Dostupni linkovi

Zbog incidenata u Crnoj Gori odgovaraće 54 osobe


Policajci ispaljuju suzavce na građane u Podgorici, 24 juna 2020.

Zbog incidenata u više crnogorskih gradova 24. juna, krivično i prekršajno će odgovarati 54 osobe, od kojih je 41 uhapšena, saopšteno je iz Uprave policije. To je epilog jučerašnjih sukoba građana i policije.

Iz policije navode da su se građani tog dana bez prijava okupili i izazvali incidente u Budvi, Podgorici, Nikšiću, Baru, Pljevljima. U Beranama i Bijelom Polju na magistralnom putu Berane – Bijelo Polje pokušali su da blokiraju saobraćaj.

Crnogorska Vlada osudila je, kako su ocijenili, bezobzirno i izgredničko ponašanje pojedinaca i pozvala nadležne da odlučno i zakonito sankcionišu svaki pokušaj podrivanja demokratije i ugrožavanja mira.

Ocjenjuju i da je reakcija državnih organa uključujući i policiju, na takvo ponašanje, Ustavna dužnost i obaveza.

"Na djelu je oprobani obrazac ponašanja određenih političkih subjekata, koji za cilj ima destrukciju prema državi i njenim institucijama, i izazivanje nestabilnosti u Crnoj Gori", kaže se u Vladinom saopštenju.

Prekoračenja upotrebe policijske sile

Aleksandar Zeković iz Savjeta za građansku kontrolu rada policije kaže da su na snimcima sukoba građana i policije, objavljenim na društvenim mrežama i portalima, vidljiva prekoračenja ovlašćenja policijskih službenika.

"Upotreba sredstava prinude, tokom policijske intervencije, treba da prestane onda kada se savlada otpor onoga prema kojem se postupa. Sve nakon toga kompromituje opravdanu policijsku intervenciju", kaže Zeković za Radio Slobodna Evropa (RSE) i poziva građane da im dostave snimke koje će oni proslijediti Upravi policije na izjašnjenje.

Sukobi građana i policije u Budvi
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:58 0:00

"Policijski službenici, koji neprofesionalno postupaju, treba da budu identifikovani a nakon toga sankcionisani jer je to u interesu javnosti", zaključio je Zeković.

Zloupotreba Specijalnog državnog tužilaštva?

Doskorašnji predsjednik Opštine Budva Marko Carević u četvrtak (25.jun) je saslušan u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) povodom krivične prijave koje je podnijela Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), sumnjičeći ga da je zloupotrijebio službeni položaj.

Komentarišući momenat u kojem SDT pokreće postupak po njihovoj prijavi, Dejan Milovac iz MANS-a, ocjenjuje da je riječ o političkom motivisanom obračunu i da se SDT tako uključio u budvansku krizu.

"SDT, koji u fioci drži sve prijave MANS-a protiv vrha režima postupke pokreće samo po političkom diktatu. U proteklih 20 godina smo podnijeli desetine krivičnih prijava protiv najviših državnih funkcnionera iz samog vrha vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) koja su se odnosila na najteža krivična djela, i nijedna od njih nema epilog, uprkos obilju dokaza", kaže Milovac.

U Opštini Budva u četvrtak je mirno. Predstavnici Specijalnog državnog tužilaštva su u zgradi, ispred koje su i danas policijske snage, radi prikupljanja dokumentacije.

Carević, koga policija jutros nije pustila da uđe u zgradu Opštine najavio je da će svakog jutra dolaziti na posao dok ne dobije zakonsko rješenje da više nije na funkciji predsjednika Opštine.

Reakcije međunarodne zajednice

Povodom jučerašnjih sukoba građana i policije u više crnogorskih opština reagovale su i međunarodne organizacije.

Američka ambasadorka u Crnoj Gori Džudi Rajzing Ranke pozvala je sve strane da se uključe u dijalog i da izbjegnu nasilje po svaku cijenu.

"Nakon jučerašnjih sukoba, ponavljam svoj poziv svim stranama da se uključe u konstruktivan dijalog, izbjegnu nasilje po svaku cijenu i da zajedno rade na uspjehu predstojećih izbora u Crnoj Gori", napisala je Rajzing Ranke na Twitter nalogu.

A na sve češće poruke opozicije da bi Evropska unija trebalo da se uključi u rješavanje situacije u Budvi, reagovala je portparolka Evropske komisije Ana Pisonero.

"EU poziva političke aktere u Crnoj Gori da pokažu suzdržanost i poštovanje vladavine zakona, kao i političku zrelost da pronađu održivo rješenje. Sve eventualne povrede zakona trebalo bi da rješavaju nadležne domaće vlasti, u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom i relevantnim međunarodnim standardima", navela je Pisonero.

Rasprava i u parlamentu

Na vanredne okolnosti, reagovali su i crnogorski poslanici.

Poslanik Neđeljko Rudović iz Demosa tražio je da direktor policije Veselin Veljović i predstavnik Vlade daju odgovore "o neopravdanom batinanju građana".

"Imamo situaciju da je policija čizmom, pendrecima, suzavcem i sprejem odgovorila na opravdani revolt građana Budve. Revolt zbog gaženja njihovog dostaojanstva, tako što je ukradena slobodna volja. Zašto je juče policija tukla ljude bez opravdanog povoda", pitao je Rudović.

Policija upotrijebila suzavac u Podgorici
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:03 0:00

Milutin Đukanović, poslanik opozicionog Demokratskog fronta (DF), čiji su funkcioneri privođeni u Podgorici i Budvi, traži od ministra unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića "argumente" za "neviđeni policijski teror" nad građanima.

"Svjedoci ste da policija brutalno upotrebljava odnosno, zloupoterbljava silu. Udaraju ljude koji se nalaze na zemlji, krvnički -nogama. Kao pravi huligani i kriminalci. Sve to može da se radi u Crnoj Gori", naveo je Đukanović.

Poslanik vladajuće Demokratske partije socijalista Nikola Divanović rekao je da ne treba zaboraviti "uzrok dešavanja" u Budvi.

"Ono što imamo u Budvi je besprizorni napad na državu. Ne bih volio da zaboravimo činjenicu da je neko tamo izgubio parlamentarnu većinu u lokalnom parlamentu, da je prije toga velikodušno najavljivao kako će džentlmenski predati vlast, a kada je došlo do toga imamo pokušaj da se ta vlast brani na silu", kazao je Divanović.

Kamenice i suzavac kod Centra bezbjednosti Podgorica
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:43 0:00

U crnogorskom parlamentu postignut je dogovor da se sjutra održi sjednica skupštinskg Odbora za bezbjednost i odbranu, kojoj će prisustvovati ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić.

Političke tenzije u Budvi traju od početka juna kada je prelaskom odbornika Stevana Džakovića na stranu tadašnje opozicije (Demokratska partija socijalista i Crnogorska), stvorena nova odbornička većina koja je mogla da smijeni vlast u Budvi ( Demokratski front i Demokratska Crna Gora).

U dva navrata (30. maja i 3. juna) u lokalnom parlamentu je raspravljano o smjeni predsjednika Opštine Budva Marka Carevića (DF) i predsjednika lokalnog parlamenta Krsta Radovića (Demokrate), ali zbog proceduralnog odugovlačenja nije došlo do glasanja.

Zbog toga su predstavnici suprotne strane (odbornici DPS, Crnogorske i odbornik Stevan Džaković) 11. juna, održali sjednicu parlamenta u hotelu Slovenska plaža i izabrali "nove" vršioce dužnosti, predsjednika Opštine Budva Vladimira Bulatovića iz Crnogorske, a za predsjednicu lokalne skupštine Snežanu Kuč iz DPS-a.

Uslijedili su svakodnevni protesti ispred zgrade opštine, uglavnom predstavnika dosadašnje vlasti (DF, Demokrate), uz pojačano prisustvo policije. Naime, dva suprotstavljena tabora svakodnevno su se sukobila oko ulaska u zgradu i zauzimanja kancelarija.

Inače, partije (DF i Demokrate i URA) koje su do sada vršili lokalnu vlast u Budvi, su opozicija na državnom nivou. U Budvi opozicioni DPS je partija koja vlada već 30 godina u Crnoj Gori.

Prije četiri godine na lokalnim izborima prekinuta je dugogodišnja vladavina DPS-a u Budvi.

Vlast je formirana iz redova DF-a, Demokrata, Građanskog pokreta URA i Crnogorske. Nakon sto su tri poslanika Crnogorske prešla na stranu opozicije (DPS i SD ) vlast je ostala samo sa jednim poslanikom više u odnosu na opoziciju.

Krajem aprila ove godine, odbornik Stevan Džaković sa liste DF-a je podržao smjenu čelnika Budve iz DF sa čije liste je izabran. Ovu promjenu strane Džakovća koji je bio "jezičak na vagi" DF je ocijenio kao očiglednu političku korupciju kojom DPS pokušava da se domogne vlasti u Budvi.

Za 30. avgust predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, osim parlamentarnih, raspisao je i lokalne izbore za nekoliko opština među kojima je i Budva.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG