Dostupni linkovi

Katalonija neće prihvatiti plan Španjolske


Carles Puigdemont: Najgori napad na institucije Katalonije
Carles Puigdemont: Najgori napad na institucije Katalonije

Katalonski predsjednik Carles Puigdemont izjavio je da Katalonija neće prihvatiti plan Madrida koji želi ukinuti ovlasti ovoj regiji.

On je nametanje izravne vladavine opisao kao "najgori napad na katalonske institucije od Francove diktature".

Izravna vladavina podrazumijeva punu kontrolu nad policijom, financijama i javnim medijima ove regije. Također, umanjit će ovlasti katalonskog parlamenta.​

Puigdemont je istakao da se vlada Španjolske ponaša u suprotnosti sa demokratskom voljom Katalonaca jer odbija svaki dijalog.

Rekao je da će sazvati sjednicu regionalnog parlamenta na kojoj će se raspravljati o planovima koje je danas predstavio španjolski premijer Mariano Rajoy.

U svom govoru Puigdemont se i na engleskom jeziku obratio svim europskim građanima i tim povodom istakao da su osnovne vrijednosti Europske unije "u Kataloniji u opasnosti".

Ranije danas Rajoy je zatražio od gornjeg doma španjolskog parlamenta, Senata, ovlaštenje za raspuštanje katalonske vlade, odnosno aktiviranje članka 155 Ustava Španjolske, rekavši da to ne znači ukidanje autonomije Katalonije, već da se odnosi samo na smjenjivanje katalonskih separatističkih lidera.

Rajoy je zatražio i hitno raspisivanje izvanrednih izbora u Kataloniji.

Potpredsjednik španjolskog Senata Pedro Blanco izjavio je da će sljedećeg petka biti održano glasovanje o mjerama koje je španjolska vlada predložila za preuzimanje kontrole nad Katalonijom.

Blanco je rekao novinarima da će Senat formirati specijalnu komisiju od 27 senatora koja će u utorak načiniti prvu procjenu predloženih mjera, navodi AP.

Predsjednica katalonskog parlamenta Carme Forcadell izjavila je danas da su španjolske središnje vlasti izvršile "državni udar" tijekom, kako je navela, "autoritarnog" pokušaja preuzimanja kontrole nad Katalonijom.

Forcadell je rekla u Barceloni da je "Rajoy objavio de facto državni udar u cilju zbacivanja demokratski izabrane vlade (Katalonije)" i dodala da je njegov potez "autoritarni udarac u članici Europske unije", navodi AP.

Predsjednik Katalonije Puigdemont može uložiti žalbu na danas predstavljene mjere tako što će se pojaviti pred specijalnom komisijom Senata prije četvrtka u 12.00 ili slanjem izaslanika.

Specijalna komisija potom bi trebala usvojiti konačni prijedlog o kojem će se glasovati na sjednici Senata u petak.

Istodobno, lideri Katalonije danas su se pridružili stotinama tisuća prosvjednika koji su na ulice Barcelone izašli da bi iskazali masovnu potporu nezavisnosti te španjolske regije. Policija je saopćila da je na prosvjedima bilo 450.000 ljudi.

Iako je današnji prosvjed prvotno organiziran da bi se od Madrida zatražilo oslobađanje dvojice katalonskih aktivista koji su u ponedjeljak uhićeni zbog poticaja na pobunu, prosvjedi su se pretvorili u kolektivno neprihvatanje odluke španjolske vlade da preuzme ovlaštenja Katalonije, navodi AP.

Skoro pola miliona ljudi na ulicama Barselone
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00

​Premijer Mariano Rajoy je izjavio kako ne namjerava iskoristiti posebne ovlasti duže od šest mjeseci i da će sazvati regionalne izbore što je ranije moguće kako bi se situacija vratila u normalu.

"Naš cilj je obnoviti zakon i normalnu kohabitaciju među građanima, koja je značajno pogoršana, nastaviti s gospodarskim oporavkom, koji je danas pod prijetnjom u Kataloniji, i proslaviti izbore u normalnoj situaciji", izjavio je Rajoy.

Planom, koji još zahtijeva odobrenje Senata, pokušava se riješiti najteža španjolska politička kriza u 40 godina, ali se riskira bijesna reakcija pristalica nezavisnosti.

Izlažući odluku vlade, premijer Rajoy izjavio je da je katalonsko gospodarstvo, na koje otpada petina nacionalnog gospodarstva, već u lošem stanju kao rezultat nastojanja regionalne vlade da proglasi nezavisnost.

"Tražit ćemo od Senata, s ciljem zaštite općih interesa zemlje, da ovlasti vladu i smijeni katalonskog predsjednika i njegovu vladu", izjavio je Rajoy na konferenciji za novinare.

Ovo je prvi put od španjolskog povratka demokraciji u kasnim 1970-im da se središnja vlada pozvala na ustavno pravo da preuzme kontrolu nad regijom i vlada njom direktno iz Madrida.

Rajoy: Cilj je obnoviti zakon
Rajoy: Cilj je obnoviti zakon

Carles Puigdemont je 10. listopada objavio simboličnu deklaraciju o nezavisnosti, ali je u četvrtak zaprijetio da će insistirati na zvaničnoj nezavisnosti dok vlada ne pristane na dijalog.

Očekuje se da katalonski parlament odluči u ponedjeljak da li će održati plenarnu sjednicu u narednoj sedmici kako bi zvanično proglasio republiku Kataloniju.

Katalonski mediji javili su da bi Puigdemont mogao odlučiti da raspusti regionalni parlament nakon objave nezavisnosti i sazvati izbore prije nego što Senat proglasi izravnu vladavinu Madrida.

Prema katalonskom zakonu, ti izbori trebali bi se održati u roku od dva mjeseca, prenosi Reuters.

Izvor: Fena, Beta, Reuters

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG