Dostupni linkovi

Ustavni amandmani u složenoj parlamentarnoj proceduri Sobranja


Grupa poslanika opozicione stranke VMRO DPMNE bojkotuje glasanje Sobranja
Grupa poslanika opozicione stranke VMRO DPMNE bojkotuje glasanje Sobranja

Nakon što je 19. oktobra izglasana potreba za ustavne promene, danas Komisija za ustavna pitanja počinje drugu fazu procesa.

Debata o četiri amandmana koji proizilaze iz Dogovora sa Grčkom, a koje je Vlada dostavila Sobranju, može trajati ukupno 12 dana, odnosno najviše tri dana o svakom amandmanu, u skladu sa Delovnikom za rad Sobranja.

Pre nego što stignu na plenarnu sednicu, amandmani trebaju proći i u Zakonodavno-pravnoj komisiji. U ovoj fazi za odobravanje amandmana je potrebna apsolutna većina.

Opoziciona VMRO DPMNE je odlučila da njeni poslanici debatiraju o ustavnim amandmanima. Koordinator njihove poslaničke grupe Nikola Micevski je izjavio da će oni žestoko razobličiti sve amandmane.

Premijer Zoran Zaev je prošle nedelje imao dva sastanka sa novoformiranom nezavisnom poslaničkom grupom u kojoj je osmoro poslanika iz opozicije koji su podržali ustavne izmene, nakon čega je rekao da je Vlada ugradila i njihove zahteve u amandmanima.

Zaev je objavio tekst četiri amandmana koje je dostavio parlamentu.

Prvi nacrt amandmana se odnosi na promenu reči "Republika Makedonija" rečima "Republika Severna Makedonija" u celom tekstu Ustava.

Drugi amandman se odnosi na preambulu Ustava u delu ASNOM-a (Antifašističko Sobranje narodnog oslobođenja Makedonije), odnosno odluke se menjaju sa proglasom Prvog zasedanja, a u preambuli se uvodi i Ohridski okvirni dogovor iz 2001. godine.

Treći predviđa da Republika poštuje suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost susednih država.

U četvrtom amandmanu se navodi da Republika štiti, garantuje i neguje kulturno nasleđe makedonskog naroda, kao i njegove pripadnike koji žive u inostranstvu.

Ceo postupak o promeni Ustava očekuje se da završi za oko 60 dana.

Plenarna sednica Sobranja o četiri amandmana je zakazana za 1. decembar. Nakon toga, debata se ponovo odvija u komisijama, a na kraju proces se vraća na plenarnu sednicu Sobranja, gde je za prihvatanje ustavnih amandmana neophodna dvotrećinska većina, odnosno 80 glasova od ukupno 120 poslanika.

U međuvremenu, parlamentarna Komisija za mandatno-imunitetska pitanja je odlučila da predloži Sobranju da oduzme mandat poslaniku Nikoli Gruevskom, jer smatra da je on nedostojan za poslaničku funkciju, otkako je bio osuđen na dve godine zatvora u slučaju "Tenk" Specijalnog javnog tužilaštva o nabavci luksuznog Mercedesa za MUP, dok je bio premijer.

Za oduzimanje mandata, na plenarnoj sednici Sobranja je neophodna dvotrećinska većina glasova poslanika.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG