Dostupni linkovi

Srbija: Usmeni protest ambasadoru Australije zbog Đokovića


Novak Đoković
Novak Đoković

Ambasadoru Australije u Srbiji Danijelu Emeriju u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije iskazan je usmeni protest zbog kako je navedeno, nedoličnog tretmana kojem je u Melburnu izložen najbolji teniser sveta, državljanin Srbije Novak Đoković.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je da Srbija ne želi ni na koji način da utiče na predstojeću odluku australijske sudske vlasti, ali da očekuje da izvršne vlasti te zemlje dozvole Đokoviću da Božić provede u boljem smeštaju.

Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Nemanja Starović naveo je da u srpskoj javnosti postoji snažan utisak da je Đoković protiv svoje volje "žrtva političke igre i da je namamljen da doputuje u Australiju kako bi potom bio ponižen", navedelo je Ministarstvo.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije obratilo se 5. januara i pisanom notom Ministarstvu inostranih poslova i trgovine Australije povodom onemogućavanja Novaku Đokoviću da uđe u zemlju.

Brnabić: Tražimo da bude premešten u kuću

Novak Đoković se nalazi u hotelskom karantinu nakon što mu je odbijena viza za ulazak u Australiju, gde je trebalo da brani titulu na turniru Australijan open, koji počinje 17. januara.

Premijerka Srbije Ana Brnabić zatražila je 6. januara da Đoković bude premešten iz "hostela u kuću koju je iznajmio i u kojoj bi mogao da trenira", a gde bi takođe bio u izolaciji.

"Ne želim da se mešam u imigracionu politiku u Australiji, Srbija je ponudila sve garancije da Đoković bude premešten na drugo mesto dok čeka odluku", rekla je Brnabić za britanski kanal Sky News.

Đoković je dobio medicinsko izuzeće da igra na turniru, ali mu je po dolasku u Australiju viza odbijena. Svi učesnici i osoblje Australian Opena moraju biti vakcinisani ili imati izuzeće koje je odobrio stručni nezavisni panel.

Nije poznato da li je Đoković vakcinisan protiv COVID-19, no ranije je izražavao stavove protivne vakcinaciji.

Đoković je trebalo da bude deportovan, ali se to neće dogoditi do ponedeljka, pošto je prvi teniser sveta uložio žalbu na odbijanje vize.

XS
SM
MD
LG