Dostupni linkovi

Ukrajinski ministar poljoprivrede ponudio ostavku zbog optužbi za korupciju


Mikola Solski (foto arhiv)
Mikola Solski (foto arhiv)

Ukrajinski ministar poljoprivrede ponudio je u četvrtak ostavku jer je suočen s optužbama za umiješanost u nezakonito sticanje državnog zemljišta vrijednog sedam miliona dolara.

Mikola Solski (44) bio je u centru napora Ukrajine da održi svoju industriju žitarica dok je ruska invazija blokirala crnomorske izvozne rute, zatrpala polja minama i zauzela poljoprivredna zemljišta.

Solski poriče optužbe za koje tužioci kažu da se odnose na događaje od 2017. do 2021., prije nego što je postao ministar poljoprivrede u martu 2022.

Očekuje se da će sud u petak odlučiti hoće li ga pritvoriti.

Tužioci su u četvrtak na saslušanju rekli da optužbe protiv njega nose kaznu do 12 godina zatvora.

Nacionalna kancelarija za borbu protiv korupcije je navela da se optužbe odnose na sticanje državnog zemljišta vrijednog 7,35 miliona dolara i pokušaj pribavljanja zemljišta vrijednog 4,79 miliona dolara.

Prema navodnoj šemi, zemljište je nezakonito oduzeto dvjema državnim firmama i preneseno na ratne veterane pod uslovom da ga daju u najam nekim privatnim kompanijama, rekli su tužioci.

Ministar i njegov advokat kazali su na saslušanju u četvrtak da Solski nije imao koristi od takve šeme.

Solski je prvi poznati ministar koji je pod predsjedništvom Volodimira Zelenskog osumnjičen za korupciju.

Njegova ostavka bit će razmotrena na jednoj od sljedećih sjednica ukrajinskog parlamenta, rekao je na Telegramu predsjednik parlamenta, Ruslan Stefančuk.

"Ako Vrhovna Rada (parlament) odluči da prihvati moju ostavku, bit ću zahvalan na takvoj odluci. Ako odluči da trebam nastaviti raditi, nastavit ću raditi", napisao je Solski na Telegramu.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG