Dostupni linkovi

Brnabić kaže da je međunarodna istraga izbora jednaka 'okupaciji'


Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovara sa novinarima prilikom dolaska na samit EU-Zapadni Balkan u zgradi Evropskog saveta u Briselu, sreda, 13. decembra 2023.
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovara sa novinarima prilikom dolaska na samit EU-Zapadni Balkan u zgradi Evropskog saveta u Briselu, sreda, 13. decembra 2023.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da bi međunarodna istraga o izborima u Srbiji bila direktno kršenje suvereniteta i da to ne bi dozvolila ni jedna zemlja na svetu.

"Međunarodna istraga znači da više nemate sopstvene institucije, da postoje stranci koji mogu da dođu i da rade šta god žele u vašoj državi, uključujući i da ispituju vaše građane. To je jednako okupaciji", poručila je ona.

Branbić je ocenila da "to onda brzo klizi u potpuno gubljenje suvereniteta i potpunu okupaciju".

"Zašto opozicija želi da gazi institucije i suverenitet svoje zmelje", rekla je Brnabić novinarima tokom posete centralnoj Srbiji.

Brnabić je poručila da je Vlada Srbije spremna da nastavi saradnju sa ODIHR-om, kancelarijom OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava.

Deo opozicije optužuje vlast za izbornu krađu, što državni vrh i vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) odbacuju.

Evropski parlament (EP) usvojio je 8. februara Rezoluciju kojom se traži međunarodna istraga o navodnim nepravilnostima tokom izbora u Srbiji, kao i suspenzija evropskih fondova, ukoliko se dokaže da su vlasti bile direktno umešane u izbornu prevaru.

ODIHR je u preliminarnom izveštaju saopštio da su izbore obeležile neregularnosti, zloupotreba javnih sredstava, medijska dominacija predsednika države Aleksandra Vučića, negativna kampanja i širenje straha.

Žiofre: Čekamo konačni izveštaj ODIHR-a, Vlada Srbije da ispuni sve preporuke

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žofre (Emanuele Giaufret) izjavio je 21. februara da se čeka konačni izveštaj ODIHR-a, kako bi se potom "ohrabrila Vlada Srbije da ispuni sve njihove preporuke".

Žofre je na pitanje novinara prilikom uručivanja donacije IT opreme lokalnoj školi u Despotovcu, rekao da je cilj da se ojača izborni proces, i da se nakon što izveštaj ODIHR bude objavljen, ohrabri Vlada Srbije "da prati preporuke" tog tela.

"Mi smo nakon izbora pozvali da se ozbiljno preispitaju sve tvrdnje o neregularnosti, i isticali da je neophodno da postoji snažan izborni okvir, kao i da se sve slabosti koje je zabeležila ta misija - otklone", rekao je Žofre.

Istakao je da je ODIHR institucija koja je specijalizovana "ne samo za posmatranje, već i za ocenu izbora i pružanju podrške".

"Mi svakako pružamo podršku da se realizuju sve preporuke, ne samo u Srbiji nego i u čitavom regionu", rekao je Žofre.

Vanredni parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori u 65 opština i gradova, uključujući Beograd, održani su 17. decembra.

XS
SM
MD
LG