Dostupni linkovi

Nastavljaju se pripreme za promenu makedonskog Ustava


Sednica Komisije za ustavna pitanja
Sednica Komisije za ustavna pitanja

Komisija za ustavna pitanja nastavlja raspravu o drugom nacrtu amandmana kojim će se u Preambuli Ustava odluke Prvog zasedanja ASNOM-a (Antifašističko Sobranje narodnog oslobođenja Makedonije) zameniti Proglasom ASNOM-a, a u tekstu se dodaje i Ohridski okvirni dogovor.

Opozicija smatra da se ovim amandmanom briše devet odluka ASNOM-a, od kojih, kao što su rekli, četiri imaju državotvorni značaj.

Promena odluka sa Proglasom se ne sme napraviti, jer je Proglas bio samo izveštavanje građana o donesenim odlukama, kažu iz opozicije. Prema njima, uvođenje Ohridskog dogovora je problematično jer se tako otvara mogućnost za federalizaciju i binacionalnost države, kao i za proglašenje albanskog jezika službenim na celoj teritoriji države.

Predstavnici vlasti ističu da je sve to apsolutna neistina i gruba prevara građana Makedonije.

Inače, juče su članovi Komisije usvojili prvi amandman Ustava sa deset glasova "za" i pet "protiv". Ovim nacrtom amandmana predlaže se promena reči Republika Makedonija rečima Republika Severna Makedonija u celom tekstu Ustava, osim u jednom članu gde ima istorijski aspekat.

Debata o četiri amandmana koji proizilaze iz Dogovora sa Grčkom, a koje je Vlada dostavila Sobranju, može trajati ukupno 12 dana, odnosno najviše tri dana o svakom amandmanu, u skladu sa Delovnikom za rad Sobranja.

Pre nego što stignu na plenarnu sednicu, amandmani trebaju proći i u Zakonodavno-pravnoj komisiji. U ovoj fazi za odobravanje amandmana je potrebna apsolutna većina.

Treći amandman predviđa da Republika poštuje suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost susednih država, a u četvrtom se navodi da Republika štiti, garantuje i neguje kulturno nasleđe makedonskog naroda, kao i njegove pripadnike koji žive u inostranstvu.

Ceo postupak o promeni Ustava očekuje se da završi za oko 60 dana.

Plenarna sednica Sobranja o četiri amandmana je zakazana za 1. decembar. Nakon toga, debata se ponovo odvija u komisijama, a na kraju proces se vraća na plenarnu sednicu Sobranja, gde je za prihvatanje ustavnih amandmana neophodna dvotrećinska većina, odnosno 80 glasa od ukupno 120 poslanika.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG