Dostupni linkovi

Kurti i Eskobar razgovarali o mogućoj destabilizaciji na Zapadnom Balkanu


Gabrijel Eskobar na konferenciji za novinare sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u Prištini (31. januara 2022. godine)

Kosovski premijer Aljbin Kurti je 8. aprila razgovarao sa izaslanikom Sjedinjenih Država za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom o značaju mira i stabilnosti u regionu, nakon ruske inavzije na Ukrajinu.

Kako je saopšteno, Kurti i Eskobar su razgovarali na marginama ekonomskog foruma u Grčkoj.

„Bilo je reči o ruskom uticaju i riziku od izazivanja mogućih sukoba na Zapadnom Balkanu. Kao rezultat ovih dešavanja, premijer je istakao potrebu da se pažnja vrati na bezbednost i investicije na Kosovu“, navodi se u saopštenju iz Vlade Kosova.

Evropska unija je ranije već izrazila zabrinutost da se ratni sukobi iz Ukrajine mogu proširiti na Zapadni Balkan.

Kosovski premijer je na sastanku sa Eskobarom ponovo naglasio značaj pune integracije Zapadnog Balkana u NATO i Evropsku uniju, kako bi se obezbedio mir i stabilnost.

Sa druge strane, Eskobar je, kako se navodi u saopštenju, rekao da Vašington podržava evropske i evroatlanske integracije Kosova.

Kosovo od početka rata u Ukrajini traži hitan prijem u NATO. Vlada Kosova je osnovala i međuinstitucionalnu radnu grupu za članstvo Kosova u NATO.

XS
SM
MD
LG