Dostupni linkovi

Raste potrošnja energije u Srbiji, dodatne količine iz uvoza


Radna grupa za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima, Srbija, Beograd, januar 2022.
Radna grupa za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima, Srbija, Beograd, januar 2022.

Srbija će morati da obezbedi dodatni uvoz električne energije zbog povećane potrošnje, jer su postojeći proizvodni kapaciteti nedovoljni zbog manjka uglja i njegove loše kalorijske vrednosti, saopšteno je 25. januara na sednici Radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima.

Iz ’Elektroprivrede Srbije’ (EPS) je rečeno da je potrošnja električne energije u odnosu na januar prošle godine uvećana, pre svega zbog niskih temperatura. Kako su naveli, distributivni sistem je stabilan, a manji prekidi nastaju usled planiranih radova, stoji u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

Na sednici, gde su predstavljeni najnoviji podaci o stanju elektroenergetskog sistema i potrebnim količinama energenata za domaćinstva i privredu, razgovarano je i o stanju u gasnom sektoru.

Iako je isporuka toplotne energije korisnicima daljinskog grejanja u Srbiji stabilna, u saopštenju Ministarstva kažu da je potrošnja prirodnog gasa na rekordnom nivou, zbog čega se uvoze dodatne količine gasa iz oba pravca, ali da snabdevanje nije ugroženo.

Pored predstavnika Ministarstva rudarstva i energetike, na sastanku su bili i predstavnici JP ’Srbijagas’, ’Elektroprivrede Srbije’, AD ’Elektromreža Srbije’, ’Elektrodistribucije’, ’Naftne industrije Srbije’, ’Toplane Srbije’, JKP ’Beogradske elektrane’, Grada Beograda, članovi Saveta AERS-a, Direkcije za robne rezerve, RHMZ, RB ’Kolubara’, ’Transportgasa’, JP PEU ’Resavica’ i ’Srbija kargo’.

Nakon krize sa snabdevanjem električnom energijom u Srbiji, vršilac dužnosti direktora "Elektroprivrede Srbije" Milorad Grčić podneo je ostavku 12. januara.

Grčić je podneo ostavku nakon što je u decembru posle prvog snega te godine, bez struje ostalo više od 136 hiljada ljudi i više od 2.200 trafo-stanica širom Srbije, jer je u Termoelektrani Nikola Tesla (TENT), kojom upravlja EPS, korišćen ugalj lošeg kvaliteta.

Bilo je potrebno nekoliko dana da se stabilizuje snabdevanje električnom energijom u celoj zemlji.

Nakon toga, još nekoliko puta su mediji izvestili o problemima i požarima u postrojenjima za proizvodnju električne energije, zbog čega je tražena ostavka vršioca dužnosti direktora EPS-a Milorada Grčića, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da "Grčić neće biti direktor EPS-a".

XS
SM
MD
LG