Dostupni linkovi

Rubljev se pridružio Đokoviću u kritikama Wimbledona zbog zabrane za ruske igrače


Ruski teniser Andrej Rubljov
Ruski teniser Andrej Rubljov

Ruski teniser Andrej Rubljov kritikovao je turnir Wimbledon zbog zabrane za ruske i bjeloruske igrače nazvavši je "kompletnom diskriminacijom" i "nelogičnošću".

Rubljev, osmi po redu rangirani teniser na svijetu pridružio se svjetskom broju jedan u tenisu, Novaku Đokoviću u kritikama zabrane koju je srpski teniser 21. aprila nazvao "suludom".

Razlozi koje je dao Wimbledon nemaju smisla, rekao je Rubljev na marginama turnira Serbian Open, ATP dešavanja u Beogradu koje se rangira kao 250. događaj u svijetu.

"Ono što se sada dešava je potpuna diskriminacija protiv nas", rekao je Rubljev.

Wimbledon je 20. aprila postao prvi teniserski turnir koji je zabranio ruske i bjeloruske igrače kao odgovor na rat koji je Rusija izazvala u Ukrajini. Napad Rusije na Ukrajinu se na samom početku od izbijanja, 24. februara našao na kritikama upravljačkih tijela profesionalnog tenisa i za žene i za muškarce koji su ga nazvali nepravednim.

Zabrana znači da drugi igrač na svijetu, Rus Danil Medvedev i bjeloruska igračica Arjana Sabalenka, koja je četvrta po redu, neće moći da igraju na turniru od 27. juna do 10. jula.

Đoković je rekao da sportisti nemaju nikakve veze sa tekićim konfliktom.

"Ja ću uvijek osuđivati rat. Nikada neću podržavati rat, pošto sam i sam u djetinjstvu prošao kroz rat", rekao je Đoković novinarima na beogradskom turniru.

"Znam koliko emocionalnih trauma ostavlja. U Srbiji, mi svi znamo šta se desilo 1999. godine. Na Balkanu smo imali mnogo ratova u nedavnoj istoriji."

"Međutim, ne mogu da podržim odluku Wimbledona. Mislim da je to suludo", rekao je. "Kada se politika miješa u sport, razultat nije dobar."

Đoković je igrao tek na svom trećem turniru sezone nakon što je deportovan iz Australije prije Australian Open-a zbog njegovog statusa sa vakcinom protiv COVID-19.

Teniserski zvaničnici iz Bjelorusije su rekli da će zabrana Wimbledona samo "inicirati mržnju i netoleranciju" i zaprijetili su da će posegnuti za pravnim sredstvima kako bi poništili zabranu.

"Bjeloruska teniserska federacija kategorički osuđuje odluku koju su donijeli organizatori Winbledona da se supenduju bjeloruski i ruski teniseri", navodi se u izjavi federacije.

"Takve destruktivne akcije ni na koji način ne doprinose rezoluciji konflikta, već samo iniciraju mržnju i netoleranciju na nacionalnim osnovama."

Federacija je dodala da se konsultuje sa "međunarodnim pravničkim firmama" po pitanju odluke Wimbledona.

Legende ženskog tenisa Billie Jean King i Martina Navratilova dale su svoj glas onima koji se protive zabrani Wimbledona.

"Jedan od glavnih principa osnivanja Ženske teniserske asocijacije (WTA) bio je da bilo koja djevojčica na svijetu, ako je dovoljno dobra, ima mjesto u takmičenju", napisala je King na Twitteru.

"Ja sam bila za to 1973. i danas sam za to. Ne mogu da podržim zabranu pojedinačnih sportista s abilo kog turnira, samo zbog njihove nacionalnosti."

Navratilova, koja je osvojila Wimbledon devet puta između 1978. i 1990. nazvala je potez "pogrešnom odlukom".

"Isključivanja kao što je ovo, bez krivice igrača, nije pravi način", rekla je Navratilova za LBC Radio 20. aprila.

"Tenis je demokratičan sport, teško je kada se gleda kako ga politika uništava. U ženskom tenisu praktično deset posto teniserki neće moći da igra zbog zabrane", rekla je.

Izvor: Reuters i AFP

XS
SM
MD
LG