Dostupni linkovi

Protest ispred crnogorske Vlade zbog Temeljnog ugovora sa SPC


Temeljni ugovor sa SPC: Protest u Podgorici, usklađivanje u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:02 0:00

Temeljni ugovor sa SPC: Protest u Podgorici, usklađivanje u Beogradu

Grupa građana okupila se u četvrtak 30. juna ispred zgrade crnogorske Vlade protestvujući zbog radne verzije teksta Temeljnog ugovora koji je Vlada usaglasila sa Srpskom pravoslavnm crkvom (SPC), a koji je objavljen prije dva dana.

Građanska aktivistkinja Tanja Pavićević kazala je da bi potpisivanje ugovora takvog sadržaja predstavljalo " za sve nas, dolje potpisane, akt nacionalne izdaje”.

Protest je održan uoči razgovora crnogorskog premijera Dritana Abazovića sa patrijarhom SPC u Porfirijem, koji je održan, u Beogradskoj patrijaršiji u okviru dvodnevne Abazovićeve posjete Srbiji.

Ono što se prijedlogu posebno prigovara je to da se ugovorom SPC u Crnoj Gori priznaje subjektivitet duži za šest vjekova, od onog koji ista ta crkva ima u Srbiji gdje joj je sjedište.

Protivnicima ugovora sporna je i eksteritorijalnost crkve po kojoj država neće preduzimati bezbjednosne mjere objektima SPC bez odobrenja crkvenih organa, izuzev kada je u pitanju hitna zaštita života i zdravlja.

Protest građana ispred Vlade Crne Gore zbog Temeljnog ugovora sa SPC. Podgorica 30. jun 2022.
Protest građana ispred Vlade Crne Gore zbog Temeljnog ugovora sa SPC. Podgorica 30. jun 2022.

Osim što se SPC garantuje svojina i državina nad već upisanim objektima, država se obavezala da uknjiži i neupisane nepokretnosti u vlasništvu eparhija SPC u Crnoj Gori.

Pavićević je ocijenila da je namjera Temeljnog ugovora da se predstavi kako je Crnu Goru stvorila i održala SPC čime se, kako je istakla polaže pravo na gotovo kompletno istorijsko i duhovno nasljeđe Crne Gore.

Ocijenila je da tekst ugovora predstavlja ozbiljnu manipulaciju koja može trajno narušiti političke, građanske i međuetničke odnose u Crnoj Gori.

Okupljeni građani su skandirali "Crnu Goru ne priznaju, spremaju je za izdaju", i nosili transparente sa porukama: "Crna Gora nije feud Srbije", "Ugovor sa svima, ali nijedan protiv Crne Gore", "Crnu Goru nije stvorila SPC", "Evropa, a ne velikosrpski zagrljaj"...

Građanima se obratio aktivista Nebojša Mrvaljević koji je rekao da Crnoj Gori treba Temelni ugovor “koji neće ugroziti nacionalne interese”.

Temeljni ugovor država potpisuje sa vjerskim zajednicama kako bi regulisala međusobne odnose.

Nakon što je Vlada je 28. juna objavila radnu verziju Temeljnog ugovora sa SPC, uslijedile su kritike i osude dijela partija koje konstituišu u Vladu, ili joj obezbjeđuju parlamentarnu podršku, Socijaldemokratske partije (SDP) i Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića.

Tekst Temeljnog ugovora, za koji je navedeno da je usaglašen između Vlade i SPC, je ocijenjen kao” izdaja” i od drugih crnogorskih nacionalnih institucija, poput Matice crnogorske i Dukljanske akademije nauka i umjetnosti (DANU).

Pregovori Crne Gore o Temeljnom ugovoru sa SPC počeli su prije deset godina u vrijeme vlasti DPS koja je avgusta 2020 smijenjena s vlasti.

XS
SM
MD
LG