Dostupni linkovi

Ćervenakova: Kosovo na Samitu u Sofiji u skladu sa protokolom


Španija i Kosovo učestvovaće na Samitu u Sofiji ali bugarsko predsedništvo nije saopštilo da li se Madrid složio sa tim da se Kosovo na samitu predstavi kao država.

„Učešće Kosova će biti u skladu sa zahtevima protokola“, navodi se u kratkom odgovoru portparolke bugarskog predsedništva u EU, Genoveve Ćervenakove, za Radio Slobodna Evropa.

EU-Zapadni Balkan samit održaće se 17. maja u Sofiji.

Španija, zemlja koja nije priznala nezavisnost Kosova, prethodno je saopštila da neće da učestvuje na samitu ukoliko se Kosovo predstavi kao država. Španski premijer, Mariano Rajoy upozorio je da neće sesti za sto gde bude sedeo i predsednik Kosova.

Međutim i pored takvih izjava, Ćervenakova je potvrdila da će „premijer Španije doputovati u Bugarsku u utorak“.

Španski mediji su saopštili da će Rajoy prisustvovati jedino večeri sa evropskim liderima dan uoči samita, te da će se nakon toga vratiti u svoju zemlju.

Cilj samita je uspostavljanje nove energije u odnosima EU i Zapadnog Balkana. Samit će nastojati da potvrdi posvećenost EU prema Zapadnom Balkanu, ojača međusobne veze u infrastrukturi te digitalnoj i ljudskoj povezanosti, kao i bližu saradnju u suočavanju zajedničkih izazova kao što su bezbednost, migracije, geopolitički razvoj i dobrosusedski odnosi.

Samit u Sofiji okupiće šefove država ili vlada kao i šest lidera Zapadnog Balkana – Albanije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Kosova. Domaćin skupa je premijer Bugarske, Bojko Borisov, dok će sastankom predsedavati predsednik Evropskog saveta, Donald Tusk. Pored njega, na samitu učestvuje i predsednik Evropske komisije, Žan Klod Junker a očekuje se i dolazak visoke predstavnice EU Federike Mogerini i komesara za proširenje Johanesa Hana.

Tusk je takođe pozvao lidere EU na neformalnu večeru uoči samita koja je deo "Agende lidera" i koja će biti fokusirana na digitalnu Evropu, istraživanje i inovacije.

XS
SM
MD
LG