Dostupni linkovi

Srpsko narodno vijeće: Porast govora mržnje, uvreda i prijetnji


"Historijski revizionizam, govor mržnje i nasilje prema Srbima u 2017.", naslov četrnaestog izdanja biltena Srpskog narodnog vijeća.
"Historijski revizionizam, govor mržnje i nasilje prema Srbima u 2017.", naslov četrnaestog izdanja biltena Srpskog narodnog vijeća.

Srpsko narodno vijeće (SNV), krovna organizacija srpske manjine u Hrvatskoj, predstavilo je izvještaj o ugrožavanju ljudskih prava srpske manjine u Hrvatskoj u 2017. godini.

"Mi smo u vladajućoj koaliciji zato da ublažimo ili odgodimo veće zlo", kazao je lider srpske manjine u Hrvatskoj Milorad Pupovac.

U 2017. godini zabilježena su 393 slučaja historijskog revizionizma, govora mržnje i nasilja prema Srbima. Zabilježeno je 11 fizičkih napada na Srbe, 17 devastacija antifašističkih spomenika, 30 slučajeva skrnavljenja objekata Srpske pravoslavne crkve (spc) i 52 razna prosvjeda, javne akcije, isticanja transparenata ili konferencije sa antisrpskim sadržajima u organizaciji što proustaške izvanparlamentarne Autonomne - Hrvatske stranke prava (A-HSP), što klerikalnog pokreta U ime obitelji, izvijestila je autorica izvještaja Tamara Opačić.

"Najveći porast uputili smo u poglavlju izvještaja koji se tiče uvreda i prijetnji upućenih na račun Srba. Ukupno ih je u prošloj godini bilo najmanje 107 i one su najčešće pristizale upravo nakon prosvjeda i akcija koje su predvodili udruga U ime obitelji i A-HSP. Najveći broj prijetnji upućen je osobama koje su zaposlene u SNV-u i tjedniku Novosti", rekla je Opačić.

Broj ekscesa veći je nego godinu ranije, ali je porast broja ekscesa blaži nego godinu ranije, kada su izborne kampanje doprinijele porastu mržnje i ekscesa u javnom prostoru.

Kako su međunarodni izvještaji pohvalili pojačanu ažurnost hrvatskih institucija u kažnjavanju prijetnji novinarima, a zabilježeno je i kažnjavanje osoba koje su na društvenim mrežama prijetile i vrijeđale jednom novinaru i jednom oporbenom političaru, zanimalo nas je ima li pomaka u sankcioniranju prijetnji i napada na Srbe, ali analiza se nije bavila tim podatkom.

Ako je situacija takva kako je opisuju u Srpskom narodnom vijeću, novinare je zanimalo - zašto Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) koju vodi ista osoba kao i SNV, naime Milorad Pupovac, ostaje i dalje u vladajućoj koaliciji sa Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ)?

Nina Čolović (prva slijeva) i Milorad Pupovac predstavljaju izvještaj.
Nina Čolović (prva slijeva) i Milorad Pupovac predstavljaju izvještaj.

Prema ocjeni Pupovca, njihov izlazak iz vladajuće koalicije značio bi nove izbore i dolazak na vlast bilo desničarske varijante HDZ-a iz Karamarkovih vremena, bilo snaga iza kojih stoje neki krugovi iz Katoličke crkve koji žele preuzeti dominaciju nad hrvatskom politikom.

"Zato smo prisiljeni čuvati ovo što imamo", kazao je Pupovac.

"Vjerujući da gore neće doći, iako su svi pokazatelji da - gore dolazi. Tu smo zato da spriječimo ili da odložimo - ako je već nužno - da se dogodi veće zlo. A nisam siguran koliko ćemo uspjeti i nisam siguran da neće doći. Evo, ovo prvi puta javno kažem, a to kažem i zbog toga što i mediji imaju svoj dio odgovornosti", istakao je lider srpske manjine u Hrvatskoj.

Milorad Pupovac je kazao kako državne institucije koje bi trebale sankcionirati govor mržnje i etnički motivirane napade prema srpskoj manjini zakon ili ne provode ili ga provode sporadično i sa ozbiljnom suzdržanošću.

"Pozdrav 'Za dom spremni' samo je vrh sante leda. Širenje te vrste ideologije i pjesama postalo je takvo da predstavlja ozbiljnu opasnost za ustavne vrijednosti i ustavni poredak Republike Hrvatske", kazao je predsjednik SNV-a.

On je pojasnio da će SDSS podržavati Plenkovićevu Vladu tako dugo dok postoji minimum kapaciteta za demokratsku transformaciju društva i očuvanje demokratskih vrijednosti.

"U ovom trenutku ova vladajuća koalicija na čelu s Andrejem Plenkovićem pruža te minimalne pretpostavke za očuvanje borbe protiv korupcije i borbe protiv nedemokratskih trendova unatoč snaženju nedemokratskih trendova", kazao je i dodao da - kada to više neće biti slučaj - SDSS više neće podržavati Vladu.

Nina Čolović iznijela je analizu upotrebe ustaškog pozdrava "Za dom spremni" u komentarima ispod tekstova na četiri hrvatska news portala, gdje je taj pozdrav u prvih osam mjeseci prošle godine pronašla u 11.309 slučajeva, od toga u svega sedam i po posto slučajeva komentari osuđuju taj pozdrav i njegovu javnu upotrebu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG