Dostupni linkovi

Vučić: Kurtijevo imenovanje Rašića za ministra u Vladi Kosova za svaku osudu


Priština, 02.10.2019
Priština, 02.10.2019

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u četvrtak veče, 1. decembra, da je to što je uradio "teroristički ološ (premijer Kosova) Aljbin Kurti" imenovanjem Nenada Rašića za ministra za zajednicu i povratak zaslužilo svaku osudu i da je EU pokazala "bedni antisrpski" odnos koji ima sa Srbijom.

"Izbor Rašića, čoveka koji je dobio manje od jedan odsto, kao i Rada Trajković, koja je bila na njegovoj listi, pokazuje da oni žele progon, proterivanje i nestanak Srba na KiM. Taj teroristički ološ (Kurti) je trebao da dobije zasluženu osudu Evropske unije. Naravno nije je dobio... ne samo da su prekršili norme Briselskog sporazuma, međunarodnog javnog prava i sve demokratske norme", rekao je Vučić za TV Pink.

On je rekao da ne postoji "gori ološ" od Rašića i Rade Trajković, koja je imenovana za njegovu savetnicu, i da njih dvoje nemaju ničije poverenje u Srbiji, ali da očigledno imaju poverenje Aljbina Kurtija i "zapadnih agentura".

"Misle da će time da nas uplaše. Možete da uništite predsednika Srbije, da organizujete proteste u Srbiji, da me ubijete. Ali za mene su Kosovo i Mertohija najveća srpska svetinja, za mene je Srbija svetinja... neću vam je predati u ruke. I zato niko iz Srbije neće biti u Tirani", rekao je on.

Vučić je Kurtiju poručio da "vodi računa" da ne povredi nijednog Srbina, jer će Srbi znati da odgovore.

"A vi iz Evrope, sram vas bilo, a to je sitnica u odnosu na ono što želim da vam kažem", kazao je Vučić.

Rašić imenovan za ministra

Lider Progresivno demokratske stranke Nenad Rašić potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je imenovan je na mesto ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova premijera Aljbina (Albin) Kurtija.

Ova informacija potvrđena je i iz Vlade Kosova.

"Premijer Kurti čestitao je Rašiću na novim institucionalnim dužnostima i odgovornostima u Republici Kosovo", navodi se u kratkom saopštenju.

Rašićev ulazak u kosovsku vladu potvrđen je manje od mesec dana, nakon što su predstavnici Srba započeli bojkot institucija nezavodovoljni namerom Prištine da započne proces pregistracije vozila sa srpskim tablicama.

Beograd i Priština su, uz posredovanje Evropske unije (EU), u međuvremenu postigli dogovor o prevazilaženju krize sa tablicama, ali ne i o odustajanju od bojkota.

Kako je reagovala "Srpska lista"?

Na Rašićevo imenovanje reagovala je "Srpska lista", vodeća partija srpske manjine na Kosovu koja uživa podršku vlasti u Beogradu, uz navode da je takva odluka protivustavna i doneta bez saglasnosti srpskih poslanika.

Zbog toga će, kako kažu, podneti žalbu Ustavnom sudu Kosova.

"Nakon kontinuiranog kršenja Briselskog sporazuma, Aljbin Kurti je još jednom pokazao da ne poštuje čak ni pravne akte Prištine ako su u interesu srpskog naroda", navodi se u saopštenju uz citiranje Ustava Kosova, član koji se odnosi na imenovanje minisatra iz redova nevećinskih zajednica.

Rašić je inače imenovan na poziciju ministra nakon što je Goran Rakić iz redova Srpske liste dao ostavku na tu poziciju.

Goran Rakić, predstavnika je Srba u kosovskim institucijama, delegiran od "Srpske liste", koji je napustio ministarsku poziciju po početku bojkota 5. novembra 2022.
Goran Rakić, predstavnika je Srba u kosovskim institucijama, delegiran od "Srpske liste", koji je napustio ministarsku poziciju po početku bojkota 5. novembra 2022.

Šta predviđa Ustav Kosova?

Ustav Kosova predviđa da se izbor ministara i zamenika ministara izvrši nakon konsultacija sa strankama, koalicijama ili grupama koje predstavljaju manjinske zajednice.

Međutim, ukoliko se za ministra ili zamenike imenuje osoba koja ne dolazi iz redova parlamentarne stranke, onda tako nešto treba da odobri većina poslanika zastupljena u Skupštini Kosova a koja predstavlja relevantnu zajednice.

Prva reakcija iz Beograda

Direktor Kancelarije za Kosovo Petar Petković je ocenio da su "prava srpskog naroda na Kosovu pogažena" ulaskom Rašića u Vladu Kosova.

"To pokazuju i rezultati sa poslednjih izbora", naveo je Petković .

"Izbor Rašića najveći je dokaz onoga na šta sve vreme upozoravamo, da na KiM postoje Kurtijevi Srbi koji su spremni na sve zarad ličnog interesa i dila sa Prištinom", navodi se u saopštenju.

Petar Petković, direktor kovoske kancelarije u Vladi Srbije
Petar Petković, direktor kovoske kancelarije u Vladi Srbije

Kakvo je trenutno stanje u Skupštini Kosova?

U Skupštini Kosova je deset mesta rezervisano za srpsku zajednicu i do početka novembra svih deset je pripadalo Srpskoj listi.

Međutim oni su zamenjeni kada su poslanici dali ostavke, tako da je trenutno devet iz redova Srpske liste, dok je deseti poslanik Cvetko Veljković iz Građanske inicijative (GI) Za slobodu, pravdu i opstanak.

GI Za slobodu i opstanak je podržao Nenad Rašić, imajući u vidu da on lično nije učestvovao na izborima zbog optužnice koja je bila podgnuta protiv njega.

Međutim, Veljković je nakon preuzimanja mandata naveo da će u narednom period delovati kao samostalni kandidat i da će braniti interese Srbije.

Nenad Rašić za RSE: Pomirenje dva naroda kao cilj
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:10:30 0:00

Inače, Rašić je u poslednjih nekoliko godina delovao kao srpski opozicioni političar na Kosovu ali je pre formiranja Srpske liste 2013. godine bio poslanik u Skupštini Kosova, kao i u Vladi.

Premijer Kosova Aljbin Kurti ga je 2020. godine imenovao i za direktora kancelarije za zajednice, ali je on brzo dao ostavku jer je protiv njega Specijalno tužilaštvo podiglo optužnicu.

U međuvremenu ga je Osnovni sud u Prištini oslobodio optužbi koje su mu se stavljale na teret a ticale su se "zloupotrebe službenog položaja i ovlašćenja".

XS
SM
MD
LG