Dostupni linkovi

Sputnik V iz beogradskog 'Torlaka' odobren u Rusiji


Vakcina Sputnik V proizvedena u beogradskom Institutu Torlak
Vakcina Sputnik V proizvedena u beogradskom Institutu Torlak

Ruski nacionalni institut za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja potvrdio je kvalitet vakcine proizvedene u Institutu Torlak u Beogradu i odobrio da se u budućnosti u tom srpskom institutu proizvodi vakcina "Sputnjik V" protiv korona virusa.

To je saopšteno na sastanku koji su u sredu, 19. maja, u Moskvi održali ministar u Vladi Srbije Nenad Popović i direktor Instituta Gamaleja Aleksandar Gintsburg.

Srbija će tako postati prva zemlja u Evropi koja proizvodi vakcinu Sputnik V.

Popović je podsetio da su validacione serije vakcine iz „Torlaka“ prošlog meseca poslate na proveru u Institut "Gamaleja".

"Institut Gamaleja potvrdio je da vakcine proizvedene u Torlaku zadovoljavaju propisane standarde kvaliteta. Danas smo od naših ruskih partnera primili tu potvrdu i dobili smo odobrenje da krenemo dalje sa proizvodnjom", istakao je Popović, saopšteno je iz Popovićevog kabineta.

Prema njegovim rečima, u sledeće dve nedelje očekuje se da u Srbiju iz Rusije stigne značajna količina supstance za proizvodnju obe komponente vakcine "Sputnjik V".

Ruska vakcina Sputnik V u srpskom izdanju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:07 0:00

Pomoć regionu i Evropi

"Veoma brzo Srbija će imati dovoljno vakcina da potpuno pokrije svoje unutrašnje potrebe, a sa predsednikom Vučićem razgovaraćemo o tome gde treba uputiti vakcine van granica Srbije, kako bismo pružili pomoć našim partnerima u regionu i Evropi u borbi protiv korona virusa", rekao je Popović.

Direktor Instituta "Gamaleja" Aleksandar Gintsburg rekao je da je Institut "Torlak" renomirana naučno-istraživačka ustanova sa stogodišnjom tradicijom koja ima odlične naučnike i stručnjake.

U Srbiji su, pored ruskog „Sputnjika V“, u upotrebi i kineska vakcina „Sinofarm“ (Sinopharm), britanska AstraZeneka i američko-nemačka „Fajzer/Biontek“ (Phizer/BiONteck).

Evropska agencija za lekove (EMA) nije odobrila kinesku i rusku vakcinu, dok je Svetska zdravstvena organizacija početkom maja odobrila za hitnu upotrebu kinesku vakcinu Sinopharm.

XS
SM
MD
LG