Dostupni linkovi

Ostavka v.d. direktora Elektroprivrede Srbije mesec dana posle kolapsa sistema


 Termoelektrana Nikola Tesla (TENT) kod Obrenovca, tridesetak kilometara jugozapadno od Beograda.
Termoelektrana Nikola Tesla (TENT) kod Obrenovca, tridesetak kilometara jugozapadno od Beograda.

Vršilac dužnosti direktora "Elektroprivrede Srbije" Milorad Grčić podneo je ostavku, preneo je Javni servis Radio Televizija Srbije (RTS).

Grčić je podneo ostavku nakon krize sa snabdevanjem električnom energijom u Srbiji, u decembru prošle godine, kada je 12. decembra, posle prvog snega te godine, bez struje ostalo više od 136 hiljada ljudi i više od 2.200 trafo-stanica širom zemlje.

Bilo je potrebno nekoliko dana da se stabilizuje snabdevanje električnom energijom u celoj zemlji.

Kako prenosi RTS, Grčić je u pismu obavestio premijerku Srbije Anu Brnabić o tome da je, dan ranije, 11. januara, predsedniku Srbije Aleksandru Vučića podneo ostavku.

“Predsednika Republike obavestio sam da podnosim neopozivu ostavku na mesto vršioca dužnosti direktora EPS, koju sam obavljao prethodnih godina u izuzetno složenim okolnostima”, navodi Grčić u pismu.

Grčić je takođe, na kraju pisma, za probleme sa energetskim sistemom u Srbiji optužio ministarku energetike Zoranu Mihajlović.

“Ukoliko gospođa Zorana Mihajlović ostane na čelu Ministarstva rudarstva i energetike duže od tri meseca, ako bude vodila to ministarstvo i jedan jedini dan posle izbora, naš elektroenergetski sistem je osuđen na smrtnu kaznu, na potpunu propast", naveo je Grčić u pismu, a prenosi RTS.

Iz ministrstva energetike još nisu odgovorili na Grčićeve optužbe.

Kako su tada saopštili zvaničnici, do prekida u snabdevanju elektirčnom energijom u decembru došlo je jer u Termoelektrani Nikola Tesla (TENT) kod Obrenovca, tridesetak kilometara jugozapadno od Beograda, korišćen ugalj lošeg kvaliteta.

„Takav ugalj nije smeo da bude upotrebljen u blokovima termoelektrana. Ove greške dovele su do zastoja u radu blokova i grejanja Obrenovca“, navedeno je u saopštenju EPS-a od 15. decembra.

TENT-om upravlja Elektroprivreda Srbije (EPS), najvažnije javno preduzeće u energetskom upravljanju u državi, na čijem je čelu doskora bio Grčić.

EPS je saopštio da su velike snežne padavine, vetar i prvenstveno “izuzetno mokar sneg” koji se ledio, napravili probleme u dopremi uglja.

XS
SM
MD
LG