Dostupni linkovi

U nekoliko gradova Srbije jednočasovne blokade saobraćajnica zbog rudnika litijuma


Pored samog autoputa, u Novom Sadu blokirani su i izlazi, čime je u potpunosti onemogućena vožnja u pravcu Mađarske sa jedne strane i prema Beogradu, sa druge (Novi Sad 8. januara 2022.)

Ekološki aktivisti i građani blokirali su i u subotu, 8. januara, saobraćajnice u nekoliko gradova Srbije, uključujući i međunarodni autoput u Beogradu i Novom Sadu, zbog namere međunarodne rudarske kompanije Rio Tinto da otvori rudnik litijuma u dolini Jadra, u zapadnoj Srbiji.

Blokada su trajale sat vremena, od 13 do 14 sati.

U Beogradu je, kao i prethodnih puta, bio blokiran autoput na Novom Beogradu, kod Sava Centra.

Učestvovalo je nekoliko stotina građana bez vidljivih obeležja i transparenata.

Blokada auto-puta u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:45 0:00

Kako je javio reporter Radija Slobodna Evropa (RSE) iz Novog Sada, u tom gradu bio je blokiran deo autoputa u oba pravca zbog čega su se stvorile dugačke kolone vozila.

Okupljeni u Novom Sadu su nosili transparente sa porukom: „Rio Tinto marš iz Srbije“.

Pored samog autoputa, u Novom Sadu bili su blokirani i izlazi, čime je u potpunosti bila onemogućena vožnja u pravcu Mađarske sa jedne strane i prema Beogradu, sa druge.

Blokade puteva organizovane su i u Užicu, Loznici i u Preljini kod Čačka.

Više od 50 građana bilo je okupljeno na blokadi magistralnog puta u Užicu, Požega- Zlatibor, kod Ložioničkog mosta.

Blokada je trajala sat vremena, a iz oba pravca bile su formirane velike kolone automobila. Propušteno je nekoliko autobusa sa učenicima koji su putovali ka Zlatiboru, iako je bilo pojedinačnih negodovanja, javila je reporterka RSE.

Kako se čulo od okupljenih građana osnovni zahtev protesta i dalje je odlazak kompanije Rio Tinto iz Srbije.

Nije primećeno prisustvo policije u uniformi, ali ih je kao i do sada na blokadi bilo u civilu.

I u mestu Pesak na magistralnom putu Požega- Kosjerić organizovana je blokada. Tamo se okupilo oko stotinak građana. Najviše je bilo članova Udruženja “Za čistiji Kosjerić" i "Inicijative za Požegu".

Ekološke organizacije zabrinute su da bi eksploatacija rude “jadarit” mogla da ugrozi životnu sredinu.

Premijerka: Vlada blizu zabrane iskopavanja litijuma

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je uoči protesta da je Vlada Srbije blizu odluke da poništi sve što se dešava sa Rio Tintom i da se ponište sve dozvole date toj kompaniji, ali je dodala da Vlada "nije za to da predsednik Srbije Aleksandar Vučić bude protiv njihovih odluka".

"Mi (Vlada Srbije i predsednik) smo jedan tim i ja, kao predsednica Vlade, mislim da je to najbolja politika", rekla je Brnabić 8. januara za televiziju Pink.

Ona je navela da je potrebno da se proceni koliki bi bili dugovi države Srbije ukoliko se zabrani otvaranje rudnika kompanije "Rio Tinto".

"Hajde da vidimo šta smo dužni. Ne želite Rio Tinto, ne želite iskopavanja, u redu. Dajte da vidimo šta smo dužni", rekla je premijerka.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin je ubrzo nakon ove najave premijerke poručio da njegov glas ne može da se očekuje na osnovu "sile koja preti, već na osnovu potreba Srbije i njenog razvoja".

„Tražiću od predsednice Vlade Srbije da mi za odluku o povlačenju dozvola Rio Tintu ili bilo kojoj drugoj kompaniji, prikaže jasnije argumente od vike organizacija koje finansira Rokfeler", poručio je Vulin u saopštenju.

Pokret Ekološki ustanak saopštio je, povodom izjave premijerke Ane Brnabić da je Vlada Srbije blizu odluke da poništi sve što se dešava sa Rio Tintom da se, pre toga, sve potpisano mora staviti na uvid javnosti.

"Moramo videti ko je i kad šta potpisao, da bismo znali, ako bude tražena nekakva odšteta, ko će taj ceh i da plati", naveo je u saopštenju Ekološki ustanak.

Prethodno je, 6. januara, ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila da je Rio Sava Exploration, kćerka firma Rio Tinto, do sada na ime naknade za geološka istraživanja platila državi Srbiji oko 13 miliona dinara, a da bi naknada za eksploataciju zavisila od količine eksploatisanog minerala jadarit.

Ona je ponovila da ne postoji nikakav ugovor između države Srbije i njenih institucija sa kompanijom Rio Sava Exploration, niti sa bilo kojom drugom kompanijom za eksploataciju rude jadarita.

Kako je objasnila novinarima, svaki potencijalni nosilac istraživanja ili eksploatacije ima obavezu da ispuni propisane zakonske uslove da bi mogao da aplicira za bilo koje od prava u oblasti geologije i rudarstva.

"Za projekat 'Jadar' urađen je elaborat kojim su overene rezerve litijuma i bora u količini od 158.647.256 tona rude, čemu je prethodilo sprovođenje geoloških istraživanja koje je kompanija Rio Sava Exploration sprovodila u skladu sa odobrenjima koja su izdavana od 2004. godine", rekla je Mihajlović.

Šta kaže Rio Tinto?

Sa projektom „Jadar“ se zastalo zbog protivljenja meštana u dolini reke Jadar na zapadu Srbije.

Kompanija Rio Sava Exploration, ćerka firme britansko-australijskog rudarskog giganta Rio Tinto koji planira eksploataciju litijuma u Srbiji, 23. decembra saopštila je da planira da zastane sa projektom Jadar.

Kako je krajem 2021. za agenciju Beta izjavila Vesna Prodanović, generalna direktorka te kompanije, to će biti učinjeno kako bi pozvali na javni dijalog da bi se stanovnici upoznali sa svim aspektima projekta.

Iz Rio Tinta tvrdnje o zagađenju odbacuju i obećavaju poštovanje najviših ekoloških standarda za projekat "Jadar" – kako se naziva projekat eksploatacije litijuma iz minerala jadarit u Srbiji, koji je dobio ime po reci u čijoj je dolini pronađen.

Šta kažu zvaničnici o blokadama?

Građani su do sada u više navrata organizovali blokadu saobraćajnica širom Srbije zahtevajući povlačenje Rio Tinta.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović ocenila je da "deo političara i lažnih ekologa" želi potpunu zabranu izrade studije o uticaju projekta Jadar na životnu sredinu jer "znaju da će pokazati da sve vreme lažu i obmanjuju javnost".

"Interes Srbije nije da se proizvoljno zaustavljaju projekti, već da imamo ravnotežu izmedju ekonomskog razvoja i zaštite i unapređenja životne sredine. Ne bori se za zdraviju životnu sredinu blokadama", navela je Mihajlović u saopštenju 8. januara.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 3. januara, kada su održane prethodne blokade, rekao da je država “uradila svoj posao i prihvatila i usvojila sve zahteve”, te ocenio da ne vidi smisao protesta.

“Što se Rio Tinta tiče, nikakvih pomeranja, nikakvih novih akcija, nikakvog delovanja Rio Tinta u budućnosti neće biti ni na koji način dok mi o tome sami između sebe ne budemo na bilo koji način razgovarali”, izjavio je Vučić tokom obilaska kasarne u Pančevu, nadomak Beograda.

On je tada naveo da država još nije dobila studije o proceni uticaja na životnu sredinu.

Šta je do sada urađeno?

Skupština grada Loznice donela je 16. decembra odluku o ukidanju Prostornog plana tog grada na zapadu Srbije, kojim je bila predviđena izgradnja rudnika litijuma kompanije "Rio Tinto".

Vlada Srbije povukla je 8. decembra donošenje izmena Zakona o eksproprijaciji, a na glasanju u Skupštini Srbije 10. decembra, izmenama četiri zakonska člana u Zakonu o referendumu i narodnoj inicijativi, ukinute su takse za overu potpisa, protiv čega su se građani bunili.

Rio Tinto još je 2004. godine, istražujući oblast zapadne Srbije, otkrio novu rudu „jadarit“, kombinaciju litijuma i bora, iz koje se dobija metal litijum koji se koristi za baterije u mobilnim telefonima, kompjuterima i električnim automobilima.

XS
SM
MD
LG