Dostupni linkovi

Tramp: Prepuštam rusku istragu ministru Baru


Predsednik SAD Donald Tramp je izjavio u petak da poverava svom ministru pravde Vilijemu Baru

(William Barr) da utvrdi poreklo i karakter istrage koju je vodilo Ministarstvo pravde o navodima o mešanju Rusije u američke predsedničke izbore 2016.

Prethodnog dana je nagovešteno da Ministarstvo pravde tretira čitav slučaj kao krivičnu istragu. Demokrate ističu da Bar koristi nadležnosti Ministarstva pravde da progoni neutemeljene teorije zavere što bi koristilo Trampu i podrilo nalaze iz istrage bivšeg specijalnog savetnika Roberta Mulera (Muller).

"Ne mogu da vam kažem šta se dešava, ali ću vam reći sledeće: Mislim da će te videte mnogo loših stvari u koje niko nije mogao da poveruje. Ovo je najgora prevara u istoriji naše zemlje,” kazao je Tramp.

Bar je imenovao federalnog istražitelja Džona Durhema (John Durham) da ispita da li su američke obaveštajne službe i bezbednosne agencije ispravno postupale kada su istraživale moguće veze između Trampove kampanje i Rusije, što je na kraju i dovelo do procesa koji je predvodio Muler.

Njegova istraga je pokazala da se Moskva mešala u američke predsedničke izbore 2016. kako bi pomogla Trampovu kandidaturu, što je rezultiralo krivičnim osudama protiv nekoliko njegovih bivših saradnika. Međutim, Muler je zaključio da nije bilo dovoljno dokaza da bi se ustanovila krivična odgovornost, odnosno postajenje dosluha između Trampove kampanje i Moskve.

XS
SM
MD
LG