Dostupni linkovi

Protest Nišlija: Ne damo aerodrom


Niš, 25. april 2018.
Niš, 25. april 2018.

U Nišu je održan protest građana protiv odluke Vlade republike Srbije i grada Niša da niški aerodrom “Konstantin Veliki” bude poklonjen državi.

Protest je održan na Trgu Kralja Milana u organizaciji inicijative “Ne damo niški aerodrom” koja je putem društvenih mreža pozivala građane da "mirnim protestima pokažu da je Niš grad pristojnih i dostojanstvenih ljudi".

Građani su i na ovom protestu poručili da je Niš u Srbiji i da ulaganje u Niški aerodrom jeste ulaganje u državu Srbiju. Profesorka Filozofskog fakulteta u Nišu Tatjana Paunović rekla je da ljudi koji protestuju nisu uspeli da shvate zašto država ne može da uloži “naš novac u naš aerodrom”.

"Ne znam kako smo se našli u situaciji “mi-oni” sa sopstvenom državom. To ne znači da sam ja tupava, to znači da objašnjenja nema”, rekla je Paunović.

Niš: Protest protiv poklanjanja aerodroma
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:43 0:00

“Mnogo je argumenata kojima se Nišlije protive otimanju aerodroma”, rekao je Mladen Jovanović iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju. “Niko nema prava da uzima i poklanja nešto što je naše”, poručio je Jovanović odbornicima skupštine grada Niša koji bi trebalo da glasaju o odluci gradskog veća da pokloni aerodrom “Konstantin Veliki” državi Srbiji.

Među Nišlijama koji protestuju bilo je profesora univerziteta, inženjera, umetnika, studenata, srednjoškolaca, radnika, pripadnika različitih stranka, ali po oceni organizatora, najviše je bilo nestranačkih ličnosti.

Gordana Stanojević Pejčev, građevinski inženjer zapitala je zašto država ne može da ulaže u preduzeće koje je vlasništvo Niša.”Ako mogu da ulažu novac u strane fabrike koje otvaraju u Nišu, zašto ne ulažu u aerodrom koji je naš”, zapitala je Gordana.

Ivan Novković, kaže da se aerodrom ne sme dati jer smatra da je razlog za insistiranje na promeni vlasništva ili oduzimanje profita koji aerodrom može da ostvari ili njegovo gašenje, što je u svakom slučaju loše za Niš.

Organizatori protesta, inicijativa “ Ne damo niški aerodrom” istakli su da iako je protest održan samo nekoliko sati nakon posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića, cilj nije bio kontramiting već izražavanje nezadovoljstva uticajem centralizacije na odluke koje se tiču grada Niša. Na protestu su još jednom pozvali odbornike da glasaju protiv poklanjanja JP "Aerodrom Niš" Republici Srbiji.

Protesti protiv poklanjanja niškog aerodroma pokrenuti su 31. marta, nakon odluke gradske vlade Niša da prihvati preporuku republike i pokloni svoj aerodrom državi Srbiji. Odluka o promeni vlasništva aerodroma može biti konačna tek ukoliko je izglasa Skupština grada.

Sednica gradskog parlamenta bila je zakazana za 10. april ali je na predlog odborničke grupe Srpske napredne stranke, čiji je lider Aleksandar Vučić otkazana. Toga dana građani su na javnom skupu, simbolično - podizanjem kartica, glasali “protiv” i tako odlučili da zadrže svoj aerodrom. Nova sednica Skupštine grada Niša još nije zakazana, ali je najavljena za početak maja.

Niš, 25. april 2018.
Niš, 25. april 2018.

XS
SM
MD
LG