Dostupni linkovi

Balkan očekuje potvrdu evropske perspektive u Sofiji


Od samita u Sofiji se u javnosti zemalja Zapadnog Balkana očekuje potvrda evropske perspektive

Lideri i zvaničnici EU sastaju se večeras (sreda uveče, 16. maj) u Sofiji uoči samita Evropska unija - Zapadni Balkan. Tema radne večere šefova država ili vlada zemalja EU biće diplomatske tenzije zbog Irana i ekonomski problemi zbog američke takse na čelik.

Zvanično - samit, od koga se u javnosti zemalja Zapadnog Balkana, očekuje potvrda evropske perspektive tog područja počinje u četvrtak. Dan uoči događaja, u Beogradu je sa skupa organizovanog tim povodom poručeno da su integracija u EU i povezivanje kandidata za članstvo sa Balkana - bez alternative.

"Srbija i Zapadni Balkan sastavni su deo rešenja, a ne problema", poručila je u Beogradu Tanja Miščević, šefica pregovaračkog tima Srbije za pristupanje Evropskoj uniji.

"Mi nismo samo bezbednosni - mi smo dakle doprinos i ekonomiji, politici i razvoju Evropske unije. I to najiskrenije mislim, a za to imamo i jako dobru argumentaciju - našeg ponašanja u migrantskoj krizi", navela je Miščević na skupu "Zapadni Balkan na novoj geopolitičkoj raskrsnici".

"Ne narativ. Već uspešna i dobra priča. A Srbija i region Zapadnog Balkana mislim da mogu da doprinesu uspešnoj i dobroj priči i rešenjima za mnoga pitanja", ukazala je Tanja Miščević.

Skup "Zapadni Balkan na novoj geopolitičkoj raskrsnici"
Skup "Zapadni Balkan na novoj geopolitičkoj raskrsnici"

Srbiju na tom putu iščekuje ispunjavanje kriterijuma ukupno 35 pregovaračkih poglavlja u pregovorima - među kojima je, nesumnjivo jedan od najtežih - normalizacija odnosa sa Kosovom koje je pre deset godina proglasilo nezavisnost.

Komesar za pregovore o proširenju Johanes Han izjavio je u razgovoru za Tanjug, uoči susreta u bugarskoj prestonici, da dugoročno rešenje za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine podrazumeva održivo i realistično rešenje zasnovano na međunarodnom pravu.

Imajući u vidu Strategiju proširenja EU na Zapadni Balkan - Srbija i Crna Gora, u najboljem slučaju, članice bi mogle postati 2025 - obelodanjeno je u dokumentu usvojenom februara ove godine.

Skup "Zapadni Balkan na novoj geopolitičkoj raskrsnici"
Skup "Zapadni Balkan na novoj geopolitičkoj raskrsnici"

To, navodi Klaus Fisinger - predstavnik Hans Zajdel fondacije za Jugoistočnu Evropu, te dve države svrstava u predvodnice procesa evrointegracija u kom su, osim njih, još i Bosna i Hercegovina, Kosovo, Makedonija i Albanija. Fisinger je rekao i da se nada da će u Sofiji biti reči o upućivanju poziva o početku pregovora za dvema zemljama kandidatkinjama - Albaniji i Makedoniji, ali i o unutrašnjim izazovima za EU.

"Istovremeno se međutim, moramo upitati jesmo li mi sami, unutar Evropske unije, spremni za nova proširenja", istakao je Fisinger - podsećajući na činjenicu da je Unija, osim u procesu pristupnih pregovora sa Zapadnim Balkanom - i u fazi razlaza sa jednom od svojih najznačajnijih članica - Ujedinjenim Kraljevstvom.

Na ekonomske dobrobiti pristupnog procesa, ali i samog članstva - ukazala je Dubravka Negre, šefica Regionalnog predstavništva Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan. Kako je Negre podvukla - samo u poslednjih deset godina EIB je projekte na Zapadnom Balkanu finansirao sa osam milijardi evra - čime su, kako je rekla, poboljšani životi svih građana i funkcionisanje društva.

"Ključna reč u svim ovim procesima je povezanost. I ona je neophodni deo evropskih integracija - a to znači povezanost regiona. I ona ne treba da bude zamena za postupak priključenja regiona Evropskoj uniji. I mislim da je prepoznato da nije", kaže.

Međutim, na putu tom povezivanju, o kome govori Negre - često je do sada prepreka bila politika. Neki od poslednjih primera su zabrane učešća kosovskih sportista na takmičenjima koja je organizovala Srbija. Takođe - još nije jasan ni format po kome će biti organizovan sofijski samit. Poznato je da će prisutni biti Španija i Kosovo, ali bugarsko predsedništvo nije saopštilo da li se Madrid složio sa tim da se Kosovo bude predstavljeno kao država. "Učešće Kosova će biti u skladu sa zahtevima protokola", navodi se u kratkom odgovoru portparolke bugarskog predsedništva u EU za Radio Slobodna Evropa.

Aleksandra Joksimović, predsednica nevladine organizacije Centar za spoljnu politiku, poručila je da se nada da će susret Evropska unija - Zapadni Balkan biti putokaz ohrabrenja Zapadnog Balkana na putu članstva.

Važno je da proces traje i da ima izvesnu budućnost i perspektivu: Aleksandra Joksimović
Važno je da proces traje i da ima izvesnu budućnost i perspektivu: Aleksandra Joksimović

"Važan faktor predstavljaće i međusobna dobronamernost zemalja Zapadnog Balkana, a ne utrkivanje ko je u ovom procesu na čelu - a ko na začelju. Važno je da proces traje i da ima izvesnu budućnost i perspektivu. Time će zemlje Zapadnog Balkana imati apsolutni benefit", zaključila je Joksimović.

Susret u Sofiji održava se deceniju i po nakon Solunskog samita, kada je takoreći, inicirana ideja proširenja Evropske unije na Zapadni Balkan.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG