Dostupni linkovi

Ignorisanje institucija ili klasična izdaja?


Pozivajući se na protokol saradnje između EULEX-a i Srbije kosovski politički analitičari kažu da se ovim dogovorom omogućilo ignorisanje kosovskih institucija. Sa druge strane, pojedini lideri kosovskih Srba smatraju da je u pitanju klasična izdaja Srba sa Kosova od strane zvaničnog Beograda.

Nuredin Ibishi, stručnjak bezbedonosnih pitanja, zatražio je od kosovskih institucija da budu aktivnije u saradnji sa međunarodnim misijama. On takođe misli da se dogovor treba jos jednom razmotriti i da se u njega uključe i kosovske institucije.

“Ovaj dogovor, protokol policijske saradnje između Eulex-a i Srbije je protiv-ustavni dogovor i ilegalan je. Ovim su se dogovorom totalno ignorisale kosovske institucije i postignuta je saglasnost sa jednim nekompetentim predstavnikom, samom činjenicom ignorisanja lokalnih vlasti. Normalno je da države treba da sarađuju, ne samo u regionu, nego i šire, posebno u sklopu EU, u ratu protiv zločina. Međutim, to može da se postigne samo sa zdravim namerama, ne u sklopu konstrukcija, koje kao pozadinu imaju različite namere ali ne i rat protiv zločina.”

Predsednik Zajednice srpskih opština na Kosovu i funkcioner partije Vojislava Koštunice (DSS) Marko Jakšić za Radio Slobodna Evropa ocenjuje da će najavljeno potpisivanje protokolarnog sporazuma o međupolicijskoj saradnji EULEX-a sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Srbije značiti izdaju srpskih nacionalnih i državnih interesa na Kosovu:

“ Upravo iz razloga što ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić ,sa svoje strane , posle 1912. godine po prvi put postavlja granicu između uže Srbije i Kosova i Metohije u situaciji kada se ta ista granica između Kosova i Albanije ruši i nestaje. Ono što je takođe značajno i bitno jeste da postoji jedna velika medijska kampanja koja hoće da opravda jedno takvo ponašanje, imajući u vidu da se eto kao svi Albanci ne slažu sa time a to je već viđeno…imajući u vidu da smo i prilikom dolaska EULEX-a imali ,kao navodno, situaciju da se svi Albanci ne slažu a na kraju vidimo da je EULEX ipak došao na svoje mesto. Jer, što bi se Albanci bunili kada neko umesto njih postavlja granicu između uže Srbije i Kosova i Metohije.”

Jakšić ističe da Srbija na ovaj način stvara uslove za strožu kontrolu prelaza ka Kosovu a sa ciljem ispunjenja uslova koje je postavila Evropska unija za stavljanje zemlje na „belu Šengen listu”:

“Na žalost, mi smo razočarani time i ja lično mislim da bez obzira koliko god da su šengen vize važne, značajne i bitne za Srbiju, ali samo za jedan i po odsto građana, i zbog toga neće da se žtrvuje 15 odsto državne teritorije. Znači, posle toliko godina mi smo doživeli da se napravi ‘ pouzdana granica’ kako kaže ministar Dačić odnosno‘najteža granica’ u Evropi kako kaže preosvećeni Vladika Artemije.”


Kermabon ponovio da EULEX ne potpisuje protokole u ime Kosova


Šef EULEX-a Iv de Kermabon održao je juče sastanak sa zvaničnicima u Prištini nakon što su se vlasti u Prištini pobunile zbog najavljenog potpisivanja sporazuma Euleksa i Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, čiji detaljan sadržaj nije poznat.

Poznato je jedino da će sporazumom dve strane postići dogovor o zajedničkim aktivnostima na suzbijanju kriminala i to u zoni koju Beograd naziva administrativnim prelazom, a Priština granicom.

Kermabon je tada ponovio da EULEX neće potpisivati nikakve protokole u ime Kosova.

„Euleks ne može i neće potpisati nikakav protokol u ime Kosova,”
izjavio je Kermabon.

On je predsedniku i premijeru Kosova Fatmiru Sejdiju i Hašimu Tačiju objasnio da je u cilju što efikasnijeg rešavanja problema u regionu EULEX već potpisao slične sporazume sa Makedonijom, Crnom Gorom i sa Albanijom.

Ova regionalna saradnja se, prema njegovim rečima, sastoji u razmeni obaveštajnih podataka koji se odnose na pranje novca i finansijski terorizam.
XS
SM
MD
LG