Dostupni linkovi

Đukanović: Prije potpisivanja Vlada da objavi Temeljni ugovor sa SPC


Milo Đukanović u Skupštini Crne Gore, Podgorica (decembar 2020.)
Milo Đukanović u Skupštini Crne Gore, Podgorica (decembar 2020.)

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović je pozvao Vladu Crne Gore da prije potpisivanja objavi Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) i ocijenio da ga treba razmotriti u crnogorskoj Skupštini.

Važno je blagovremeno obavezati Vladu premijera Zdravka Krivokapića da taj ugovor ni u jednom segmentu ne bude na štetu nacionalnih interesa Crne Gore, kazao je Đukanović za portal CdM.

Sadržaj Temeljnog ugovora, kojim se regulišu prava i obaveze između države i Crkve, a čije potpisivanje je najavio premijer Zdravko Krivokapić 18. aprila, još je nepoznat javnosti.

Crnogorska opozicija zahtijeva da se on objavi prije potpisivanja, jer smatraju da bi se njime mogli ugroziti nacionalni državni interesi.

Premijer Krivokapić i većina ministara u Vladi su bliski SPC, a izabrani su nakon što su na avgustovskim izborima većinu osvojile koalicije predvođene prosrpskim Demokratskim frontom, Demokratama i građanskim pokretom URA.

Đukanović podsjeća da su prethodne vlade predvođene Demokratskom partijom socijalista radile na ugovoru sa mitropolijom SPC u Crnoj Gori i njenim mitropolitom Amfilohijem, te da je 2020. godine Vlada bila spremna da se potpiše tekst koji je usaglašen s mitropolitom, uz uslov da se mitropolija registruje u Crnoj Gori.

Prema medijskim informacijama koje nisu demantovane, u Patrijaršiji SPC u Beogradu je pripremljena nova verzija ugovora koja odstupa od teksta koji je prihvatio mitropolit Amfilohije, a s kojim je i Vlada bila saglasna, dodao je Đukanović.

"Pojavila se i reakcija premijera Krivokapića da u toj novoj verziji dva člana ugovora nijesu usklađena sa zakonom. Takođe i kontradiktorne izjave, pa i uslovljavanja, raznih aktera oko toga da li se radi o radnom nacrtu ili konačnoj verziji", kaže predsjednik Crne Gore.

Premijer Krivokapić je 28. aprila izjavio da su "ostala dva ili tri elementa" Temeljnog ugovora koja treba da se usaglase.

"Jedan je tehničke prirode, a dva su suštinska", kazao je Krivokapić novinarima, ne pojašnjavajući konkretno o čemu je riječ.

Takođe nije odgovorio da li će ugovor sa SPC morati da ratifikuje Skupština.

Predsjednik Đukanović smatra da ugovor treba razmotriti u Skupštini i podsjeća da je Temeljni ugovor sa Svetom Stolicom bio dostavljen poslanicima prije nego što su se izjašnjavali o njegovoj ratifikaciji.

Taj Temeljni ugovor je potpisan u Vatikanu juna 2011. godine, a potvrđen je u Skupštini Crne Gore maja 2012.

"Bez obzira što se [Temeljni ugovor sa SPC] ne radi o međudržavnom ugovoru, imajući u vidu njegov značaj za državu Crnu Goru, a takođe i na ukupne odnose sa državom Srbijom, smatram da bi bilo veoma značajno da se nađe na agendi najvišeg zakonodavnog tijela", zaključuje Đukanović.

Temeljni ugovor je, navodno, još 11. aprila predat premijeru Krivokapiću, nakon što je Sinod SPC izmijenio prvobitnu verziju teksta koju je u ime Vlade Crne Gore uradio ministar pravde Vladimir Leposavić.

U međuvremenu, premijer Krivokapić je tražio njegovo razrješenje zbog negiranja genocida u Srebrenici, ali ono još nije došlo na dnevni red Skupštine.

XS
SM
MD
LG