Dostupni linkovi

Kažnjavanje zbog COVID propusnica u Srbiji od 25. oktobra


Krizni štab Srbije je 20. oktobra doneo odluku da su za boravak u ugostiteljskim objektima nakon 22 časa neophodne COVID-19 propusnice. Tokom vikenda počeće kontrola COVID-19 propusnica, ali ne i kažnjavanje građana i ugostiteljskih objekata.
Krizni štab Srbije je 20. oktobra doneo odluku da su za boravak u ugostiteljskim objektima nakon 22 časa neophodne COVID-19 propusnice. Tokom vikenda počeće kontrola COVID-19 propusnica, ali ne i kažnjavanje građana i ugostiteljskih objekata.

Kažnjavanje zbog neposedovanja COVID propusnica u ugostiteljskim objektima počeće od ponedeljka, 25. oktobra, saopšteno je nakon sastanka premijerke Srbije Ane Brnabić sa nadležnim inspekcijskim službama.

Krizni štab Srbije je 20. oktobra doneo odluku da su za boravak u ugostiteljskim objektima nakon 22 časa neophodne COVID-19 propusnice. Tada je navedeno da će mera početi da se primenjuje od subote, 23. oktobra.

Tokom predstojećeg vikenda, kako se navodi u saopštenju Vlade, počeće kontrola COVID-19 propusnica, ali ne i kažnjavanje građana i ugostiteljskih objekata.

"Odlučeno je da kažnjavanje pravnih i fizičkih lica počne od ponedeljka, 25. oktobra. U subotu i nedelju će sve inspekcije biti na terenu, kako bi, zajedno sa ugostiteljima, proverili u praksi kako funkcioniše sistem. Ova odluka je doneta iz razloga pružanja dodatnog vremena ugostiteljima, kako bi pronašli što bolji i efikasniji sistem organizacije i kontrole COVID sertifikata", saopštila je Vlada Srbije u četvrtak 21. oktobra.

Na sastanku, kojem su pored premijerke prisustvovali i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, ministar zdravlja Zlatibor Lončar i direktor Bezbednosno informativne agencije Bratislav Gašić, dogovarao se i način kontrole COVID propusnica, očitavanja digitalnih zelenih sertifikata i sprečavanja eventualnih zloupotreba.

"Cilj uvođenja COVID propusnica je isključivo zaštita zdravlja svih stanovnika Srbije, a nikako novčano kažnjavanje građana. Stoga se Vlada Srbije nada da će se i tokom dva dana vikenda građani i privrednici ponašati odgovorno, s obzirom na to da odluka o kontroli COVID propusnica i novčanom kažnjavanju neće biti dalje odlagana", navodi se u saopštenju.

Doneta je odluka i da će COVID propusnica biti validna i ukoliko građanin poseduje pozitivan test na antitela (IgG), ne stariji od tri meseca koji je urađen u državnoj laboratoriji.

Podseća se da su COVID propusnice "nešto što se već dugo primenjuje širom sveta u ugostiteljskim objektima".

"Ta mera, kao i verovatno mnoge ostale epidemiološke mere biće ukinute onoga momenta kada stepen vakcinacije stanovništva dostigne zadovoljavajući nivo. To će, sudeći po iskustvu ostalih zemalja, biti osnov za postepeno vraćanje u život kakav pamtimo pre 2020. godine", zaključuje se u saopštenju Vlade.

Poverenica: Država ima pravo da donosi mere

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je da, kada su u pitanju COVID propusnice, država ima pravo da donosi mere za zaštitu zdravlja stanovništva.

"Neke mere podrazumevaju različito postupanje ili tretman, s tim da ako su srazmerne legitimnom cilju i nužne, ne predstavljaju diskriminaciju. Zaštita zdravlja stanovnika je legitiman cilj a vakcinacija najvažnija mera zaštite", rekla je Janković, a preneo njen kabinet.

Kako se navodi, Janković je naglasila da je u postojećim okolnostima neophodno učiniti sve kako bi se zaštitilo javno zdravlje, ali da se mora voditi računa da mere koje se donose treba da budu u skladu sa postignutim standardima zaštite ljudskih prava, uključujući i zaštitu od diskriminacije.

Još 59 osoba preminulo je u Srbiji u poslednja 24 časa od posledica COVID-19, a registrovano je 7.327 novih slučajeva zaraze korona virusom, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Srbije u četvrtak 21. oktobra.

XS
SM
MD
LG