Dostupni linkovi

Ukrajinskom ministru poljoprivrede određen pritvor zbog optužbi za korupciju


Mikola Solski, ministar poljoprivrede Ukrajine, 18. maja 2022.
Mikola Solski, ministar poljoprivrede Ukrajine, 18. maja 2022.

Ukrajinski sud za borbu protiv korupcije naložio je da se ministar poljoprivrede Mikola Solski privede zbog optužbi da je nezakonito stekao zemljište u vrijednosti od oko 291 milion grivna (7 miliona dolara).

Sudija je 26. aprila naložio da Solski bude stavljen u pritvor do 24. juna i odredio kauciju od 75 miliona grivna (1,9 miliona dolara), što je niži iznos od 200 miliona grivna (5 miliona dolara) koje je preporučilo tužilaštvo.

Solski (44) je prvi član vlade predsjednika Volodimira Zelenskog koji je službeno optužen za korupciju.

Nakon što je imenovan kao osumnjičeni u istrazi mita vrijednog više miliona dolara, Solski je 25. aprila pismeno ponudio ostavku, koju je predsjednik ukrajinskog parlamenta Ruslan Stefančuk objavio na Facebooku.

Ponuda Solskog biće razmatrana na predstojećoj sjednici parlamenta, rekao je Stefančuk, ali će tehnički ostati ministar do tada.

Solski, koji je imenovan za ministra u martu 2022. godine, negirao je optužbe, rekavši da se slučaj odnosi na spor u periodu 2017-2018. između državnih preduzeća i privatnih lica, posebno vojnika, oko zemljišta koje je tim ljudima dato "u skladu sa zakonom."

Obećao je da će u potpunosti sarađivati sa istragom.

Ukrajinski Nacionalni ured za borbu protiv korupcije (NABU) rekao je ranije ove sedmice da je Solski, bivši šef agrarnog odbora ukrajinskog parlamenta, bio umiješan u zavjeru koja je rezultirala njegovim preuzimanjem državne zemlje vrijedne 291 miliona hrivnji te da je također pokušavao steći još zemlje vrijedne 190 miliona hrivnji (4,8 miliona dolara).

NABU je rekao da je Solski bio koordinator šeme u koju su bile uključene još tri osobe, uključujući dvoje zaposlenika državnog ureda za katastar.

Ukrajinsko ministarstvo poljoprivrede nadgledalo je napore Kijeva da nastavi s izvozom žitarica i drugih proizvoda usprkos ruskim pokušajima da blokira crnomorske izvozne rute.

Zelenski je prošle godine smijenio ministra obrane Oleksija Reznikova nakon niza korupcijskih skandala koji su uključivali njegovo ministarstvo i nabavu zaliha za ukrajinske trupe koje se bore protiv Rusije na istoku zemlje.

XS
SM
MD
LG