Dostupni linkovi

Ukrajinski ministar poljoprivrede pušten na slobodu nakon polaganja kaucije


 Mikola Solski, ministar poljoprivrede Ukrajine, 18. maja 2022.
Mikola Solski, ministar poljoprivrede Ukrajine, 18. maja 2022.

Ukrajinski ministar poljoprivrede Mikola Solski, koji je priveden zbog optužbi za korupciju, pušten je 26. aprila na slobodu nakon polaganja kaucije.

Nakon istrage Nacionalne kancelarije za borbu protiv korupcije (NABU), Ukrajinski antikorupcijski sud naredio je da se Solski privede zbog optužbi da je nezakonito stekao zemljište vrijedno oko 291 milion milion grivna (oko 6,8 miliona eura), piše RSE na engleskom jeziku.

Sudija je ranije danas naložio da Solski bude stavljen u pritvor do 24. juna i odredio kauciju od 75 miliona grivna (1,7 miliona eura), iako je tužilac preporučio mnogo veću kauciju od 200 miliona grivna (4,7 miliona eura).

U saopštenju za medije koje je, nakon tog naloga sudije, izdalo Ministarstvo poljoprivrede navodi se da je plaćena kaucija od 75,7 miliona grivni za oslobađanje Solskog, koji "nastavlja da obnaša ovlašćenja ministra poljoprivrede Ukrajine".

Nije rečeno ko je platio kauciju.

Solski (44) je inače prvi član vlade predsjednika Volodimira Zelenskog koji je zvanično optužen za korupciju.

Nakon što je objavljeno da je osumnjičen za korupciju, Solski je 25. aprila ponudio ostavku u pismu koje je predsjednik ukrajinskog parlamenta Ruslan Stefančuk objavio na Fejsbuku (Facebook).

Njegova ponuda biće razmotrena na nadolazećoj sjednici parlamenta, rekao je Stefančuk.

Solski je odbacio optužbe, rekavši da se slučaj odnosi na spor u periodu od 2017. do 2018. prije nego što je postao ministar.

Obećao je da će u potpunosti sarađivati u istrazi.

Ukrajinska Nacionalna kancelarija za borbu protiv korupcije (NABU) saopštila je ranije ove sedmice da je Solski bio umiješan u zavjeru koja je rezultirala njegovim preuzimanjem državne zemlje vrijedne više miliona eura.

Navodno je pokušao da stekne još zemlje vrijedne 190 miliona grivna (oko 4,5 miliona eura).

NABU je rekao da je Solski bio koordinator šeme u koju su bile uključene još tri osobe, uključujući dvoje zaposlenih u državnoj kancelariji za katastar.

Ukrajinsko ministarstvo poljoprivrede nadgledalo je napore Kijeva da nastavi s izvozom žitarica i drugih proizvoda usprkos ruskim pokušajima da blokira crnomorske izvozne rute.

Zelenski je prošle godine smijenio ministra obrane Oleksija Reznikova nakon niza korupcijskih skandala koji su uključivali njegovo ministarstvo i nabavu zaliha za ukrajinske trupe koje se bore protiv Rusije na istoku zemlje.

XS
SM
MD
LG