije, stabilnije i prosperitetnije. Upravo to želimo za sve zemlje Zapadnog Balkana, uključujući Srbiju. Moram reći da je Srbija evropska zemlja, istorijski, kulturološki, a sve više i ekonomski. Mislim da srpski narod to shvata i da će to očekivati. Stoga zaista mislim da je Srbija sve zainteresovanija za svoj odnos sa Evropom nego s Istokom", rekao je Eskobar.

Istakao je da vremenski rok za prijem država Zapadnog Balkana u EU zavisi od njihovog odnosa sa Unijom, ali da SAD ohrabruju države da ostvare napredak, a i evropske partnere da daju jasan signal kako su te zemlje dobrodošle.

Zamenik ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Gabrijel Eskobar preuzeo je 7. septembra dužnost zamenika pomoćnika sekretara u Birou za evropska i evroazijska pitanja Stejt departmenta.

Eskobar je na toj funkciji zamenio Metjua Palmera (Matthew Palmer), i postao izaslanik za Zapadni Balkan.

XS
SM
MD
LG