Dostupni linkovi

Da li će 'Er Srbija' ponovo pred Evropsku komisiju?


Avion Er Srbije

Iz Vlade Srbije i nadležnih ministarstava nema odgovora na upit Radija Slobodna Evropa (RSE) o tome kako će odgovoriti na postupak koji je pred institucijama Evropske unije pokrenula slovenačka aviokompanija "Adria Ervejs" zbog nezakonite državne pomoći koju Vlada Srbije dodeljuje svom nacionalnom avioprevozniku. Ovim povodom, ne oglašava se ni "Er Srbija".

"To je bilo za očekivati i samo je bilo pitanje kada će i ko pokrenuti to pitanje" – ovako postupak protiv "Er Srbije" komentariše Predrag Vujović, bivši generalni direktor Jugoslovenskog aerotransporta (JAT), kompanije prethodnice "Er Srbije".

Advokat Dragan Gajin, čija kancelarija zastupa slovenačkog avioprevoznika, izjavio je prethodno za "Insajder" da je "Adria Ervejs" "zabrinuta zbog pomoći koju je Srbija nezakonito dodelila Er Srbiji", te da takvo postupanje "smatra nepravičnim, jer dovodi do narušavanja slobodne konkurencije na tržištu".

On je dodao da je pomoć "Er Srbiji" u vidu subvencija u suprotnosti sa lokalnim zakonima i propisima o državnoj pomoći, kao i da predstavlja kršenje međunarodnih obaveza koje je Srbija preuzela Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom.

Prema zakonima Evropske unije, zabranjena je državna pomoć nacionalnim avioprevoznicima, a Srbija se na pojedina ograničenja obavezala po Sporazumu o otvorenom nebu.

"Jedna od ključnih tačaka tog sporazuma je ukidanje bilo kakvog monopola, odnosno subvencija od strane države bilo kojoj vazduhoplovnoj kompaniji. Mi smo prihvatili da toga više nema. Ko potcenjuje opomenu koja će verovatno uslediti, taj ne zna događaje", kaže Vujović.

On navodi primer mađarske nacionalne aviokompanije "Malev", koja je bankrotirala 2012. godine kada joj je Evropska komisija naložila da vrati državi subvencije od oko 130 miliona evra. Na slične primere u Grčkoj i Estoniji, čije su vlade finansirale i subvencionisale svoje aviokompanije, ukazuje i novinar Miša Brkić.

"Antitržišni zločin, a pod tim mislim na državne subvencije aviokompaniji koja je u većinskom vlasništvu države, ne zastareva. I ako neko prijavi državu Srbiju da je nezakonito finansirala aviokompaniju, država će morati da traži povraćaj tog novca u svoj budžet, a kompanija će kad tad to morati da vrati", navodi Brkić.

"Er Srbija" je 2013. godine nasledila nekadašnji JAT, koji je bio u dugovima i na ivici bankrota. Nacionalna aviokompanija danas je u većinskom vlasništvu države koja ima 51 odsto, dok 49 odsto pripada "Etihadu", kompaniji iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Ugovor između dve strane bio je proglašen za poslovnu tajnu – što je pod pritiskom javnosti i Poverenika za informacije od javnog značaja osporeno tek posle godinu dana.

Iako su državni zvaničnici negirali ocene dela stručnjaka da je ugovor štetan po Srbiju, država se ovim dokumentom obavezala da u "Er Srbiju" uloži mnogo više od arapskog partnera. Osim preuzimanja dugovanja bivšeg JAT-a od 230 miliona dolara, pristala je da uplati 90 miliona dolara samo u 2013. godini. U zajedničku kompaniju bespovratno je ulagala nekoliko puta na različite načine, dok je "Etihad" dao kredit, koji uz kamatu mora da se vrati.

"Etihad" je nezainteresovan partner. On hoće da bude suvlasnik, ali verovatno se stalno poziva na ugovor po kome nema nikakvu obavezu da ulaže svoj novac u tekuće poslovanje i razvoj "Er Srbije". A ako govorimo o ukupnoj sumi koja je pala na teret većinskog vlasnika (države Srbije), računajući i kredite, i pokrivanje gubitaka i subvencije za razvoj turizma, za razvoj novih linija iz Niša, mislim da je to negde na sumi ne manjoj od pola milijarde evra. A bojim se da bi, kada bi se bilansi rasčistili, ta suma mogla da bude i veća", navodi Miša Brkić.

On dodaje da kompanija, koja prema finansijskim izveštajima, posluje pozitivno od 2014., takav rezultat ne bi imala da nije pomoći države, te da se kao prihod ne računaju državna davanja.

Zvaničnici u Srbiji su i nakon 2016. godine, odnosno isteka ugovorne obaveze sa "Etihadom", najavili nastavak državne podrške nacionalnom prevozniku u, kako su naveli, skladu sa evropskim propisima.

Ministar finansija Siniša Mali, koji je bio i član Upravnog odbora "Er Srbije", izjavio je 2018. da je država nastavila da finansira kompaniju zbog "razvoja turizma", odnosno ulaganja u letove za Severnu Ameriku. To je potvrdila i premijerka Srbije Ana Brnabić.

"Pitanje je da li će Brisel vodeći računa o ugovoru o otvorenom nebu, prihvatiti taj razlog ’za razvoj turizma’. Pa u svakoj državi aviokompanija i železnica rade na razvoju turizma. Ali, ovo je ujedno i najmanji iznos o kome je reč i mislim da je tu kumulativno uloženo mnogo više", kaže Predrag Vujović.

Navodeći da nema problema u finansiranju nacionalnog avioprevoznika, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je prošle godine, pored ostalog, rekao da država neće uništiti svoju kompaniju "ako je nečija želja da nas prijavi Evropskoj uniji".

"Bitna je suština - da li država Srbija dotira ili subvencioniše aviokompaniju što je nedozvoljeno u Evropi? Ako to radi, onda je nebitno da li je neko prijavio iz zle ili dobre namere. Bitno je da Srbija ne poštuje evropsko zakonodavstvo", navodi Miša Brkić.

Brkić (na fotografiji): Da li država dotira ili subvencioniše aviokompaniju što je nedozvoljeno u Evropi?
Brkić (na fotografiji): Da li država dotira ili subvencioniše aviokompaniju što je nedozvoljeno u Evropi?

Pored zabrane ulaganja države, evropsko zakonodavstvo nalaže i da većinsko vlasništvo aviokompanije mora imati država Srbija i da niko van Evropske unije ne može upravljati kompanijom. "Er Srbija" je zbog toga 2014. godine bila predmet istrage Evropske komisije, pod pretnjom da bi zbog kršenja pravila mogla i da izgubi licencu za letenje u Evropi. Istraga je završena zaključkom da je većinski vlasnik nacionalne aviokompanije Vlada Srbije, koja ima i upravljačka prava.

Sada Srbiji, prema rečima Predraga Vujovića, ponovo preti gubitak benefita koje daje Sporazum o otvorenom nebu.

"Ključno je to da će na bazi ovoga što je Adria inicirala, komesar za saobraćaj iz Brisela, pretpostavljam, uputiti pismo u kojem će tražiti objašnjenje, kao i rok do kada će 'Er Srbija' da vrati u budžet iznos koji je dobila", kaže on.

Slovenačka aviokompanija se ovim povodom još u aprilu prošle godine obratila Komisiji za kontrolu državne pomoći Srbije, ali se oni, prema rečima advokata Dragana Gajina, do danas nisu izjasnili po njenom zahtevu.

Pre godinu dana, "Adria" je sličnu tužbu podnela protiv "Alitalie", nakon što je tu kompaniju finansijski podržala italijanska Vlada posle povlačenja "Etihada". Ovo pitanje još istražuje Evropska komisija.

Sam slovenački avioprevoznik je pre nekoliko godina bio pod istragom istog tela zbog državne pomoći u žalbi koju je podnela irska niskobudžetna kompanija "Rajaner". Slovenački avioprevoznik oslobođen je optužbi za zloupotrebe.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG