Dostupni linkovi

Dragan Đilas između prezenta i "pluskvamperfekta"


Dragan Đilas
Dragan Đilas
Da je gradonačelnik Beograda na putu da postane pluskvamperfekat, da citiramo premijera Ivicu Dačića, gotovo da ne treba ni dokazivati, pitanje je samo kada će se Dragan Đilas iz prezenta preseliti u pomenuto glagolsko vreme jer teško da i on sam više može poverovati da će na toj funkciji ostati do sledećih izbora 2016. godine.

Dačić je najavio da će se u narednim danima razmatrati pitanje gradske vlasti u Beogradu, gde su koalicioni partneri njegovi socijalisti i demokrati. Na drugoj strani, vicepremijer Aleksandar Vučić drži da sudbina gradske vlasti ne zahteva preteranu žurbu jer ima prečih državnih i ekonomskih izazova.

Iako se nameće utisak da od socijalista zavisi dužina Đilasovog gradonačelnikovanja - jer bi oni prosto mogli izaći iz beogradske vlasti i sa naprednjacima i drugima iz “koalicije voljnih” u lokalnoj vlasti, a tih voljnih nesumnjivo ima, Đilasa i demokrate katapultirati u davno prošlo vreme – nije baš izvesno da o tome zaista odlučuju oni.

Okidač za pitanje hoće li biti promene vlasti u Beogradu bio je odlazak socijaliste Aleksandra Antića sa mesta predsednika Skupštine grada Beograda na ministarsku funkciju. Smesta se postavilo pitanje prekompozicije gradske vlasti, a lider socijalista i premijer Ivica Dačić lakonski je odgovorio:

“Nismo još o tome raspravljali, biće to na dnevnom redu u narednim danima”.

Vicepremijer Aleksandar Vučić je Dačićevo povezivanje pluskvamperfekta i Đilasa pročitao kao deo Dačićevog šarma, a o dinamici događaja koji bi eventualno mogli uskovitlati Đilasa, odnosno, aktuelnu strukturu gradske, ali i vojvođanske, vlasti, razmišlja, izgleda, malo dalekosežnije:

“Ne mislim da ima potrebe za strašnom žurbom, o tome ćemo sa premijerom razgovarati posle dijaloga u Briselu, kada se završe veliki investicioni poslovi”.

Upitana kako tumači izjavu predsednika svoje partije da je Đilas na putu da postane pluskvamperfekat, Dijana Vukomanović, šefica poslaničke grupe socijalista u republičkom parlamentu, uz objašnjenje da joj gradska vlast nije u fokusu rada, za Radio Slobodna Evropa kaže:

“U ovom trenutku nemam nikakvo tumačenje, barem ja nemam”.

Aleksandar Jovičić, šef odbornika Srpske napredne stranke u gradskoj skupštini, za naš radio kaže da je stav SNS-a i dalje da gradonačelnik Dragan Đilas ne vodi na adekvatan način grad i da vladajuća stranka sa Demokratskom strankom na čelu ne može da opstane jer ne radi u korist Beograđana. On smatra da je Socijalistička partija Srbije svakako oslabljena odlaskom Aleksandra Antića jer je on bio njen njen najistaknutiji funkcioner u gradu, dodaje da će stav njegove stranke o beogradskoj vlasti biti uskoro poznat, ali naglašava da je lopta u dvorištu socijalista:

“Mi čekamo odluku Socijalističke partije Srbije o tome da li će podržati vladavinu Đilasa u Beogradu ili će preispitati svoj odnos i krenuti nekim drugim pravcem. Ostalo je, dakle, da vidimo njihovu konačnu odluku, s obzirom da se oni još nisu oglasili da predlažu novog kandidata za mesto predsednika Skupštine grada”, kaže Jovičić.

I dok su pojedini mediji, pozivajući se na anonimne izvore u vrhu socijalista navodili bar trojicu socijalista kao najverovatnije nove kandidate za upražnjeno Antićevo mesto u Gradu, drugi su, takođe navodeći svoje anonimne informere iz iste stranke, javljali da SPS neće birati Antićevog naslednika, a da u narednih mesec dana Dačićevi treba da odluče da li u Beogradu ostaju sa Đilasom ili ne. Dačić će, prema ovom izvoru, uz Vučićevu podršku, Đilasa daviti kao zmija žabu. Naime, prema zakonu o lokalnoj samoupravi, sednicu skupštine grada saziva predsednik skupštine najmanje jednom u tri meseca, a ako je u tom roku ne sazove, smatra se da je skupština raspuštena.

Ko odlučuje o sudbini vlasti prestonice

I dok zamenik predsednika Supštine grada i funkcioner Demokratske stranke Zoran Alimpić veruje da će gradska vlast preživeti jer tek krajem septembra ističe rok od tri meseca za održavanje sednice, Aleksandar Jovičić ovako komentariše verovatnoću scenarija da socijalisti na ovaj način izazovu prinudnu upravu odnosno, pad gradske vlasti:

“Ukoliko se u septembru ne održi sednica, onda će se uvesti prinudna uprava, što je možda i najbolji put da se razotkriju sve afere u glavnom gradu. Republika bi onda imenovala komisiju koja bi neko vreme vodila gradsku upravu, ali mi nemamo zvanične tvrdnje ili izjave gospodina Dačića da će to da se desi, čak ni unutar stranaka se na tom nivou nije razgovaralo. U ovom trenutku mi moramo da poštujemo legitimnu većinu koja postoji u gradu Beogradu. Dakle, smatramo da je ovo odluka koju treba da donese Socijalistička partija Srbije jer mi ne vidimo više ni njihovo učešće u toj vlasti s obzirom da predsednik Glavnog odbora SPS-a nije više nosilac politike Socijalističke partije u Beogradu. Samim tim, oni će gubiti na popularnosti, a Dragan Đilas će i dalje da opstaje u nekom vakuumu vlasti, koja uopšte ne radi ono što treba da radi za dobrobit Beograđana”, smatra Jovičić.

Ivica Dačić i Aleksandar Vučić
Ivica Dačić i Aleksandar Vučić
Lider Demokrata i prvi čovek Beograda uzvratio je baražnom vatrom. Đilas je rekao da je u Srbiji na delu uvođenje dikatuture i velike moći i vlasti jednog čoveka i poručio da sve istrage treba da obavljaju policija i tužilaštvo a ne prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić.

On je poručio da policija i tužilaštvo slobodno istraže sve što se tiče njega i naveo da neće naći ništa nezakonito.

Na pitanje Radija Slobodna Evropa kako se oseća na putu da postane pluskvamperfekat, ovako je odgovorio:

“Pa, nikako, iskreno da vam kažem. Nisam uopšte obraćao pažnju na to. Kad bih obraćao pažnju na to šta su o meni sve rekli u poslednjih trinaest meseci – pa, teško da bih ujutru ustao. U politici svako smatra da treba da bude duhovit, kreativan – ja sam inženjer, ja smatram da treba da radim. Oni koji su se nekad borili protiv jednog režima, jedne diktature, danas se bore protiv nečeg vrlo sličnog. Iskreno ću vam reći, ja mislim da će posledice ove vlasti danas biti gore nego posledice kad su te iste stranke bile na vlasti pre petnaest godina, samo što nas niko neće bombardovati”, kazao je Đilas, dodavši da se ne plaši ni izbora ni smene jer nije rođen u fotelji, ali da o njemu sud treba da daju Beograđani, a ne političke stranke.

“Samo predlažem onima koji danas imaju tu moć u parlamentu Srbije da ako su već za izbore omoguće Beograđanima da sami kažu koga žele za gradonačelnika, a da to ne zavisi od nekih postizbornih komponovanja, prepucavanja, dogovora i lažnih kompomisa”, kazao je Đilas, dodavši da će Demokratska stranka u naredne dve nedelje Skupštini Srbije uputiti predlog za izmene zakona kako bi se omogućilo da Beograđani biraju gradonačelnika na neposrednim izborima.

Treba, međutim podsetiti, a to Dragan Đilas nije rekao, da je upravo Demokratska stranka 2008. godine promenila lokalni izborni zakon, pa se predsednici opština i gradonačelnici od tada ne biraju direktno. Upravo zahvaljujući tome, dakle, postizbornom stranačkom prekomponovanju, i sam Đilas je postao gradonačelnik.

Jesu li, načelno gledano, bitno različiti stavovi Dačića i Vučića o sudbini aktuelne vlasti u Beogradu? Politički analitičar Dejan Vuk Stanković:

“Jesu u pogledu dinamike, tj. vremenskog trenutka kada bi ta ,operacija Beograd’, odnosno, rekonstrukcija beogradske vlasti, trebalo da počne, ali načelno gledano, mislim da su se obe strane složile da je tako nešto neophodno”, veruje Stanković.

Možda je još važnije pitanje ko faktički odlučuje o sudbini aktuelne gradske vlasti – Vučić ili Dačić. Ko izdaje nalog, a ko je samo egzekutor?

“Mislim da je tu Vučić, ipak, neko ko je spiritus movens svake značajnije političke operacije jer ovo je, prosto, njegovo vreme, s obzirom na popularnost koja mu otvara široke mogućnosti da kreira dinamiku političkih događaja u Srbiji. Naravno, Dačiću će pripasti vruć krompir, tj. pokretanje inicijative za promenu gradske vlasti”, kaže ovaj analitičar.

Promena gradske vlasti, smatra Stanković, može se odigrati na dva načina, pri čemu Vučiću oba odgovaraju. Dačić i Vučić mogu Đilasa smeniti tako što će promeniti političku većinu u Beogradu. Socijalisti bi se, dakle, povukli iz aktuelne većine i zajedno sa SNS-om, ali i DŠ-om, formirali novi sastav gradske vlasti. Druga varijanta koja se, očigledno, češće pominje jeste da se ide na izazivanje institucionalne krize koja bi išla u pravcu raspisivanja novih gradskih izbora, što je varijanta koja, smatra Stanković, više odgovara Vučiću nego Dačiću s obzirom da je ovo vreme u kojem Vučić ima uzlet u biračkom telu.
XS
SM
MD
LG