Dostupni linkovi

Srbi iz severne Mitrovice prekidaju saradnju sa EULEX-om


Pripadnik EULEX-a - ilustracija
Pripadnik EULEX-a - ilustracija
Predstavnici srpske Skupštine severnog dela Mitrovice većinom glasova usvojili su odluku o prekidu saradnje i komunikacije sa misijom EU na Kosovu (EULEX) sve dok, kako su naveli, ova misija ne počne da se ponaša i radi u skladu sa dodeljenim mandatom.

Portparol EULEX-a Blerim Krasnići ipak kaže da će prioritet u radu ove misije i dalje biti uspostavljanje vladavine prava na teritoriji celog Kosova, uključujući i sever.
Krasnići: EULEX ostaje posvećen vladavini zakona na teritoriji celog Kosova, pa i severa. Misija neće odustati od svog cilja.

“EULEX ostaje posvećen vladavini zakona na teritoriji celog Kosova, pa i severa. Misija neće odustati od svog cilja”, kaže Krasnići za RSE.

Jedan od lidera Srba sa severa Kosova Radenko Nedeljković, član Demokratske stranke ( DS), objašnjava razloge za donošenje ovakve odluke.

“Ovakva odluka je doneta nakon niza aktivnosti KFOR-a i EULEX-a, i čini mi se da su se i KFOR i EULEX ‘stavili’ na stranu Prištine. Mi ovde moramo jedinstveno i složno da delujemo, s obzirom da su ovu odluku podržali i odbornici G 17 plus kao i odbornici građanske inicijative Oliver Ivanović. Znači odbornici ove skupštine su shvatili da treba skrenuti pažnju međunarodnoj zajednici, kada je u pitanju njihovo ponašanje. Međunarodna zajednica treba da preispita svoj odnos i stav, kada je u pitanju sever Kosova", kaže Nedeljković za RSE.

Osudili i ponašanje pripadnika KFOR-a

Predstavnici Srba iz Mitrovice uputili su apel svim srpskim institucijama i lokalnim preduzećima i ustanovama, privatnim kompanijama i pojedincima da ne sarađuju sa USAID jer je, kako se navodi u odluci, izašla sa terena političke neutralnosti i "počela da radi na račun opštinskog pripremnog tima iz Prištine".
Most koji deli Mitrovicu na severni i južni deo

Oni su pozvali predstavnike međunarodne zajednice da ne preduzimaju jednostrane poteze vezane za otvaranje suda u Mitrovici, jer će u protivnom, kako se navodi u odluci, preuzeti odgovornost za destabilizaciju situacije u ovom gradu.

Sa sednice održane u utorak predstavnici Srba su osudili i ponašanje pripadnika KFOR-a ističući da, kako su usaglasili, izlaze iz okvira svog mandata i daju "podršku albanskim institucijama i EULEX-u".

Pripadnicima Kosovske policije (KPS) srpske i nealbanske zajednice poručeno je da ‘preispitaju svoje postupke’ i da se opredele čije će interese zastupati u budućnosti.

Predstavnici ove skupštine pozvali su Srbe i ostalo nealbansko stanovništvo da bojkotuju predstojeći popis stanovništva, koji organizuju kosovske vlasti u Prištini, jer će u suprotnom, kako su naveli, samo ‘legalizovati etničko čišćenje koje se na Kosovu sprovodi od 1999. godine’.

Ova skupština je ranije proglašena nelegalnom i nelegitimnom od strane kosovskih institucija i međunarodne zajednice na Kosovu.
XS
SM
MD
LG