Dostupni linkovi

Smena gradonačelnika Đilasa: Pitaju li se Beograđani


Dragan Đilas, foto: Vesna Anđić
Dragan Đilas, foto: Vesna Anđić
Naprednjaci i socijalisti najavljuju promenu vlasti u Beogradu, smenu gradonačelnika i prvog čoveka Demokratske stranke Dragana Đilasa koji je pre nešto više od godinu dana dobio većinsku ubedljivu podršku Beograđana i to u trenutku kada je biračko telo tu istu podršku nedvosmisleno uskratilo demokratama na republičkom nivou. Da li se time menja izborna volja građana, ili je politička matematika - ko ima većinu, taj preuzima kormilo - nešto što se ne može osporiti? I ako je tako, zašto se u pripremi političke likvidacije koriste sva sredstva, uključujući pretnje hapšenjima?

Naprednjaci i socijalisti su odlučili da ruše beogradsku vlast na čelu sa gradonačelnikom Draganom Đilasom. Još nema odluke kako će se to obaviti. Razlozi za rušenje vlasti u Beogradu koji se nude građanima je prezaduženost grada, dakle loše rukovođenje i kriminal za koji optužuju gradonačelnika Đilasa. Za njega je ovih dana rečeno da je najbogatiji čovek u Srbiji a da to bogatstvo nije imao pre dolaska na vlast, optužuje se za nečiste poslove u vezi sa Bus plusom i za nerealno skupu gradnju mosta u cilju lične predizborne promocije.

Ministarka za energetiku Zorana Mihajlović optužila je gradonačelnika Đilasa da je zaradio milione evra od 2004. godine kada je postao direktor Narodne kancelarije i da su mu prihodi samo rasli. Prema njenim rečima, za građane je dobro da se promeni vlast u Beogradu.

"Mislim da je vrlo korisno za građane Srbije, a posebno za građane Beograda, da Đilas razmišlja i o cenama nekretnina u Monaku i o letovanju. Verujem da je na putu za jedno dugo letovanje."

Dragan Đilas je gostujući na TV b92 rekao da se u Srbiji uvodi diktatura:

"Sve što se bude od danas dešavalo, ja vam tvrdim da je politički motivisano i da je politički progon. Ni jedne istrage se ne plašim, nicega se ne plašim."

Smena problematična ili logična?

Ako ostavimo po strani optužbe za kriminal o kojima će, ako za to ima osnova, biti dokazano ili opovrgnuto na sudu, postavlja se pitanje šta je motiv rušenja vlasti?

Doktor Vladimir Goati ne vidi ni jedan drugi razlog, osim želje da se preuzme vlast u jednom tako važnom centru kakav je Beograd.

"Pri tome će se služiti svim otrcanim frazama o tome da je umešan u ovaj ili onaj neodređeni kriminal, da je blizak bogatim ljudima... ono što je inače standradna artiljerijska priprema kada sledi nečije eliminisanje."

Da li je u međuvremenu promenjena izborna volja Beograđana, moglo bi se proveriti samo novim izborima. Da li će ih biti, ili ce vlast biti preuzeta na drugi način, još se ne zna. Ono što se zna to je da Sprska napredna stranka i u samom Beogradu ima dominantnu većinu, istraživači javnog mnjenja kažu da je pitanje kakvu bi podršku imao gradonačelnik danas, kada vec duže vremena nema vidljivijih projekata u samom gradu, a on lično ima vidljivijih osporavanja kao predsednik stranke, dotle da se najavljuje njegova smena i na toj funkciji.

Prema slučajnom uzorku, kakva je anketa u centru grada, Beograđani su u najmanju ruku zbunjeni. Pre godinu dana su smatrali da je Đilas pravi izbor, danas njegova medijska slika nije ni malo privlačna.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:31 0:00
Direktan link

Da li je sa bilo kog aspekta problematična najavljena smena vlasti u Beogradu, ili je logično da onaj ko ima koalicioni kapacitet, preuzima vlast. Profesor Čedomir Čupić kaže:

"Na žalost, demokratske procedure traže i omogućavaju da oni od kojih zavisi vladajuća koalicija mogu da se predomisle i da naprave novu koaliciju. U tom smislu se ne može ništa prigovarati. Znači, formalno i proceduralno je moguće. A sa druge strane, sa aspekta odnosa političkog realiteta i razboritosti, mislim da bi bilo bolje da se ide na izbore pa će građani da li to što su dali glasove u tom periodu, sada potvrđuju ili ne. Ili možda još osnaže svoj glas sadašnjem gradonacelniku", kaže Čedomir Čupić, dok na isto pitanje, da li je logično da se lokalna vlast menja u skladu sa republičkim modelom, profesor dr Vladimir Goati odgovara rezolutno:

"Apsolutno nema nikakve logike, to su odvojeni izbori. Međutim, politički su razlozi da, kad već imate vlast u državi, da imate i u glavnom gradu. I to je rezon. Naprednjaci su još ranije, pre otvaranja slučaj Beograd ili slučaj Đilas kako hoćete, krenuli u kampanju preuzimanja vlasti na lokalu, svuda tamo gde uspevaju da ostvare koalicionu većinu."
XS
SM
MD
LG