Dostupni linkovi

Srbija i Turska priznaće međusobno digitalne sertifikate o vakcinaciji


Srbija je već pripremila digitalne sertifikate o vakcinaciji
Srbija je već pripremila digitalne sertifikate o vakcinaciji

Ministarka turizma, trgovine i telekomunikacija Tatjana Matić i ambasador Turske u Srbiji Hami Aksoj potvrdili su na sastanku održanom 10. maja da će doći do razmene diplomatskih nota o međusobnom priznavanju elektronskih validacija potvrde o izvršenoj vakcinaciji protiv COVID-a 19.

Ta razmena, kako je navedeno u saopštenju Ministarstva, trebalo bi da se dogodi u narednih nekoliko dana, nakon čega se može očekivati odluka Vlade Turske i Vlade Srbije kojima će se dozvoliti ulazak građanima druge zemlje uz posedovanje digitalnog sertifikata o vakcinaciji.

„Olakšan dolazak turskih turista unaprediće situaciju u sektoru turizma Republike Srbije, a ovo je ujedno dobra vest za naše građane kojima će biti omogućeno lakše putovanje u Tursku, imajući u vidu da je Turska jedna od omiljenih destinacija srpskih turista“, navela je Matić u saopštenju.

Ona je istovremeno za Radio-televiziju Srbije navela da je Srbija već pripremila digitalne sertifikate o vakcinaciji koji će omogućiti lakše kretanje i putovanje van zemlje i da su mnoge zemlje zainteresovane za pregovore, među kojima su Grčka, Izrael, Slovenija.


Matić je istakla da se sa grčkim ministarstvom turizma pregovara o međusobnom priznao međusobnom priznavanju digitalnih sertifikata o vakcinaciji. Dodala je da je grčki ministar najavio posetu Srbiji za kraj marta ili početak aprila. Matić je precizirala da digitalni sertifikat nije covid pasoš.

"To je druga vrsta isprave. EU se povukla iz toga, jer je on sadržao i broj pasoša, neke podatke kojima nije bilo mesto da se tu nađu. Digitalni sertifikat govori kada ste vakcinisani ili ste preležali ili ste uradili pi-si-ar test i negativni ste", naglašava ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija.

Prema njenim rečima, EU će za nedelju dana dati precizniju informaciju u vezi sa izgledom i načinom izdavanja sertifikata.

"To će morati da se implementira kroz zdravstveni sistem koji daje potvrdu o vakcinaciji, da li je preležana bolest, mora biti uvezan u sistem", naglasila je Matić.

Jedna od opcija je, kaže, da digitalni sertifikat postoji u obliku aplikacije za mobilni telefon, a moraju se proći provere i autentifikacije. Postojaće, dodaje, više opcija.

"Mislim da je jako važno za naše građane da shvate da je ključ slobodnog kretanja i putovanja masovna i brza vakcinacija. Činjenica da je Srbija u Evropi u vrhu po vakcinaciji, daje nam ulogu i poziciju koja omogućava da pregovaramo oko uslova putovanja, ali to nije dovoljno, masovna vakcinacija se mora nastaviti", istakla je Matić.

Dodala je da će se, ako Srbija bude stavljena na crvenu listu i ne bude imala dobru epidemijsku situaciju, dovesti u pitanje sve ono oko čega se pregovara.


U Srbiji je do 5. maja 2021. godine dato 3.661.516 doza vakcina protiv korona virusa, objavljeno je iz eUprave Vlade Srbije.

Obe doze vakcine primilo je 1.604.760 građana Srbije. U Srbiji su dostupne kineska vakcina „Sinofarm“, ruska „Sputnjik V“, američka „Fajzer“ i britanska AstraZeneka.

Evropska agencija za lekove nije priznala kinesku i rusku vakcinu, a Svetska zdravstvena organizacija je 7. maja priznala za hitnu upotrebu kinesku vakcinu „Sinofarm“.

XS
SM
MD
LG