Dostupni linkovi

Rada Trajković kaže da ju je srpska policija ponovo zadržala pri povratku u Srbiju


Barikade u mestu Rudare, opština Zvečan
Barikade u mestu Rudare, opština Zvečan

Savetnica kosovskog ministra za zajednice i povratak, Rada Trajković navela je na Tviteru da ju je srpska policija ponovo zadržala 15. decembra na granici, ovog puta pri povratku u Srbiju.

"Ovo je nezapamćeno iznurivanje", navela je Trajković na Tviteru.

Ona je ranije istog dana potvrdila je za portal Danas da je posle višesatnog zadržavanja na prelazu Merdare između Srbije i Kosova, puštena da uđe na Kosovo.

Prethodno je na Tviteru objavila da je na tom prelazu zadržala srpska policija i da je isključena iz saobraćaja.

Na upit Radija Slobodna Evropa, za sada nema odgovora iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Trajković je pre nekoliko dana upozorila, takođe preko Tvitera, da su osim pretnji koje su do sada njoj upućivane zbog izjava i političkog angažovanja na Kosovu, pretnje počele da stižu i njenoj deci, i optužila predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je odgovoran za njihovu bezbednost.

Trajković se 15. decembra sastala sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džefrijem Hovenijeom (Jeffrey M. Hovenier).

Na svom Tviter nalogu Hovenije se zahvalio Radi Trajković na "uvidu" u situaciju na Kosovu.

"Rekao sam to i ranije, i vredi ponoviti: pretnje i zastrašivanje zbog političkih stavova su neprihvatljivi u slobodnim i demokratskim društvima", naveo je Hovenije u tvitu 15. decembra.

Rada Trajković je postala savetnica novoimenovanog kosovskog ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova Nenada Rašića nakon što su predstavnici "Srpske liste" napustili institucije zbog neslaganja sa odlukom Prištine o zameni srpskih tablica kosovskim.

Njihov izbor zvanični Beograd je žestoko kritikovao.

Šesti je dan kako Srbi na severu Kosova drže puteve u blokadi, u znak protesta zbog hapšenja Dejana Pantića, bivšeg pripadnika kosovske policije.

Pantić se tereti za učestvovanje u napadu na policiju, pripadnike i prostorije Centralne izborne komisije u Severnoj Mitrovici 6. decembra.

Situacija na barikadama je mirna.

Osnovne i srednje škole od ponedeljka ne rade, kao ni ugostiteljski objekti na severu Kosova.

Policija Kosova raspoređena je u multietničkim naseljima u Severnoj Mitrovici, Bošnjačkoj mahali, Tri solitera i Mikronaselju.

KFOR i EULEKS patroliraju u Severnoj Mitrovici, dok se pripadnici poljskog kontingenta KFOR-a nalaze u neposrednoj blizini barikade u Velikom Rudaru u opštini Zvečan.

Ova barikada nalazi se na magistralnom putu Priština - Leposavić, a na njoj je vidno prisustvo zaposlenih u javnim institucijama sistema Republike Srbije na severu Kosova.

Nakon podizanja barikada formiran je i Krizni štab, u kom su prema rečima potpredsednika Srpske liste Igora Simića "politički predstavnici srpskog naroda, istaknuti pojedinci, profesori, lekari i privrednici".

Situacija u Severnoj Mitrovici je mirna.

Policija Kosova je privela svog bivšeg pripadnika Dejana Pantića, navevši kao razlog "organizovanje terorističkog napada na prostorije Centralne izborne komisije".

Pantić je napustio policiju 5. novembra, zajedno sa ostalim predstavnicima Srba koji su tada započeli bojkot institucija Kosova.

Nakon toga kosovske vlasti su raspisale vanredne izbori za gradonačelnike u Severnoj Mitrovici, Zubinom Potoku, Leposaviću i Zvečanu za 18. decembar u cilju popunjavanja upražnjenih mesta.

Na sugestiju EU i SAD, izbori su odloženi za proleće iduće godine.

XS
SM
MD
LG