Dostupni linkovi

Bajden nominovao Kristofera Hila za novog ambasadora SAD u Srbiji


Christopher Hill u Washingtonu, 18. avgusta 2010.

Američki diplomata Kristofer Hil nominovan je za novog ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, potvrđeno je na sajtu Bele kuće.

Njega je nominovao predsednik SAD Džo Bajden.

Novi američki ambasador je poznavalac regionalnih pitanja budući da je bio zamenik Ričarda Holbruka, glavnog američkog pregovarača tokom mirovnih pregovora u Dejtonu, čime je okončan rat u Bosni i Hercegovini.

U decembru prošle godine na konferenciji "Nasleđe mira - 25 godina Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma“ istakao je kako je Dejton, kojem je cilj bio zaustaviti rat rezultirao i nekim političkim rešenjima koja ne funkcionišu, a - da ga se sada pita - insistirao bi na „racionaliziranim vlastima“ sa punim poštivanjem najviših standarda ljudskih prava.

Bio je i specijalni izaslanik za Kosovo Sjedinjenih Država. Također, bio je ambasador Sjedinjenih Država u Iraku, Južnoj Koreji, Poljskoj, Severnoj Makedoniji i kratko u Albaniji.

On će na mestu ambasadora zameniti Entonija Godrfrija koji je u Beogradu od novembra 2019. godine.

Inače, mediji u Srbiji pisali su da bi Godfri pre isteka mandata mogao da bude opozvan u okviru zamene američkih diplomata zaduženih za Balkan.

No, Ambasada SAD je za RSE 13. oktobra navela da Godfri ostaje ambasador SAD u Srbiji, te da bi svako objavljivanje imenovanja novog ambasadora došlo iz Bele kuće.

"Kada Bela kuća proglasi njegovog naslednika, postoji redovan proces slanja formalne nominacije Senatu, zakazivanja javnog slušanja, a zatim se čekaju rezultati javnog slušanja i glasanje za potvrdu", naveli su juče iz Ambasade.

Hil je i bivši pomoćnik američkog državnog sekretara za Istočnu Aziju i glavni pregovarač sa Severnom Korejom od 2005. do 2009.

Obnašao je u funkciju dekana na Korbel školi za međunarodne odnose Univerziteta u Denveru.

XS
SM
MD
LG