Dostupni linkovi

Srbija bez datuma za pregovore sa EU: Kosovo kamen spoticanja


Vensan Dežer uručio Ivici Dačiću novi Izveštaj Evropske komisije, Beograd, 10. oktobar 2012.
Vensan Dežer uručio Ivici Dačiću novi Izveštaj Evropske komisije, Beograd, 10. oktobar 2012.
Kao što se i očekivalo, Evropska komisija, nije preporučila davanje Srbiji datuma početka pregovora sa EU. Od Beograda se zahteva normalizacija odnosa sa Prištinom koja bi isključila mogućnost da dve strane blokiraju jedna drugu na putu ka EU. Na pomen teritorijalnog integriteta Kosova u dokumentu EU premijer Ivica Dačić se uznemirio i poručio kako bi bi sličan zahtev mogao voditi ka zatvaranju dijaloga Prištine i Beograda. Iz Brisela je odgovoreno da ta formulacija ukazuje da se EK protivi podeli Kosova.

Evropska komisija ključnim prioritetom za otvaranje pregovora sa Srbijom smatra nastavak dijaloga i postizanje vidljivog i održivog napretka u normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

To treba da dovede do pune normalizacije odnosa i da omogući da i Srbija i Kosovo nastave put ka Evropskoj uniji uz izbegavanje medjusobne opstrukcije tog puta, izjavio je u Briselu evropski komesar za proširenje Štefan File.

“Rešavanje problema na severu Kosova, uz poštovanje teritorijalnog integriteta Kosova, a posebno potreba lokalnog stanovništva, biće suštinski element ovog procesa. Koraci koji će voditi ka normalizaciji odnosa izmedju Beograda i Prištine biće takodje preduzimani u kontekstu okvira ponašanja u skladu sa budućim pregovorima o prijemu Srbije. Veoma je bitan konstruktivan angažman obe strane, uz pomoć EU”, poručio je File.

Izostanak datuma pregovora za zvaničnike u Beogradu nije bilo iznenađenje, ali jeste formulacija “teritorijalni integritet Kosova” koja se nalazi u dokumentu EU “Strategija proširenja i glavni izazovi 2012-2013”.

Za premijera Ivicu Dačića rečenica iz tog dokumenta o „rešavanju problema na severu Kosova poštujući teritorijalni integritet Kosova“, koju je izgovorio i komesar File mogla bi da vodi ka zatvaranju dijaloga Beograda i Prištine.

Nakon što mu je šef delegacije EU Vensan Dežer uručio Izveštaj EK Dačić je rekao da je dosta uznemiren takvom izjavom.

„U izjavama i u drugom dokumentu koji se tiče strategije pridruživanja svih članica govori se da se podrazumeva teritorijalni integritet Kosova. Možda je poštenije tražiti od Srbije da prizna nezavisnost Kosova nego da prizna teritorijalni integritet“, rekao je Dačić u prvoj reakciji na dokumente iz Brisela.

Postavljajući pitanje zašto je ta formulacija o teritorijalnom integritetu izneta upravo sada te zašto ona nije bila predočena prethodnom srpskom predsedniklu Borisu Tadiću, Dačić pita i da li su to novi uslovi i poručuje da za Beograd novi uslovi nisu prihvatljivi.

Ubrzo je stigao i odgovor od Štefana Filea koji u četvrtak dolazi u Beograd gde će razgovarati sa srpskim zvaničnicima. File je kako prenose agencije rekao da formulacija o "očuvanju teritorijalnog integriteta Kosova" ukazuje da se Evropska komisija protivi podeli Kosova.

Podsetimo da je upravo Ivica Dačić zagovornik ideje o podeli Kosova.

Vensan Dežer
Vensan Dežer
EK je potvrdila i da EU sa Prištinom može da zaključi SSP. Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer, obrazlažući objavljeni Izveštaj Evropske komisije, rekao je da nikada nije bio stav EU da problem Kosova treba zamrznuti jer se time ništa ne rešava.

“Taj proces nije lak za strane koje u njemu učestvuju i mi to znamo. Želimo da vidimo spremnost svih strana za učećše u razgovorima i cenimo korake koje je Srbija napravila u tom smeru kada je reč o primeni sporazuma o prelazima i integrisanom upravljanju prelazima i o regionalnom predstavljanju. Cenimo spremnost Srbije da podigne razgovore na viši – politički nivo u čemu je zainteresovana da učestvuje i gospođa Ešton”, rekao je Dežer.

Najgora solucija

Objavljivanje ovogodišnjeg izveštaja nije iznenađenje za donedavnu direktorku vladine Kancelarije za evropske integracije Milicu Delević ni u pogledu onoga što je učinjeno do sada niti u vezi sa očekivanjima onoga što Srbija treba da uradi u budućnosti.

“Deo koji se odnosi na zaključke objavljene u strategiji proširenja i u kome se pominje teritorijalna celovitost Kosova meni se čini da je pre svega isticanje stava Komisije, za koji ne verujem da će ga osporiti nijedna zemlja članica EU, a to je stav da nastavak dijaloga za koji očekujemo da će se doticati i političkih tema isključuje mogućnost teritorijalne podele Kosova kao jedno od rešenja o kojima će se razgovarati. Ova izjava jeste, čini mi se, eksplicitnija nego što smo u pismenom obliku imali prošle godine ali je na istom tonu. Prošlogodišnje mišljenje o zahtevu Srbije za članstvo sa neodobravanjem se poziva na nekoliko izjava visokih zvaničnika koje su pokretale mogućnost podele Kosova”, podseća Delević.

Osvrćući se na reagovanje premijera Dačiča Ognjen Pribićević, nekadašnji diplomata, ipak ocenjuje da je pominjanje o poštovanju teritorijalnog integriteta Kosova najgora solucija za vladu u Beogradu.

„Mislim da jedan takav zahtev u tako teškoj formi nije bio očekivan da se traži od Srbije da prizna teritorijalni integritet Kosova i to će se, ukoliko je tačno, u svakom slučaju odraziti na put Srbije ka EU i dovesti do ozbiljnog usporavanja“, kaže Pribićević.

U izveštaju EK o napretku Srbije osim uslova vezanih za Kosovo konstatuje se da je Srbija napredovala na evropskom putu, ali se ističu i slabosti u oblasti vladavine prava i radu pravosuđa.

Evropski komesar Štefan File rekao je da zamajac u srpskim reformama teba da dobije na snazi i da posebna pažnja treba da se posveti vladavini prava, reformi pravosudja i uspostavljanju nezavisnih institucija, pre svega Narodne banke Srbije.

Iako je iznenađen, kako je ocenio, izostankom razumevanja za napore Srbije na njenom evropskom putu i napore u normalizaciji odnosa sa Prištinom premijer Dačič je istakao da Srbija neće odustati od evropskih integracija.

„Nastavićemo dijalog, ništa nas neće udaljiti od Evrope. Ali postoji nešto što nikad neće uraditi nijedan Srbin i nijedan građanin Srbije“, naveo je premijer.

Beograđani, međutim, sa kojima smo razgovarali u danu uručivanja izveštaja Evropske komisije nisu optimisti u prognozama kada bi Srbija mogla postati članica Evropske unije:

molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:05 0:00
Direktan link
  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG