Dostupni linkovi

Specijalni tužilac: U Budvi djelovala organizovana kriminalna grupa


Policija Crne Gore nakon hapšenja zvaničnika Opštine Budva, 17. juni 2020.

Bivši predsjednik Opštine Budva Dragan Krapović šef je kriminalne organizacije koja je formirana početkom juna u Budvi s ciljem izvršenja više krivičnih djela zloupotrebe službenog položaja i pozivanja na otpor, saopšteno je iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić je kazao da je ovaj slučaj u nadležnosti SDT-a zbog činjenice da se radi o formiranju kriminalne grupe.

„Radi se o veoma opasnim djelima. Vidi se koje su strukture bile uključene. Komunalna policija umjesto da je bila u službi građana upotrijebljena je u druge svrhe. Korišćena su i vatrogasna sredstva”, naveo je Katnić.

Dodao je da se radi o teškim krivičnim djelima i da je za sada šest osumnjičenih.

Specijalni tužilac Saša Čađenovic je rekao da je Krpović davao uputstva članovima kriminalne organizacije i službena lica poticao na izvršenje krivičnih djela.

“Pa su osumnjičeni A.M, kao načelnik Komunalne policije, J.D, direktorica preduzeća Vodovod i kanalizacija, D.B, komandir Službe zaštite i spašavanja, prekoračili službena ovlašćenja i vozila koja su im data na upotrebu radi opšteg interesa zloupotrebljavali i blokirali saobraćajnice i ustanove lokalne samouprave radi izazivanja nereda i suprotstavljanja organima policije“, precizirao je Čađenović.

Dragan Krapovic je inače šef budvanskih Demokrata, stranke koja je opozicija na državnom nivou.

Kvalifikovanje bivših funkcionera lokalne budvanske vlasti, kao organizovane kriminalne grupe, epilog je višemjesečnih političkih tenzija u prijestolnici turizma Budvi, koja se vodila oko preuzimanja lokalne vlasti.

Na tenzije praćene incidentma i nasiljem prilikom smjene budvanske vlasti, zabrinutošću i pozivom na suzdržanost reagovale su EU, britanska i američka ambasada, poručujući da se „izbjegne nasilje po svaku cijenu“.

Incidenti su 24. juna izbili u više crnogorskih gradova, kao reakcija na krizu lokalne vlasti u Budvi. Kao što je to učinila u Budvi, policija je suzavcem razbila proteste građana u Podgorici i Nikšiću.

Građanski Savjet za kontrolu rada policije prikuplja podatke o mogućoj prekomjernoj upotrebi sile od strane policije.

Iz Uprave policije je saopšteno da su krivične i prekršajne prijave podnijete protiv 54 osobe, od kojih je 41 uhapšena.

Budva: Hapšenje smijenjenih gradskih čelnika
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:42 0:00

XS
SM
MD
LG