Dostupni linkovi

Izvještaj Brisela u Podgorici ocjenjuju objektivnim


Šef Delegacije EU u Crnoj Gori Mitja Drobnič uručio je predsjedniku Vlade Igoru Lukšiću Izvještaj Evropske komisije, Podgorica, 10. oktobar 2012.
Šef Delegacije EU u Crnoj Gori Mitja Drobnič uručio je predsjedniku Vlade Igoru Lukšiću Izvještaj Evropske komisije, Podgorica, 10. oktobar 2012.
Novi Izvještaj Evropske komisije o napretku Crne Gore u procesu pristupanja Evropskoj uniji je publikovan, ali za domaću javnost bez ikakvog iznenađenja. Ipak, ovaj dokument predstavlja značajan presjek stanja crnogorske države, društva i ekonomije koja je ovaj put analizirana detaljnije nego ikad.

U novom Progress reportu Evropske komisije, kao glavne smjernice Crnoj Gori se ističu: borba protiv korupcije i organizovanog kriminala i proaktivan odnos svih institucija, od istražnih do pravosudnih, a imajući u vidu da je u medjuvremenu startovao proces pristupnih pregovora, i jačanje pregovaračkih struktura.

Akcentovana su, naime pitanja koja pokrivaju poglavlja 23 - pravosuđe i osnovna prava i 24 - unutrašnji poslovi koja su otvorena sad, na početku, a biće otvorena do samog kraja, odnosno, učlanjenja u Crne Gore u EU.

I dalje se očekuje da će u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala istrage biti sprovedene na svim nivoima, a koje će biti okončane presudama. Uz to je, dodaje se, neophodno osigurati veću efikasnost i nezavisnost sudstva, jer u Briselu žele konkretne rezultate Crne Gore na tom polju.

"Crna Gora i njene državne institucije će morati da pokažu veću političku volju, a broj procesuiranih slučajeva mora biti mnogo veći nego do sad", kaže za naš program generalni sekretar Evropskog pokreta u Crnoj Gori, Momčilo Radulović.

"Kada to kažem ne mislim da treba praviti neki lov na vještice ali se započete istrage svakako moraju dovršiti i imati sudski epilog i svakako se moraju određene sumnjive privatizacije i drugi procesi, odnosno situacije u društvu, koje su pod velikim znakom pitanja ili pod trenutnim istragama moraju se otvorit. Moraju se novi procesi otvoriti i moraju se dovršiti oni postojeći. To je sve ono što i mi sami kao građani znamo da bi trebalo da bude obaveza državnih i društvenih institucija. Vidimo da nas i evropske strukture ohrabruju da nastavimo u tom pravcu", navodi Radulović.

Prema ocjeni Evropske komisije, izazove za Crnu Goru predstavljaju i administratvini kapacitet Crne Gore za primenu kriterijuma, a sugeriše se i potreba jačanja pregovaračkih struktura koje treba da nose proces pristupnih pregovora koji je otvoren krajem juna.

Momčilo Radulović iz Evropskog pokreta kaže da je neophodno iskoristiti sve društvene činioce koji mogu doprinijeti uspješnom okončanju pristupnih pregovora, a po potrebi angažovati i stručnjake "sa strane", dok predsjednik skupštinskog Odbora za medjunarodne odnose i evropske integracije i funkcioner vladajuće DPS, Miodrag Vuković kaže da će, za razliku od drugih zemalja koje su već na početku imale gotove timove za cjelokupan proces, Crna Gora to rješavati od poglavlja do poglavlja.

Govoreći o ponavljanju i akcentovanju borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala i naglašavanje očekivanja konkretnih i mjerljivih rezultata, Vuković je rekao da je "Evropa vrlo objektivno ocijenila tu situaciju".

Miodrag Vuković
Miodrag Vuković
"Ovaj izvještaj pokazuje da je Crna Gora jedina preostala zemlja u regionu koja ostvaruje ono što Evropa od nje očekuje, a da smo riješili probleme korupcije i organizovanog kriminala, ne bi bilo Izvještaja, nego bismo dobili poziv da udjemo u EU", rekao je Vuković.

"Zašto je ponovljeno? Zato što mi ulazimo u pregovore Zašto je još jednom dat značaj toj borbi - zato što je to sadržina poglavlja kojim Crna Gora počinje pregovore sa EU kao prva država koja je tako počela pregovore sa EU. Takođe i zato što je rečeno da će ta poglavlja biti zatvorena. Tu je sva logika činjenice da je to sadržano u novom izvještaju – da će biti zatvoreno to poglavlje tek na kraju pregovora narednih 5 , 6 ili 7 godina koliko će već Crna Gora pregovarati. To će biti stalna, pod dnevnom pažnjom Evropske komisije ali i državnih organa Crne Gore. Dakle, njima počinjemo, njima zatvaramo, polažemo diplomski i ulazimo u EU", konstatuje Vuković.

Blage ocjene za haos

Član skupštinskog Odbora za evropske integracije i funkcioner opozicionog Demokratskog fronta Goran Danilović ne vidi rješenje problema korupcije i organizovanog kriminala dok ne počne proces smjenjivosti vlasti koji u Crnoj Gori izostaje uprkos dvadesetogodišnjem stažu višestranačkog sistema.

"Valjda je svakome jasno da noslilac liste DPS SDP koalicije Milo Đukanović, prvi čovjek te koalicije koja eto ima namjeru opet da vlada u Crnoj Gori, ne može da ispuni nijedno od očekivanja Evropske komisije i nijedan od zadataka koji su potcrtani. Građanima je apsolutno jasno da on ne može da se bori protiv kriminala i korupcije jer je sam uvezao kriminal, korupciju i mafiju i državnu politiku. To je jasno i Evropskoj komisiji. Što se tiče zabrinutosti za ekonomiju, to je zaista diplomatski i blago rečeno jer je ostavljen pravi pravcati haos", tvrdi Danilović.

Uz ocjenu da otvaranje pristupnih pregovora odražava kontinuiran napredak u reformama u ključnim oblastima, u novom Izveštaju o napretku se ocjenjuje da Crna Gora ispunjava političke kriterijume, odnosno, da je osnažena uloga parlamenta, pravosudja, antikorupcijska politika, ljudska i manjinska prava.

Na stanje u ekonomiji, novim Progress reportom, Evropska komisija prvi put pravi detaljniji osvrt, pa se sada detaljno analizira stanje u crnogorskoj ekonomiji i kao zabrinjavajuće činjenice sasvim precizno označava: veliku nezaposlenost, rast inflacije i javnog duga, potrebu za novim stranim investicijama koje su neophodne za razvoj infrastrukture i rasprostranjenu sivu ekonomiju pa se čak bavi konkretnim slučajem, odnosno, sugeriše da teška ekonomska situacija u oblasti proizvodnje aluminijuma mora da se riješi.

Profesor podgoričkog Ekonomskog fakulteta Gordana Đurović, koja je kao ministar bila na čelu značajnog dijela crnogorskog procesa pristupanja EU, za RSE je nedavno rekla da je taj novi pristup rezultat hipersenzibilnosti na ekonomska probleme koje je Evropska unija u međuvremenu razvila zbog sopstvenog suočavanja sa problemima velike nezaposlenosti, budžetskih deficita i javnih dugova koje muče pojedine članice Unije.

"Oni vrlo dobro znaju situaciju u našim javnim finansijama tako da su oni tu, kao i u svim drugim oblastima, naš partner. Oni su tu da nam pomognu kroz pretpristupnu podršku, da nam pomognu sa ekspertizom, da nam pomognu sa savjetom i da nam preporuče kako oni vide šta je najvažnije da se uradi", zaključila je Đurović.
XS
SM
MD
LG