Dostupni linkovi

Oštra kritika FBI-ja zbog istrage o Trumpu i Rusiji


Bivši predsednik SAD Donald Tramp rekao je da je izveštaj specijalnog savetnika opravdao njegove tvrdnje o FBI-ju (arhivska fotografija)
Bivši predsednik SAD Donald Tramp rekao je da je izveštaj specijalnog savetnika opravdao njegove tvrdnje o FBI-ju (arhivska fotografija)

Uprkos oštrim kritikama koje je specijalni savetnik Džon Duram (John Durham) uputio američkom Federalnom istražnom birou (FBI) zbog istrage o vezama Donalda Trampa (Trump) i Rusije, njegov izveštaj je otkrio malo toga novog o toj istrazi.

Rezultati izveštaja su daleko od očekivanja bivšeg predsednika i njegovih saveznika o razotkrivanju velike korupcije i zavere "duboke države" protiv njega, pišu svetski mediji.

Tihi kraj sedmogodišnje sage

Duramov izveštaj na 306 stranica označava tihi kraj sage koja je počela u proleće 2016. kada su ruski operativci tokom kampanje pred američke predsedničke izbore počeli da objavljuju mejlove istaknutih članova Demokratske partije u, kako su SAD kasnije ocenile, pokušaju da pomognu Trampu, ocenjuje Volstrit džurnal (The Wall Street Journal).

Specijalni savetnik je naveo da je FBI u julu 2016. brzo pokrenuo istragu na osnovu nejasnih dojava o potencijalnim kontaktima između člana Trampovog štaba i Rusije, iako ta služba nije imala druge informacije koje bi potvrdile bilo kakav takav kontakt. Generalni inspektor Ministarstva pravde je 2019. otkrio slične nedostatke u istrazi FBI-a, ali je zaključio da je istraga bila opravdana.

Duram je zaključio da je FBI bio oprezniji i skeptičniji prema navodima o stranom uticaju na kampanju Hilari Klinton (Hillary Clinton) nego prema navodima o uticaju na Trampovu kampanju 2016. Brzina kojom je FBI otvorio istragu o Trampovoj kampanji "na osnovu sirovih, neanaliziranih i nepotvrđenih obaveštajnih podataka takođe je primetno odstupala od načina na koji je pristupio" tim drugim navodima, navodi se u izveštaju.

Takođe je zaključio da FBI nije rigorozno analizirao informacije koje je dobio, posebno od ljudi i grupa poznatih političkih opredeljenja. Duram je naveo da se FBI previše oslanjao na navodne informacije Trampovih političkih protivnika.

Duram je za svoj izveštaj rekao da je osmišljen da pomogne rukovodstvu Ministarstva pravde da utvrdi kako FBI "može da obavlja bolji, kredibilniji posao" u reakciji na političke optužbe u budućnosti.

Time je, kako navodi Volstrit džurnal, okončana saga o Trampu i Rusiji u okviru koje je pre Durama već specijalni savetnik Robert Maler (Mueller) vodio istragu od 2017. Duramova istraga je takođe ispitivala "Stilov dosije" koji je sastavio bivši britanski špijun Kristofer Stil (Christopher Steele) s, kako navodi list, sočnim navodima o vezama Trampa i Rusije.

Rezultati istrage

Duram u izveštaju nije preporučio dodatne pravne radnje, ukazuje Fajnenšl tajms (The Finacial Times).

Kad je reč o sudskom epilogu, Duramova kancelarija je pokrenula tri krivična slučaja u vezi s istragom – jedan je rezultirao priznanjem krivice i bez zatvorske kazne, dok su preostala dva završila oslobađajućim presudama.

Duramova istraga počela je nakon završetka odvojene istrage specijalnog tužioca Roberta Malera o naporima Rusije da se meša u predsedničke izbore 2016. Maler nije ustanovio da su članovi Trampovog predizbornog štaba bili u dosluhu s Moskvom.

Trampov ministar pravde Vilijam Bar (William Burr) 2019. naložio je Duramu da preispita poreklo istrage o Trampu i Rusiji, što je potom preraslo u krivičnu istragu.

Sam FBI je počeo da ispituje navode o mešanju Rusije u izbore 2016. nakon što je australijska vlada podelila informaciju da je savetnik za spoljnu politiku Trampovog štaba rekao jednom od njenih diplomata da Moskva ima informacije o demokratskoj predsedničkoj kandidatkinji Hilari Klinton.

Duram je u svom izveštaju naveo da posle pokretanja istrage o Trampu i Rusiji, američke vlasti nikada nisu razgovarale s ljudima iz Australije koji su prosledili informacije.

U izveštaju se takođe tvrdi da je u FBI-ju postojala pristrasnost i da su informacije koje su bile u suprotnosti s pretpostavkom da su Tramp ili njegovi saradnici u dosluhu sa Rusijom "ignorisane". Duram je dodao da su neki pojedinci direktno uključeni u istragu izrazili "otvoreni prezir" prema Trampu i tvrdili da će ga sprečiti da preuzme funkciju.

FBI je u saopštenju povodom izveštaja naveo da je njegovo sadašnje rukovodstvo "već sprovelo desetine korektivnih mera, koje su na snazi neko vreme". Među promenama je proširenje internog nadzora i preispitivanje politike korišćenja poverljivih izvora.

Neispunjena očekivanja

Duramov izveštaj otkrio je malo suštinskih novih informacija o istrazi o Trampu i Rusiji i nije doneo nikakva bombastična otkrića koja bi FBI optužila za politički motivisano loše postupanje, kako su sugerisali bivši predsednik i njegovi saveznici, ocenjuje Njujork tajms (The New York Times).

Trampove pristalice dugo su čekale na Duramov izveštaj u nadi da će specijalni savetnik dokazati Trampovu teoriju da je istraga o Rusiji bila zavera "duboke države" u cilju da ga sabotira iz političkih razloga. Međutim, ukazuje list, tokom istrage koja je trajala oko četiri godine – daleko duže od same istrage o Rusiji – Duram nikada nije ispunio ta očekivanja.

Umesto toga, Duram u velikoj meri navodi ranije otkrivene nedostatke u istrazi, ističe list, ukazujući da u njegovom izveštaju ima prizvuka teorije zavere koju su gurale Trampove pristalice da je FBI otvorio istragu u julu na osnovu Stilovog dosijea, čiju je izradu finansirao štab Hilari Klinton i koji je kasnije diskreditovan.

Međutim, sam Duram je na drugim mestima u izveštaju priznao da je taj dosije dospeo do istražitelja tek sredinom septembra, a da je FBI otvorio istragu na osnovu dojave jednog australijskog diplomate da je izgleda neko u Trampovom štabu unapred znao da će Rusija objaviti informacije koje su štetne za štab Klinton. To se dogodilo pošto je Vikiliks (Wikileaks) objavio hakovane mejlove demokrata.

Duram je takođe kritikovao FBI što se oslanjao na tu dojavu bez postavljanja dodatnih pitanja o kredibilitetu onoga što je rekao Trampov saradnik. Međutim, ističe Njujork tajms, u upadljivo kontradiktornom tonu Duram je takođe priznao da "nema sumnje" da je FBI imao obavezu da pomno ispita ono što je stiglo iz Australije.

Rasplamsavanje strančarenja

Duramova oštra kritika FBI-ja zbog istrage protiv Trampa na osnovu "sirovih, neanaliziranih i nepotvrđenih" obaveštajnih podataka umesto da okonča pre će rasplamsati stranačku debatu u SAD o politizaciji Ministarstva pravde i FBI-ja, piše Vašington post (The Washington Post).

Dugo očekivani izveštaj demokrate će verovatno ismevati kao kraj nepotrebnog rasipanja novca u stranačke svrhe. S druge strane, republikanci će se suočiti s istragom koja je koštala poreske obveznike više od 6,5 miliona dolara a koja nikoga nije poslala u zatvor, iako je Tramp svojevremeno predviđao da će Duram razotkriti "zločin veka".

Izveštaj specijalnog savetnika je daleko od Trampove tvrdnje da će istraga razotkriti veliku korupciju službenika organa reda i obaveštajnih službi, ističe Tajms (The Times).

Međutim, kako navodi londonski list, bez obzira na to izveštaj će verovatno raspiriti gnev među nekim republikancima zbog tvrdnji da su FBI i pravosuđe korišćeni protiv Trampa koji je takođe pod federalnom istragom zbog svoje uloge u neredima na Kapitolu 6. januara 2021. i poverljivih dokumenta koje je FBI zaplenio u njegovoj kući na Floridi prošle godine.

Izveštaj će izvesno povećati pažnju nad FBI-jem dok Tramp pokušava da se vrati u Belu kuću, ukazuje Tajms. Neki saveznici bivšeg predsednika tražili su da se FBI raspusti ako Tramp pobedi na izborima 2024.

Sam Tramp tvrdi da su nalazi Duramove istrage opravdali njegove tvrdnje.

"VAU! Posle opsežne istrage, specijalni savetnik Džon Daram je zaključio da FBI nikada nije trebalo da pokrene istragu o Trampu i Rusiji", naveo je bivši predsednik na svojoj društvenoj mrežu Truth Social. "Drugim rečima, američka javnost je prevarena, baš kao što je upravo sada varaju oni koji ne žele da vide VELIČINU AMERIKE".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG