Dostupni linkovi

Dačić smatra da je uvođenje sankcija Rusiji protiv interesa Srbije


Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić u poseti Moskvi

Predsednik Skupštine Srbije u tehničkom mandatu Ivica Dačić rekao je 2. marta za RTS da onaj koji traži da Srbija uvede sankcije Rusiji zbog napada na Ukrajinu, nije protiv Rusije, nego protiv Srbije.

"Mi nemamo interesa da vodimo politiku u skladu i sa očekivanjima istoka i zapada, nego sa našim interesima. Uvažavam šta govore iz Brisela, ali je naša obaveza da usklađujemo spoljnu politiku sa politikom EU postepeno do ulaska u EU", rekao je Dačić.

Dačić dodaje da Srbija neće ući u Evropsku uniju sutra da bi danas usklađivala spoljnu politiku sa EU.

"Kažu (u Evropskoj uniji, prim. aut.), to je za 10, 20 ili 30 godina. Pa dobro, mi ćemo našu spoljnu politiku da uskaldimo za pet, 10 ili 20 godina. Da li će da prestanu sa narušavanjem teritorijalnog integriteta Srbije", rekao je Dačić dodajući da Evropska unija primorava Srbiju da uvede sankcije Rusiji "koja najviše štiti naše nacionalne i državne interese".

Dačić je dodao da je Ukrajina kolateralna šteta i da Srbija poštuje sve žrtve.

"Da li je ikome od tih koji tako licemerno traže od Srbije da se pridruže svemu tome što govore, da li je ikoga od njih pogodilo to kada su pogodili zgradu RTS-a (tokom NATO bombardovanja 1999. godine, prim. aut.) isto kao što ih pogađa to što je pogođen televizijski toranj u Ukrajini?", rekao je Dačić.

Zvaničnici u Srbiji, inače, u svojim obraćanjima često povlače paralelu između NATO intervencije i ruskog napada na Ukrajinu.

Akcija NATO snaga počela je nakon neuspešnih pregovora o rešenju krize na Kosovu, vođenih u Rambujeu i Parizu februara i marta 1999. godine.

Preduzeta je sa ciljem sprečavanja egzodusa albanskog stanovništva na Kosovu izloženog teroru srpskih vojnih i policijskih snaga, za šta je kasnije pred sudom u Hagu suđeno većini pripadnika tadašnjeg državnog vrha uključujući i Slobodana Miloševića kao predsednika države.

Dačić je dodao da nijedna sila ne bi dozvolila da "do zidina Kremlja dođe NATO".

Dačić je takođe rekao i da uvođenje sankcija Rusiji od strane Srbije znači i da će Kosovo biti primljeno u Ujedinjene nacije.

"Oni (zapad, prim. aut.) će sutra da traže da se Kosovo primi u NATO, sutra će da traže da Kosovo uđe u UN. A kome ćemo da se obratimo? Rusiji. Ako im uvedemo sankcije nemamo kome da se obratimo", rekao je on.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je 1. marta da se Srbija pridružuje zapadu kada je tema rušenje i kršenje teritorijalnog integriteta, dok se neće pridruživati kada su u pitanju sankcije.

Vučić je to izjavio komentarišući glasanje održane Generalne sednice Ujedinjenih nacija koja je u toku povodom krize u Ukrajini.

Ocenio je i da će biti veoma teško izdržati pritiske Zapada na odluku Srbije o invaziji na Ukrajinu.

Evropski zastupnici koji se direktno bave pitanjima Srbije su nakon usvajanja rezolucije o ruskoj agresiji u Ukrajini izdale zajedničko saopštenje 1. marta kojim traže od zvaničnog Beograda da uskladi politiku sa politikama Evropske unije, uključujući i sankcije protiv zvanične Moskve.

XS
SM
MD
LG