Dostupni linkovi

EPS: Proizvodnja stabilna nakon požara u Kolubari, ministarka najavljuje istragu


Kako je navedeno u saopštenju EPS-a 11. januara, transport uglja ka obrenovačkim termoelektreanma odvija se normalno i kop "Tamnava Zapad", koji daje najviše uglja, neće osetiti zastoj zbog požara na mašini. 
Kako je navedeno u saopštenju EPS-a 11. januara, transport uglja ka obrenovačkim termoelektreanma odvija se normalno i kop "Tamnava Zapad", koji daje najviše uglja, neće osetiti zastoj zbog požara na mašini. 

Elektroprivreda Srbije (EPS) je saopštila 11. januara da je proizvodnja uglja u rudarskom basenu "Kolubara" stabilna i da na nju nije uticao požar koji je u toku noći izbio na bageru za odlaganje zemlje u kopu "Tamnava Zapad" .

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da će nadležni organi ispitati uzrok požara na bageru u "Kolubari", ali da su do havarije doveli ozbiljni problemi u planiranju i rukovođenju u Elektroprivredi Srbije.

Kako je istakla, nastala je havarija na najbitnijem odlagaču u Kolubari, a popravka će trajati godinu dana.

U saopštenju EPS-a se navodi da je požar na mašini, odlagaču jalovinskog sistema, ugašen 11. januara oko dva časa ujutro i da nije bilo povređenih.

Rudarski basen "Kolubara" snabdeva ugljem termoelektrane u Obrenovcu, koje su najveće u Srbiji. Ovo je jedna u nizu havarija koje su se dogodile u EPS-u od polovine decembra 2021.

Kako je navedeno u saopštenju EPS-a 11. januara, transport uglja ka obrenovačkim termoelektreanma odvija se normalno i kop "Tamnava Zapad", koji daje najviše uglja, neće osetiti zastoj zbog požara na odlagaču jalovinskog sistema.

Požar, koji je 10. januara oko 21.15 izbio na mašini, ugašen je brzom intervencijom vatrogasaca.

"Prvo vatrogasno vozilo stiglo je 11 minuta posle prijave požara, a potom iz minuta u minut i ostala. U gašenju požara učestvovalo je 10 vatrogasnih vozila 'Kolubare', kao i ostala vatrogasna vozila, a čak 17 cisterni radilo je na gašenju", rekao je Srđan Alimpijević, direktor površinskih kopova u basenu "Kolubara", a saopštio EPS.

Alimpijević je rekao i da je u toku procena štete, da će odlagač biti popravljen, ali da je najvažnije da je odmah pronađeno rešenje i ugljeni bageri mogu da rade bez zastoja.

"Već je dogovorena rekonstrukcija i počele su pripreme da što pre ponovo pustimo jalovinski sistem. S obzirom na vremenske uslove i složenost konstrukcije, u narednim nedeljama u rad ćemo uključiti zamenski odlagač", rekao je Alimpijević.

Ministarka: Odgovornost onih koji upravljaju EPS-om

Ministarka rudarstva i energetike rekla je da do havarije u Kolubari nije smelo doći.

"Postoji odgovornost onih koji upravljaju EPS-om, jer sve ovo mnogo košta. Ovaj odlagač košta 18,8 miliona evra i sreća je da niko nije povređen", rekla je ona 11. januara, odgovarajući na pitanje novinara.

Mihajlović je izjavila da se preduzeća u elektroenergetskom sektoru ponašaju kao država u državi.

"Praktično svakog dana imamo probleme i svakog dana smo u Vladi i rešavamo stvari, ali ovo je sve rezultat nerada i nečinjenja, jer se godinama nije adekvatno planiralo, održavalo, investiralo, nije se dobro rukovodilo. Ono što vidimo jeste javašluk kojim se pokušava pokazati da je država nemoćna. Država nije nemoćna", rekla je ministarka.

Ona je rekla da je neophodno da se iz temelja promeni način na koji funkcionišu javna preduzeća u elektroenergetskom sektoru.

"U narednim danima ćemo izaći pred Vladu, država i struka, jer u EPS-u nije samo grupa neodgovornih ljudi, tamo ima fenomenalnih inženjera, odličnih rudara i sa njima radimo i pravimo plan, jer se ovi problemi ne rešavaju za mesec dana, već je potrebno vreme", istakla je ona.

Srbija se polovinom decembra našla u energetskom kolapsu posle prvog obinijeg snega koji je pao tokom zime, a nakon toga je u Elektroprivredi Srbije zabeleženo nekoliko havarija. Zbog toga je tražena ostavka vršioca dužnosti direktora EPS-a Milorada Grčića, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da "Grčić neće biti direktor EPS-a".

XS
SM
MD
LG