Dostupni linkovi

Solidarnost sa građanima Novog Pazara


Aktivisti brojnih nevladinih organizacija i udruženja su se ujedinili i svakodnevno prikupljaju i donose pomoć
Aktivisti brojnih nevladinih organizacija i udruženja su se ujedinili i svakodnevno prikupljaju i donose pomoć

Opštoj bolnici u Novom Pazaru u petak je dostavljena medicinska i zaštitna oprema koju je prikupilo nekoliko organizacija i građani drugih gradova.

U taj grad u Sandžaku, udaljenom oko 260 kilometara od Beograda, koji je proglašen za jedno od žarišta korona virusa u Srbiji, je već stigla pomoć sa drugih strana, a solidarnost sa građanima su iskazale i druge države.

Aktivista Marko Oljača rekao je novinarima 3. jula u Novom Pazaru da je važno da brinemo jedni o drugima, da se čuvamo, ne lažemo i da pričamo o problemima.

“Ukoliko vam još nešto treba javite, ne samo u Novom Pazaru, Tutinu ili Sjenici, već i u drugim gradovima, pokušaćemo da obezbedimo pomoć za sve. O problemima je važno pričati, jer možemo zajedno da ih rešimo”, rekao je Oljača prilikom predaje pomoći koja je prikupljena u humanitarnoj akciji koju je pokrenuo Fond B92 sa Srpskim filantropskim forumom.

Oljača je istakao da je tu pomoć svojim donacijama obezbedilo oko 400 ljudi, a da je sve krenulo od Facebook statusa aktivistkinje iz Novog Pazara Aide Ćorović.

“Završilo se tako što smo se mi kao pojedinci organizovali i za tri dana prikupili sve (to su nam ovdašnji lekari rekli da im treba). Da se organizujemo, kupimo sve po nabavnim cenama, obezbedimo logistiku i danas uručimo pomoć”, rekao je Oljača.

“Čuvajte se i ne brinite dok smo zajedno, bićemo dobro”, rekao je on.

Osim ove, u Novi Pazar svakodnevno stižu brojne donacije od građana, udruženja iz Srbije i brojne dijaspore.

Aktivisti brojnih nevladinih organizacija i udruženja su se ujedinili i svakodnevno prikupljaju i donose pomoć, a dve mlade žene Selma Hasić Manić i Nerma Zekić Hoćanin su za 24 sata sakupile 36.000 evra pomoći, a od dela tog novca su kupile 50 ubodnih respiratora za centralni kiseonik za grudno i infektivno odeljenje Opšte bolnice.

Brojni privatni hoteli stavili su na raspolaganje svoje smeštajne kapacitete za medicinsko osoblje koje je u ovom gradu od pre nedelju dana na ispomoć medicinskim radnicima u Novom Pazaru.

Apotekari nude besplatno lekove za sve one građane zaražene korona virusom koji nisu u mogućnosti da ih kupe.

Svoju pomoć Novom Pazaru je uputio i prvi teniser sveta, Novak Đoković, koji je lokalnoj bolnici donirao pet miliona dinara (oko 42 hiljade evra). Fudbaler Adem Ljajić i košarkaš Mirsad Jahović donirali su tom gradu po sanitetsko vozilo.

U Novom Pazaru preminulo pet osoba

Koordinator Opšte bolnice Mirsad Đerlek rekao je 3. jula da je situacija pod kontrolom, da imaju dovoljno opreme, ali da su donacije dobrodošle.

Đerlek izjavio je 3. jula da je u prethodna 24 časa u tom gradu preminulo još pet osoba, a da se na lečenju u toj zdravstvenoj ustanovi nalazi 205 COVID pozitivnih pacijenata.

On je na konferenciji za novinare rekao da su tri preminule osobe iz Novog Pazara, a dve iz Tutina.

"U protekla 24 sata na bolničko lečenje smešten je 31 pacijent, upola manje nego juče, pa sada imamo 205 COVID pacijenata. Na respiratoru je jedna osoba. U tercijarne ustanove transportovali smo pet osoba", kazao je Đerlek.

Pomoć se nastavlja

Aktivista Inicijative “Ne davimo Beograd” Dobrica Veselinović istakao je prilikom predaje pomoći da su organizacije i građani želeli da pokažu Novopazarcima da su uz njih i da im olakšaju situaciju.

“Ovo je pomoć koju smo prikupili za tri dana, a ako bude potrebe planiramo da nastavimo akciju i za ostale gradove, pošto vidimo da je odgovor države neodgovarajući”, rekao je Veselinović.

Kako je objašnjeno, vrednost prikupljene opreme je oko 1,7 miliona dinara, a ona je, sem Novog Pazara, dopremljena i u zdravstvene ustanove u okolnim mestima - Tutinu i Sjenici.

Lekarska solidarnost

U Novi Pazar su tokom ove nedelje stigli i timovi lekara iz mnogih gradova u Srbiji.

Upravo zbog toga je na objektu novopazarske bolnice istaknuta poruka zahvalnosti nekim od tih gradova.

Pomoć stiže i iz drugih država

Tokom petka je u svim džamijama širom Bosne i Hercegovine organizovano skupljanje novčanih priloga za pomoć Sandžaku.

Odlukom Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini hutba (propoved) je 3. jula bila posvećena ponovnom pogoršanju epidemiološke situacije u Sandžaku, BiH i svetu.

Pomoć za Sandžak pokrenula je 30. juna i organizacija Pomozi.ba iz BiH, koja je deo opreme u vidu zaštitne i medicinske opreme već dopremila u taj deo Srbije.

Zbog situacije u Novom Pazaru reagovao je i predsednik Turske Redžep Tajip Erdoan, koji je, kako se navodi na sajtu Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) izdao nalog da se Sandžaku hitno uputi medicinska pomoć.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG