Dostupni linkovi

Slučaj smrti gardista u Srbiji pred sudom u Strazburu


Evropski sud za ljudska prava u Strazburu (arhivska fotografija) prihvatio je podnesak o slučaju gardista Vojske Srbije i Crne Gore stradalih 2004. godine
Evropski sud za ljudska prava u Strazburu (arhivska fotografija) prihvatio je podnesak o slučaju gardista Vojske Srbije i Crne Gore stradalih 2004. godine

Predrag Savić, advokat porodica dvojice gardista Vojske Srbije i Crne Gore stradalih 2004. u Beogradu, izjavio je da je Evropski sud za ljudska prava prihvatio podnesak o tom slučaju podnet u martu 2022.

"Postupak je u fazi poverljivosti zbog čega ne mogu da govorim o tome", rekao je Savić.

On je 5. oktobra, na obeležavanju godišnjice pogibije gardista, rekao da je obraćanje sudu u Strazburu usledilo zbog načina postupanja državnih organa u tom slučaju.

Gardisti Dragan Jakovljević (21) i Dražen Milovanović (21) pronađeni su mrtvi na straži u krugu vojnog objekta "Karaš" na Topčideru u Beogradu 5. oktobra 2004.

Vojna istraga nakon toga saopštila je da se radilo o ubistvu i samoubistvu, odnosno da je jedan vojnik iz puške pucao u drugog i potom sebi oduzeo život, dok je nezavisna državna komisija iznela zaključak da ih je ubila neidentifikovana treća osoba.

Komisija bez sastanka od osnivanja

Advokat Aleksandar Đorđević rekao je na obeležavanju 19 godina od njihove smrti da je u vezi sa tim u nadležnom tužilaštvu u toku predistražni postupak.

"Tužilaštvo još nije pokrenulo postupak protiv N.N. lica za ubistvo gardista", rekao je Đorđević.

On je dodao da je član komisije za razmatranje činjenica i okolnosti koje su dovele do smrti gardista koju je Vlada Srbije formirala 2016.

"Na žalost, komisija se do sada nijednom nije sastala. Pozivam vlast da uradi nešto po tom pitanju", rekao je advokat Đorđević.

Porodice traže istinu

Članovi porodica stradalih gardista i ove godine odali su im poštu na ulazu u vojni objekat "Karaš" i od države zatražili da reši slučaj i kazni odgovorne za njihovu smrt.

Nevladina organizacija za ljudska prava "Žene u crnom" saopštila je da je Ustavni sud Srbije 2013. naložio tužilaštvu da pokrene istragu ali da se do danas to nije desilo.

"Ubistvo dvojice gardista jedan je od najdokumentovanijih zločina. Oni su još jedne žrtve tadašnjeg haškog optuženika Ratka Mladića koji se skrivao u vojnom objektu u Topčideru", rekla je Staša Zajović, aktivistkinja „Žena u crnom“ za agenciju Beta.

Na obeležavanju 19. godina od smrti dvojice gardista "Žene u crnom" su ispred vojnog objekta "Karaš" nosile transparente "Nikada nećemo zaboraviti zločin u Topčideru", "Odgovornost" i "Solidarnost".

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG