Dostupni linkovi

Kermabon pojasnio zvaničnicima namere Eulex-a


Yves de Kermabon
Yves de Kermabon
Šef EULEX-a Iv de Kermabon održao je u četvrtak sastanak sa zvaničnicima u Prištini nakon što su se vlasti u Prištini pobunile zbog najavljenog potpisivanja sporazuma Euleksa i Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, čiji detaljan sadržaj nije poznat.

Kermabon je ponovio da EULEX neće potpisivati nikakve protokole u ime Kosova.

„Euleks ne može i neće potpisati nikakav protokol u ime Kosova,” izjavio je Kermabon.

On je predsedniku i premijeru Kosova Fatmiru Sejdiju i Hašimu Tačiju objasnio da je u cilju što efikasnijeg rešavanja problema u regionu EULEX već potpisao slične sporazume sa Makedonijom, Crnom Gorom i sa Albanijom.

Ova regionalna saradnja se, prema njegovim rečima, sastoji u razmeni obaveštajnih podataka koji se odnose na pranje novca i finansijski terorizam.

Šef Euleksa izjavio je da protokol EULEX-a sa MUP-om Srbije nema dodira sa takozvanim “planom od šest tačaka”.

“Hteo sam da uverim kosovsko rukovdostvo da ovaj sporazum nema ništa sa planom od šest tačaka. Protokol će pomoći Kosovu u borbi protiv kriminala, šverca, a u saradnji sa srpskom policijom”, rekao je Kermabon novinarima u Prištini nakon razgovora sa kosovskim predsednikom i premijerom.

Sejdiu je rekao da se protivi potpisavinaju protokola, ali da kosovske institucije neće prekidati saradnju sa EULEX-om.

“Kosovo će i dalje saradjivati sa EULEX-om, ali neće podržavati legitmnost paralelnih struktura koje je Srbija uspostavila u nekim delovima Kosova.”

Premijer Tači je rekao da ovakvi sporazumi ne mogu biti potpisivani bez saglasnosti institucija Kosova.

Tači je izrazio želju Kosova da stvori dobre odnose i, kako je rekao, sa susednom državom Srbijom.

“Međutim izostala je volja Beograda i ona i danas izostaje. Ni u kom slučaju Beogradu se neće dozvoliti da deluje ili ostvaruje svoj autoritet na teritoriji Republike Kosovo, preko nekog unutrašnjeg ili međunarodnog mehanizma. Odluke za Prištinu donose institucije Republike Kosovo.”
XS
SM
MD
LG