Dostupni linkovi

Izbori na Kosovu: Srbi predali jedinstvenu listu


Oliver Ivanović, predsednik građanske inicijative Srbija, demokratija, pravda predao je liste za lokalmne izbore CIK-u, septembar 2013.
Oliver Ivanović, predsednik građanske inicijative Srbija, demokratija, pravda predao je liste za lokalmne izbore CIK-u, septembar 2013.
Za lokalne kosovske izbore se do četvrtka u ponoć, kada je istekao rok, prijavilo 105 političkih subjekata - od toga 33 političke partije, dve koalicije, 53 građanskih inicijativa i 15 nezavisnih kandidata, saopšteno je iz Centralne izborne komisije (CIK) Kosova.

Što se srpskih subjekata tiče, prijavljena je jedinstvena lista Srba pod nazivom 'Srbija' koja uključuje kandidate za predsednike opština južno i severno od Ibra, lista 'Srbija, Demokratija, Pravda – Oliver Ivanović', te Demokratska inicijativa, kao i građanske inicijative iz Leposavića, potvrdila je za RSE Miradije Mavrići, direktor CIK-a za registraciju stranaka.

Potpredsednik srpske Skupštine opštine Leposavić Aleksandar Jablanović predao je predstavnicima OEBS-a izborne liste "Srbija" sa kandidatima za odbornike i gradonačelnike u četiri opštine na severu Kosova.

Kandidat za gradonačelnika Severne Mitrovice je Krstimir Pantić, u Zubinom Potoku je Stevan Vulović, u Leposaviću je kandidat Dragan Jablanović, a u Zvečanu je Ivan Teodosijević. Jablanović je objasnio da su liste "Srbija", iza kojih je stao zvanični Beograd, predate OEBS-u u Severnoj Mitrovici.

Predsednik građanske inicijative Srbija, demokratija, pravda (SDP) Oliver Ivanović je, nakon što je OEBS-u u Mitrovici predao liste za lokalne izbore u Severnoj Mitrovici, Leposaviću i Zvečanu, u izjavi za RSE kazao da očekuje da se u demokratskoj i slobodnoj kampanji nadmeće sa drugima u idejama kako popraviti izgled gradova na severu Kosova.

„Osnovni motiv što sam se kandidovao jeste pre svega moje definitivno opredeljenje da ostanem da živim u Mitrovici, a ova današnja Mitrovica ne liči na onu devedesetih godina. Današnja Mitrovica je prljava, u najgorem smislu te reči. Prosto, ulice ne lice više ni na šta, zakrčene su automobilima, njima se više ne može ni proći, nemamo parkova, drvoreda, deponiju, nemamo vodu, nemamo normalno vodosnadbevanje. Ono što je sigurno jeste da ovde više neće biti visoke politike. Ako budem gradonačelnik zabraniću razgovore o visokim temama na nivou Skupštine opštine. Jednostavno, mi moramo da se bavimo temama za koje smo zaduženi, a ne da se bavimo odnosima Amerike i Rusije, jer to nije zona naše odgovornosti”, kaže Ivanović.

Bilbordi protiv izbora na Kosovu, Mitrovica, septembar 2013.
Bilbordi protiv izbora na Kosovu, Mitrovica, septembar 2013.
Međutim, iako je Beograd pozvao na učešće i iako podržava prijavljenu listu, na severu i dalje ima onih koji se protive izlasku na izbore.

U severnom delu Mitrovice su izlepljeni bilbordi u znak protivljenja učešću Srba na izborima.

Pojedini lideri navode da bez obzira što je sa glasačkog listića uklonjen grb Kosova, to uopšte ne znači da su izbori neutralni, zato što ih je raspisala predsednica Kosova Atifete Jahjaga i zato što se održavaju po kosovskim zakonima.

Rukovanje nije priznanje

Predsednik Srpskog nacionalnog veća (SNV) za severnu Mitrovicu Nebojša Jović u izjavi za RSE ocenjuje da su za više od 99 odsto Srba sa Severa Kosova jedini prihvatljivi i legitimni samo oni izbori koje raspisuje država Srbija.

„Mi sebe sa punim pravom smatramo državljanima Srbije i želimo da izađemo na sve izbore koje organizuje država Srbija. Jer, ovo su albanski izbori. Nama Beograd zaista vređa inteligenciju kada nam poručuje da su ovi izbori statusno neutralni, jer statusno neutralni bi bili samo u slučaju da ih raspisuje UNMIK ili OEBS, a ako ih raspisuje ‘takozvana predsednica samoproklamovane države Kosovo Atifete Jahjaga’ onda oni to svakako nisu. Nije bitan čak ni onaj logo, evo neka budu listići sa albanskim logom, ali da ih raspiše srpski parlament. A što se tiče te ‘Jedinstvene srpske liste’ to je albanska lista i žalosno je zvati je srpskom listom”, smatra Jović.

Na optužbe pojedinih predstavnika Srba da izlaskom na izbore građani srpske nacionalnosti priznaju nezavisnost Kosova Oliver Ivanović odgovara:

„Nezavisnost Kosova se priznaje aktom o priznavanju. Postoje normalno i posredni akti, ali ako nije priznavanje rukovanje između Hašima Tačija I Ivice Dačića – a nije, onda još manje može biti priznavanje nezavisnosti Kosova učešće na lokalnim izborima koji treba da se bave upravo lokalnim temama. I građani već jednom moraju da shvate da moraju da biraju svog predstavnika, dokle će dozvoljavati da im se predstavnici nameću…jer, ovo i ovakvo stanje je posledica toga. Nameću se ljudi koji su bili potpuni anonimusi, čiji je glavni kvalitet pripadnost određenoj partiji. Ako građani ne žele da imaju svog čoveka, onda će dobiti grad kakav imaju danas. Ako ih to čini srećnim, onda neka nastave tako”, zaključuje Ivanović.

I kandidatkinja za gradonačelnicu Mitrovice Adrijana Hodžić pozitivno je ocenila prijavljivanje većeg broja srpskih lista za kosovske izbore. Ona je izrazila nadu da su građani severne Mitrovice i severa Kosova shvatili da je njihovo učešće na tim izborima neophodno i dodala da to vidi kao jedinstvenu priliku da građani svojom voljom odaberu ljude koji će se zaista baviti isključivo lokalnim pitanjima koja utiču na kvalitet života, a ne visokom politikom.

A evo šta građani Mitrovice misle o predstojećim kosovskim izborima:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
Direktan link

Uklanjanje državnih obeležja sa glasačkih listića do sada je bio uslov srpske strane za učestvovanje kosovskih Srba na kosovskim lokalnim izborima koji su planirani za 3. novembar.

Ambasade Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i SAD na Kosovu pozdravile su razvoj događaja oko izbora.

"Ovi izbori biće prvi koji će se održati na jedinstven način u svim kosovskim opštinama. Pozdravljamo fleksibilnost unutar postojećeg pravnog okvira koju su pokazale kosovske institucije u organizaciji ovih izbora, kao i posredničku ulogu koju će Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) odigrati u četiri opštine na severu Kosova", stoji u saopštenju.

Ambasade su pohvalile odluku CIK-a oko glasačkih listića i izrazile nadu da će građani izaći u što većem broju.

Srpski poslanici Privremene Skupštine Kosova, koju su lokalni Srbi formirali uprkos protivljenju zvaničnog Beograda, zaključili su na poslednjoj sednici održanoj u Zvečanu 16. avgusta da su za njih kosovski lokalni izbori neprihvatljivi, jer su, kako navode „u suprotnosti sa Ustavom i zakonima Srbije i Rezolucijom 1244“.

U zaključcima koji su usvojeni jednoglasno navodi se da su lokalni izbori na Kosovu raspisani za 3. novembar u skladu sa zakonima i Ustavom Republike Kosova zbog čega je njihovo sprovođenje za njih neprihvatljivo.
XS
SM
MD
LG