Dostupni linkovi

Srbija: Digitalni zeleni sertifikat od 12. maja dostupan građanima putem eUprave


Pasoš Republike Srbije (fotoarhiv)

Digitalni zeleni sertifikat – potvrda o izvršenoj vakcinaciji protiv COVID-a 19 i rezultatima različitih testiranja na zaraznu bolest SARS-CoV-2 – građani Srbije mogu da preuzimaju od 12. maja, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za IT i eUpravu.

"Digitalni zeleni sertifikat je objedinjena potvrda kojom se dokazuje da li ste primili vakcinu protiv COVID-a 19 i da li imate rezultate testiranja na zaraznu bolest SARS-CoV-2. Ta potvrda je kvalifikovano elektronski pečatirana i ne može biti falsifikovana niti zloupotrebljena", rekao je direktor Kancelarije, Mihailo Jovanović.

Sertifikat, pored ličnih podataka – imena, prezimena, JMBG, pola i broja pasoša, sadrži podatke da li je lice vakcinisano, broj primljenih doza, kao i datum primanja prve i druge doze i rezultate PCR testa, antigenskog i serološkog testa.

Da bi se dobio Digitalni zeleni sertifikat potrebno je da građani budu registrovani na Portalu euprava.gov.rs.

Nakon prijave i odabira usluge Digitalni zeleni sertifikat prikazuje se opcija Pokreni uslugu.

Potrebno je da, nakon pokretanja opcije Pokreni uslugu, građani provere svoje podatke, potvrde mejl adresu i za par minuta Digitalni elektronski sertifikat stiže na odabrani mejl.

Očitavanjem QR koda na Digitalnom zelenom sertifikatu dobijaju se sledeći statusi – za vakcinaciju zelena boja ukoliko je primljena prva i druga doza vakcine, odnosno prva doza kod vakcine AstraZeneka, zatim za rezultate PCR i antigenskog testa zelena boja ukoliko su ovi testovi urađeni u poslednja 72 sata i ukoliko su negativni, a za rezultat Serološkog testa zelena boja ukoliko je urađen u poslednjih šest meseci (za nevakcinisane osobe), odnosno dva meseca (za vakcinisane osobe) i ukoliko je IgG parametar pozitivan.

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović izjavio je 11. maja da je u Srbiji dato 3,83 miliona doza vakcina protiv korona virusa.

Jovanović je za Radio-televiziju Srbije rekao da je od toga 2,17 miliona prvih doza, a 1,66 miliona drugih doza, dok se milion i 380 hiljada građana računa kao imunizovano.

U Srbiji su dostupne četiri vakcine: kineska Sinofarm (Sinopharm), ruska Sputnjik V (Sputnik), američko-nemačka Fajzer/Biontek (Phizer/BioONtech) i britanska AstraZeneka (AstraZeneca).

Sputnjik V i Sinofarm nemaju dozvolu Evropske agencije za lekove, a Svetska zdravstvena organizacija, koja takođe nije priznala ruski Sputnjik V, pre nekoliko dana odobrila je za hitnu upotrebu kinesku vakcinu Sinofarm.

XS
SM
MD
LG